shimaserduszko Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Cześć, To jest mój pierwszy sezon, gdzie staram się więcej jeździć mimo niepogody, czy mrozów. Nie ukrywam, że aktualnie największym problemem są stopy. Tak jak w temacie widać, jeżdżę na pedałach platformowych i stąd moje pytanie do Was - jak lepiej zadbać o komfort termiczny? Wczoraj założyłem dwie skarpetki i coś w stylu butów trekkingowych i było lepiej, ale nie było takiego mrozu i finalnie i tak już zacząłem czuć , że marzną mi palce. Czekam na jakieś patenty od Was, dzięki. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 3 Grudnia 2023 Mod Team Napisano 3 Grudnia 2023 Zainteresuj się ochraniaczami neoprenowymi na buty. Np: https://endurastore.pl/ochraniacze_na_buty_endura_mt500,36,498.html Cytuj
shimaserduszko Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Napisano 3 Grudnia 2023 @sznib, mam wysokie i mocne piny w platformach. Nie będą zahaczać o materiał? Cytuj
RabbitHood Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Zwykłe zimowe buciory, o pół/numer większe, ciepłe wełniane skarpety. Najważniejsze jest to, żeby but nie był tak samo dopasowany jak ten letni - stopa musi mieć dobre krążenie. Istnieją też domowe sposoby - np warstwa foli aluminiowej między dwiema skarpetami - znajomy tak w zeszłym sezonie jeździł ze mną i sobie chwalił rezultat. 1 Cytuj
chrismel Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 3-ci sezon używam podgrzewanych wkładek do butów i dziwię się że tak proste w użyciu, tanie oraz skuteczne rozwiązanie stosuje tak mało osób: https://www.forumrowerowe.org/topic/247726-podgrzewane-wkładki-do-butów-recenzja/ 2 Cytuj
Janur Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 dokładnie zwykłe buty trekkingowe ze sztywną podeszwą , do tego skarpety z wełny merino . Warto też zadbać o komplet bielizny termoaktywnej. Ja jeżdżę w butach takich i jest mi cieplutko https://www.adidas.pl/terrex-snowpitch-cold.rdy-hiking-shoes/GW4065.html?af_channel=Search&af_reengagement_window=30d&c=adidas-DSA-ROI&cm_mmc=AdieSEM_Google-_-adidas-DSA-ROI_-Shoes-_-DYNAMIC SEARCH ADS&cm_mmca1=PL&cm_mmca2=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA67CrBhC1ARIsACKAa8QlIDwIGTSyRfIU4SxjFoBFBQlm10N22cE-p2EdYC6Rzk6Myyt5MJwaAq0DEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&is_retargeting=true&pid=googleadwords_temp 1 Cytuj
WaGiant Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 (edytowane) Mój głos też na normalne buty turystyczne , trekkingowe i odpowiednie skarpety . Żadnych ogrzewaczy nie stosowałem ale fakt że po górach w zimie nie jeżdżę . Jest jeszcze kwestia ,,ogólnego ocieplenia" - ja nie potrafię jeździć jak jestem za ciepło ubrany tzn jak mi jest za gorąco ale zauważyłem że w sytuacji kiedy w korpus jest mi gorąco to ani stopy ani dłonie marzną . To niby logiczne . Edytowane 3 Grudnia 2023 przez WaGiant 1 Cytuj
RabbitHood Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Ogólnie każdy ma inne potrzeby termiczne. Ja mogę w mrozy jeździć w szmacianych aiddasach i dżinsach - nie czuję jakiegoś wielkiego dyskomfortu. Ale wystarczy, że temperatura spadnie poniżej 10stopni i bez rękawiczek to nawet do biedronki po bułki się nie wybieram. Dbanie o ciepły "core" (korpus) to zawsze dobry pomysł - ciepłe okolice serca, ciepła krew - a układ krwionośny "roznosi" ciepło po całym organizmie. Cytuj
chrismel Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Jeżeli docieplasz głównie korpus to tracisz oddychalność najbardziej pocącej się części ciała. Przerabiałem mnóstwo kombinacji ubraniowych. Najbardziej optymalne jest docieplanie całego ciała w sposób równomierny. Niestety wymaga sporej ilości ciuchów. I jeszcze taka uwaga - marznące stopy są najczęściej skutkiem zbyt słabego docieplenia nóg. Nogi nie odczuwają zimna i na upartego możemy jechać przy temperaturze kilku stopni w krótkich spodenkach. Ale kiedy są niedogrzane marzną nam nie one ale właśnie stopy. 3 Cytuj
shimaserduszko Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Napisano 3 Grudnia 2023 @chrismel, czytałem o tym i to wydaje się fajne bo można jeździć cały czas w tych samych butach, cały rok. Ja nie mam problemu z dogrzaniem tułowia, czy nóg samych w sobie. Czasami jest mi nawet za gorąco i za bardzo się pocę. Najbardziej cierpią stopy i dłonie - zwłaszcza stopy. @WaGiant dłonie i stopy na rowerze nie wykonują żadnego ruchu. Krążenie jest zupełnie inne i przepływ jest zablokowany. Mimo, że jest mi gorąca w inne części ciała to stopy potrafią mi zmarznąć na kamień. Cytuj
Janur Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 (edytowane) ja bez bielizny termoaktywnej z merino nie wychodzę na rower to tego spodnie endura , bluza rogelli pesaro 2.0, i jest bardzo przyjemnie . Z dłońmi też mam problem dlatego kupiłem z ogrzewaniem bo inaczej ręce mi tak marzną ze nie mogę ruszyć . nawet jak jest 5 stopni Edytowane 3 Grudnia 2023 przez Janur 1 Cytuj
chrismel Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 @shimaserduszkonie do końca, jak napisałem wkładki podnoszą temperaturę użytkową o około 7 stopni. Ale na pewno można jeździć w letnich butach jeżeli nie są zbyt obcisłe i jest możliwość dołożenia grubej skarpetki przy kilku stopniach. Mówię o komfortowej i długiej jeździe a nie że da się jakoś wytrzymać. Na temperatury lekko powyżej zera lub poniżej potrzebujemy (nawet z tymi wkładkami) butów ocieplonych. Chyba że będziemy robili częste przerwy. Na postoju już po 1 min zaczynamy czuć rozlewające się po stopach ciepełko. Więc wystarczy postać 4-5 min żeby stopy się ponownie rozgrzały. 1 Cytuj
marvelo Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Ja przez cały rok (a w zimie jeździłem nawet przy temperaturze -18 st.C) na platformach jeżdżę w takich tanich butach z Deca: Buty turystyczne męskie Quechua NH100 QUECHUA | Decathlon Poniżej zera zakładam podwójne skarpetki lub jedne grubsze. W zimie na rowerze spędzam zwykle nie więcej niż 90 min jednorazowo, a na dużym mrozie nawet nieco mniej i na taki okres taki zestaw u mnie wystarcza. Ogólnie stopy i palce dłoni marzną mi dość szybko, ale to też zależy od ogólnego ubioru i tego, jak długo minęło od ostatniego posiłku. Ja zawsze wolę się ubrać nieco za grubo niż za lekko, a przed wyjściem na mróz muszę zjeść jakąś kaloryczną przekąskę (np. chałwę). Wtedy zauważalnie później zaczynam marznąć. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Ja zimą jak używam platform to jeżdżę w butach trekkingowych, niskich, niecieplany h, skórzanych Columbia Woodburn II bo nie są mocno rozbudowane jak inne i spokojnie mogę na nie włożyć ochraniacze neoprenowe - ale ja mam niskie i mało ostre piny. Do środka 2 pary skarpet: jedne, cienkie, letnie jako base layer i na to drugie, grubsze merino i około 1,5 godziny w temperaturach około 0°C wytrzymuję spokojnie, dłużej zimą raczej nie jeżdżę. Próbowałem w wysokich trekkingach ale mam tylko nieocieplane, skórzane i mimo włożenia wkładki filcowej z aluminiowym spodem i dwóch par skarpet było mi zimno. Myślę, że jakby te wysokie trekkingi były ocieplane to byłoby idealnie - nie musiałbym używać neoprenów. Cytuj
100lar3k Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 W dniu 3.12.2023 o 09:34, sznib napisał: Zainteresuj się ochraniaczami neoprenowymi na buty. Np: https://endurastore.pl/ochraniacze_na_buty_endura_mt500,36,498.html Niestety ale te ochraniacze nie nadają się do zimowej jazdy. Posiadam ten model i stopu strasznie w nicha marzną. Dobre są bardzej na jesienne błotne warunki. Oprócz tych ochraniaczy mam jeszcze Shimano s3100 https://www.centrumrowerowe.pl/ochraniacze-na-buty-shimano-xc-thermal-pd29249/ i z bcmnovatex https://sklep.bcmnowatex.com.pl/ochraniacze-na-buty-zimowe.html Miałem jeszcze z decathlona ale już się zniszczyły. Dodatkowo w zimie jeżdżę w bytach shimano mw501. U mnie sprawa wygląda tak buty do około zera stopni dają radę na krótkich jazdach do godzin,y później już trzeba ochraniacze zakładać. A jeśli o ochraniacze chodzi. Jeśli nie jeździsz w ekstremalnych temperaturach to vezuvio sprawdzą się idealnie. Są zrobione z dość dobrze izolującego materiału. Minusem tych ochraniaczy jest to, że są całe z materiału. Nie nadają się do chodzenia bardzo szybko materiał się przeciera. Nadają się tylko na suche warunki szybką nasiąkają wodą. Ochraniacze shimano bardzo dobrze izolują przed zimnem na minusowe temperatury są w sam raz. Można jeździć w deszczu nie powinny przemoknąć. Pasują tak jak poprzednie do butów mtb. Trochę bardziej wytrzymały spód ale też nie nadają się do chodzenia. Shimano lepiej "przymierzyć przed zakupem" i sprawdzić czy się dobrze układają. Miałem jedne buty, z których nagminnie zsuwał mi się przód ochraniacza. Ochraniaczy używam już od kilku lat, shimano jak na razie trzymają się idealnie. Vezuvio mam już drugą parę w poprzedniej były już za duże dziury . Ogólnie nie jestem osobą, która jakoś specjalnie narzeka na zimno, ale stopy na rowerze bardzo mi marzną. Dla mnie ochraniacze sią super rozwiązaniem Cytuj
PawelW84 Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 W dniu 3.12.2023 o 09:34, sznib napisał: Zainteresuj się ochraniaczami neoprenowymi na buty. Np: https://endurastore.pl/ochraniacze_na_buty_endura_mt500,36,498.html Polecam Z skarpeta z merynosa jeżdżę w nich spokojnie do 2h w temp do -5 o ile nie przemocze butow w teakcie chodzenia po blocie lub sniegu. Niestety dziura od bloku xc nie dodaje komfortu w takich warunkach Cytuj
leon7877 Napisano 9 Stycznia 2024 Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) Rozumiem, że zimowe pedałowanie na platformach może stwarzać wyzwania termiczne dla stóp. Aby poprawić komfort, rozważ ciepłe skarpety kolarskie oraz buty z odpowiednią izolacją termiczną. Eksperymentuj z warstwowaniem, używając cienkich skarpet termicznych lub dodatkowych warstw w chłodniejsze dni. Wybierz buty kolarskie z membraną blokującą wiatr i wodę. Zastosuj nakładki na buty z dodatkową izolacją termiczną. Przykryj otwory wentylacyjne w butach, jeśli to możliwe. Pamiętaj o ruchu palców podczas jazdy, aby poprawić krążenie krwi. Eksperymentuj z różnymi kombinacjami, aby znaleźć optymalne rozwiązanie dla Twoich stóp. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez leon7877 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi