Thomass13 Napisano 1 Grudnia 2023 Napisano 1 Grudnia 2023 Witam. Jako że mój wysłużony rower stacjonarny nadaje się do kosza a stoję przed zakupem trenazera żeby na swojej ulubionej szosie nadal jeździć. Mam dylemat i zagwozdkę kupującego. Znalazłem 2 rolkowe trenazery jeden to używany: Tacx satori wygląda na ładny stan oraz jest możliwość zwrotu. Sterowanie oporu manetka. Jest w zestawie z podkładka oraz torba transportowa w zestawie. Lub przez wielu kupowany jako budżetowy Elite Novo Force. Zastanawiam się między nimi ze względów na zastosowana tutaj rolkę czy ta z Elite jest trwała bo znalazłem zdjęcia jak tenrolki miały wyryte głębokie bruzdy ale to pewnie przez złą obsługę. A jak z głośnością poszczególnych modeli? Oczywiście pod trenażer dam gąbkę tłumiąca. Ktoś coś może pomoże. Pozdrower Cytuj
Setorix Napisano 1 Grudnia 2023 Napisano 1 Grudnia 2023 Miałem Novo Force, sama rolka po ok 1000km nie miała żadnego zużycia ale używałem go z oponą do trenażera, która była zawsze napompowana do tego samego ciśnienia i dbałem o to żeby nacisk rolki na oponę był taki sam za każdym razem. Co do głośności novo force to wiadomo - im większa prędkość obrotu koła zamachowego tym bardziej brzmiał jak odkurzacz - wiadomo można było manetką podnieść opór i wtedy z automatu było ciszej ale inercja przestawała istnieć i się czułem jakbym jechał z zaciśniętym hamulcem Ostatecznie skończyłem na Direto XR-T i sobie chwalę od 2 lat. Teraz na rynku pojawiło się trochę tańszych trenażerów direct drive (np Van Rysel In'Ride Direct 100) a direct drive jednak zapewnia kompletnie inne odczucia z jazdy i nie jest tak upierdliwy na codzień jak rolka (dbanie o docisk, ciśnienie itd) Cytuj
Thomass13 Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Napisano 1 Grudnia 2023 Rozumiem jeśli chodzi o komfort użytkowania w porównaniu z rollowym. Sam chętnie bym wydał ponad 2k na trenażer wahoo i nie przejmował się niedogodnością użytkowania alemze mój budżet nie pozwala a sama.ke.xje też więcej widać jestem skazany na podstawowy rolkowy sprzęt z tylnym kołem. Już w sumie została opona kupiona pod trenażer. Wybór tylko odpowidniego sprzętu.jesli z Novo Force nie ma problemu zamawiam taki całkiem nowy sprzęt. Pod trenowanie w domu. Cytuj
Setorix Napisano 1 Grudnia 2023 Napisano 1 Grudnia 2023 Dlatego podrzuciłem van rysla za 1200 Novo force pewnie dalej by mi służył gdyby nie moje gadżeciarstwo bo sam trenażer po sezonie był w idealnym stanie, więc jeśli nie przeszkadza ci głośność rolkowych trenażerów i nie potrzebujesz "interaktywności" to mogę polecić Cytuj
Thomass13 Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Napisano 1 Grudnia 2023 Czyli novo force.Ok zawsze z tego mozna zrobic trenażer który bedie działałze swift. Gdzies mi sie udało taki einformacje znależc na necie żeby nudy nie było. Cytuj
Setorix Napisano 1 Grudnia 2023 Napisano 1 Grudnia 2023 Jak dokupisz czujnik misuro do trenażera albo czujnik prędkości/pomiar mocy to owszem da się korzystać ze zwifta natomiast będzie to na tyle okrojone doświadczenie że nie wiem czy warto wtedy płacić za subskrypcje zwiftową Cytuj
Thomass13 Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Posiadam akurat czujnik prędkości i kadencji w rowerze także tutaj nie ma problemu. Brakuje jedynie tego ant+ żeby na Swift się ewentualnie bawić lub sprawdzić jak to wygląda. Co do rzeczy które trzeba dbać jeszcze doczytałem : odpowiednie ciśnienie, czyszczenie samej rolki i opony płynem IPA, nie wolno hamować, uważać na uślizgi opony. A co do tego na czym cały czas się trenowało to kiepski rowerek stacjonarny. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Thomass13 Cytuj
Thomass13 Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Napisano 2 Grudnia 2023 Najchętniej to bym kupił ten trenażer tylko ja średnio lubię trenować w domu. Dlatego nie chce inwestować w taki zakup dużo kasy. Moja alternatywa dla Swifta jest oglądanie filmu na ekranie komputera lub ma telewizorze. Cytuj
Setorix Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 Do zwifta mozesz podpiąć czujniki normalnie przez bluetooth albo ant+, całe życie jeżdżę na bt i nie narzekam Cytuj
Thomass13 Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Napisano 2 Grudnia 2023 To właśnie w ten sposób chce zrobić. A jeszcze jedno jeśli chodzi o trenazery używane warto się takowym zainteresować z kupnem na odległość czy jednak można tutaj trafić na minę? Chodzi mi np o trenazery tacx. Widziałem 2 egzemplarze tej marki: satorii oraz model boost. Używane ale po zdjęciach faktem jest że wyglądają na takie które nie robiły dużych przebiegów. Cytuj
Setorix Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 to zależy bo na zdjęciu nie zobaczysz chociażby luzów na rolce a jeżeli ktoś miał jakkolwiek zdeformowaną oponę i tak jeździł to wcale nie musiał zrobić dużego przebiegu żeby taki trenażer zajechać, chyba że byś znalazł trenażer jeszcze na gwarancji to wtedy śmiało Cytuj
Thomass13 Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Napisano 2 Grudnia 2023 Wielkie dzieki za pomoc już wiem na co dokładnie zwrocic uwage przy zakupie uzywki. Cytuj
caballoBlanco Napisano 6 Grudnia 2023 Napisano 6 Grudnia 2023 A qubo fluid? albo ten qubo digital smart B+ ? Szukam opini na temat tego pierwszego bo jest po 430, a też szukam budżetowej opcji zeby pokrecic w II strefie w domu Cytuj
Thomass13 Napisano 8 Grudnia 2023 Autor Napisano 8 Grudnia 2023 Wybrałem jednak trenażer tracx boost bo się trafiła używka w bardzo dobrym stanie. Jestem.po wstępnej jeździe powiem że niezła zabawa. Jeszcze jak się posiada czujniki w rowerze tym bardziej ciekawie jak to wszystko na stravie potem się z automatu wrzuca . Będę musiał sobie kupić dodatkowo ANT+ żeby swoich sił spróbować na Zwift. Sprzęt bardzo cichy można spokojnie trenować bez krzyku domowników ha ha ha 4 Cytuj
Mr. Dry Napisano 9 Grudnia 2023 Napisano 9 Grudnia 2023 W dniu 6.12.2023 o 11:19, caballoBlanco napisał: A qubo fluid? albo ten qubo digital smart B+ ? 430 to chyba dobra cena. Fluid ponoć cichszy bo olejowy, ale pewnie niewiele cichszy. Miałem ten drugi. Bardzo fajny trenażer, problem był z kadencją bo wielkie skoki były, ale ten sam problem miałem również z Direto XR. Sprawę załatwiłem czujnikiem na korbie. Gdybyś miał kupować nowy smart B+ zastanowiłbym się nad ELite Tuo. Bardzo chwalony za inercję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi