StahooKrk Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Po sezonie muszę wymienić opony. Obecnie jeżdżę na GP 5000, szerokość 28mm. Myślałem nad zmianą na 30mm, w ramie jest miejsce, ale nie wiem, czy hamulce szczękowe pomieszczą. Według specyfikacji, Ultegra R8000 Maksymalna szerokość opony -28C; Montował ktoś oponę 30C do hamulców szczękowych Ultegry R8000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 Kiedyś zgłębiałem temat i istnieją ludzie na świecie co na 32c jeżdżą ale tam to już jest milimetr luzu Ogólnie to zależy od masy czynników jak szerokości obręczy i tego jak się na niej ułoży opona. Sprawdź też czy rama przyjmie taki balon jeśli chodzi o jego wysokość - odległość od rury podsiodłowej i prześwit pod "poprzeczką" do której montujesz hamulec (ja kiedyś w alu ramie musiałem to szlifować bo ocierało). Noooo i wiadomo, że samo "wejdzie" a jazda to dwie różne rzeczy, koło i rama pracują podczas jazdy, trzeba też brać pod uwagę ewentualną centrę koła BTW wymiana z 28 na 30 to imo bezsens, praktycznie bez różnicy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StahooKrk Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 @Mihau_ Ostatnie zdanie jest kluczowe, 28 i 30 bez różnicy. Dzięki za radę! Jak dwa lata temu zmieniłem z 25c tanich opon na GP5000 28 to był efekt WOW. Myślałem pójść jeszcze szerzej i tym razem 30c założyć. Albo 30c na tył i 28c na przód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi