mareckiabc Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 Rower dla żony na wiosne kupiony. Rower jest na osprzęcie Sram SX i myślę, że póki nowy chciałbym go wymienić na coś lepszego. Iść w Sram GX czy może SLX lub XT? Cytuj
KSikorski Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 W Zasadzie jeden wał, niemniej wolę shimano z uwagi na: - serwisowalne sprzęgło - lepszy (bezpieczniejszy) sposób zaciskania korby - nie trzeba rozbierać manetki żeby przełożyć linkę - tańsze części zamienne. 1 Cytuj
Maciek.B Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 Sam też wolę Shimano, ale tak naprawdę Sram jest spoko pod warunkiem, że nie jest to sx Cytuj
JWO Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 W Shimano XT zmiana na szybsze biegi działa w dwie strony, można kciukiem, można palcem wskazującym. W Sram (bezprzewodowym) działa tylko w jedna stronę. Trzeba zmieniać palcem wskazującym, a on powinien być na klamce, a nie na manetce. Nie wiem jak jest w innych grupach Sram, ale jak w elektrycznej nie ma, to podejrzewam ze w mechanicznej tez. To duży minus. Cytuj
Dokumosa Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) W Deore i SLX też można kciukiem zrzucać i wrzucać. W XT dochodzą 2 funkcjonalności: instant release (naciśnięcie dzwigni powoduje zmianę przełożenia, w niższych manetkach trzeba wcisnąć i puścić), multi release (można jednym naciśnięciem zrzucać po 2 przełożenia w kierunku mniejszych koronek). Odnośnie wyboru to wolę zwykłe 12s Deore niż GX. Tańsze, bardziej niezawodne i dużo trwalsze. XT jest trochę lżejsze, ma lepszą manetkę i łożyskowane kółka przerzutki. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Dokumosa Cytuj
JWO Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 Dla mnie to jest bardzo ważna cecha. Fakt ze zmiana na cięższe przełożenia nie jest krytyczna i można to zrobić chwile później, ale zdejmowanie palca z hamulca jest niezbyt bezpieczne. Sam tak robię, ale w bardzo kontrolowanych warunkach i przy prędkości nie większej niż 35km/h. Cytuj
mareckiabc Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Napisano 3 Grudnia 2023 GX droższe. Myśle, że do żony roweru w takim razke slx da rade z manetką xt. Cytuj
Chleje24na7 Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 10 godzin temu, KSikorski napisał: W Zasadzie jeden wał, niemniej wolę shimano z uwagi na: - serwisowalne sprzęgło W sram nie ma czego serwisować. Jest totalnie bezobsługowe - lepszy (bezpieczniejszy) sposób zaciskania korby Zdecydowanie zgadzam się, chociaż z drugiej strony shimano wprowadziło zębatki DM, do których potrzeba specjalnego klucza i to jest idiotyzm - nie trzeba rozbierać manetki żeby przełożyć linkę Też trzeba śrubkę odkręcić, z różnicą, że w SRAM schodzi cała klapka - tańsze części zamienne. NX jest podobnie wyceniony jak SLX Ja osobiście wolę triggery od srama od manetek XT. Działają o wiele lżej i są bardziej ergonomiczne. Gdybym miał wybierać cały napęd poszedłbym w przerzutkę i manetkę GX z kasetą/korbą/łańcuchem od shimano Jednakże, ze względu, że to nowy rower to w mojej opinii zmień tylko przerzutkę i manetkę na GX. Kaseta jest kowadłowada, ale dobra więc, wziąłbym łańcuch jak GX przy skromniejszym budżecie lub X01 (który jest praktycznie nie do zajechania) jak masz 220-50zł na łańcuch. Cytuj
Wojcio Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 W SRAM GX z linką w obie strony biegi zmienia się kciukiem i nie ma (jak w Shimano) opcji wskazującym. Shimano może być bardziej serwisowane, ale zapominamy, że SX ma pewnie bębenek zwykły i kasetę od 11s i tu jest blokada upgrade - zostanie jakaś podstawowa kaseta, pewnie z SX i dlatego stawiam na GX dla homogenicznego napędu. Cytuj
KNKS Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Żeby wstawić GX trzeba będzie wymienić bębenek. 1 Cytuj
Rumcajs. Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, KNKS napisał: Żeby wstawić GX trzeba będzie wymienić bębenek. Żeby wsadzić GX wystarczy zmienić przerzutkę... Miksy sramano to porażka więc nie idź tą drogą. Edytowane 3 Grudnia 2023 przez Rumcajs. Cytuj
pecio Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 @Rumcajs.W SX jest klasyczny bębenek a GX mamy już bębenek XD. Dla tego sama zmiana przerzutki nic nie da. Cytuj
Rumcajs. Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 @pecioPrzecież głównym problemem SX jest gówniana przerzutka a nie kaseta, po co ją zmieniać? Tym bardziej, że autor pisze "póki nowy". 2 Cytuj
Wojcio Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 To miałem na myśli - jak zostawimy kasetę no najlepiej iść w GX, a nie w Shimano. No chyba, że jakaś kaseta od Grbaruka pod kolor ramy. . I w GX jak pisałem biegi w obie strony wrzuca się kciukiem. Wszystko gra. W Shimano to trzeba by się jeszcze zastanowić nad pasowaniem klamki do manetki. Do tego teoretycznie można zmieniać na raty. Wpierw przerzutkę a jak nie będzie WOW, to manetkę. Cytuj
Dokumosa Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Manetki na obejmę shimano 12s pasują akurat do każdej klamki. Problem jest tylko ze starszymi manetkami i nowymi klamkami Jak komuś za ciężko naciskać XT (która taka ma być bo jest typowo pod sport) może iść w deore lub slx - działają bardziej miękko. NX i SX to taka ściema - żadnej korzyści z tych 12s w takiej konfiguracji kasety nie ma. IMHO lepszym (bo tańszym, trwalszym i mniej problematycznym) rozwiązaniem jest deore 11s (z kasetą 11-51. Cytuj
Chleje24na7 Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Tyle, że przejście na Deore 11-51 to są ekstra koszty, np. zmiana kasety. Poza tym kaseta SX/NX lepsza jest na dole 15-17-19. Wg. mnie najsensowniejsza opcja w konteście cena/efekt: 1. Zmienić przerzutkę na GX 2. Zmienić manetkę na GX. W porównaniu do SLX i Deore jest przepaść na korzyść GX w kontekście jakości wykonania i ergonomii. 3. Wywalić łańcuch i wstawić przynajmniej GX lub X01 (żeby wydłużyć żywotność kasety bo NX jest słaby) Inne zmiany według mnie to w zależności od fanaberii. 2 Cytuj
Rumcajs. Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 31 minut temu, Wojcio napisał: No chyba, że jakaś kaseta od Grbaruka pod kolor ramy. Garbaruk to takie gówno, że głowa mała. @Dokumosa Kaseta 11s deore łapie luzy na nitach, więc też nie polecam nikomu. Nie róbcie chłopu wody z mózgu, najprostrze i najtańsze rozwiązanie - przerzutka GX. Cytuj
Dokumosa Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Obecnie łapią luzy tylko te OEM (czyli z Ali po 160zł z wysyłką). Montuję tego trochę i od blisko roku nie mam reklamacji z tego powodu. Nie tylko Gaba to gówno ale właściwie cała butikówka. Cytuj
KNKS Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 (edytowane) 14 minut temu, Rumcajs. napisał: Garbaruk to takie gówno, że głowa mała. Kaseta Garbaruk może nie jest trwała, ale za to bardzo droga 😁 15 minut temu, Chleje24na7 napisał: 1. Zmienić przerzutkę na GX 2. Zmienić manetkę na GX. W porównaniu do SLX i Deore jest przepaść na korzyść GX w kontekście jakości wykonania i ergonomii. I to jest idealne rozwiązanie. Jeśli priorytetem nie jest redukcja masy, to zmieniarka GX bez problemu obsłuży kasetę z niższej grupy, a manetka GX jest klasą sama w sobie w porównaniu z "plasteliną" od Shimano. 39 minut temu, Dokumosa napisał: NX i SX to taka ściema - żadnej korzyści z tych 12s w takiej konfiguracji kasety nie ma. Możesz rozwinąć powyższą myśl ? Bo moim zdaniem, w połączeniu z 34T to bardzo uniwersalne rozwiązanie. Edytowane 3 Grudnia 2023 przez KNKS 1 Cytuj
przemokolarz Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Sam mam mix Shimano, Korba SLX 12s, manetka XT 12s, kaseta i przerzutka to Deore 11s z serii 5000, stosunkowo tani i dobry napęd. Manetkę XT M8100 wybrałem z uwagi na ww. plusy, kaseta jak i przerzutka są względnie tanie. Latem po konkretnej glebie musiałem zmienić przerzutkę, nowa M5100 kosztowała 139 PLN, dziś na Allego kupisz za 102,90PLN. Miałem piastę z bębenkiem HG, której już nie chciałem zmieniać, stąd świadoma decyzja o napędzie 11s i jego ograniczeniach. W mojej skromnej opinii, jeśli nie chcesz dużo inwestować to wystarczyłaby zmiana przerzutki na Deore i manetkę Deore XT a kaseta mogłaby zostać. Ale to czy kaseta SRAM ma taki sam rozstaw koronek jak w Shimano to trzeba zweryfikować. Ostatnie moje doświadczenia ze SRAMem to też był mix, X7 manetka i przerzutka X9 z kasetą SLX 10 s i wtedy to też dobrze działało. Ale to tak jako ciekawostka. Cytuj
Rumcajs. Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 @KNKSTo nie chodzi o to, że garbaruk nie jest trwały. Ma rampy jak kaseta z aliexpresu, to w ogóle nie zmienia biegów tak jak trzeba. 3 Cytuj
Dokumosa Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 @Rumcajs. te firmy (bardziej manufaktury) mają zdolność do robienia ładnie wyglądającej tandety. Nie mają kompetencji i zaplecza żeby wypracować coś co mogłoby się pod względem texhnicznym równać z gigantami w bramży. @przemokolarz manetka XT 11s i-spec II jest montowalna do klamek nowej gen - działa to lepiej z kasetą 11s. @KNKS jedyny atut 12s to koronka 10T, bez tego jest to tylko dużo droższy substytut 11s Cytuj
mareckiabc Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Napisano 3 Grudnia 2023 (edytowane) Przerzutka GX ok 400 manetka 200 łańcucha 200 juz mamy 800. Za ok 1200-1300 kupię komplet SLX. Co do łańcuch kiedyś czytałem o polecanym i wytrzymałym i chyba jeśli się nie myle był to KMC ale nie mogę nigdy znaleźć czy może był to sram? Hmm kojarzy ktoś? Edytowane 3 Grudnia 2023 przez mareckiabc Cytuj
Dokumosa Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 12s KMC to kicha. Do kasety shimano tylko shimano XT albo Deore. SLX względem Deore różni się w praktyce tylko korbą oraz hamulcami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi