Miner Napisano 29 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Witam, Rower to MTB hardtail użytkowany pół na pół miasto/asfalty + leśne trasy na spokojnie, bez skakania, wyłącznie na sucho. Do tej pory jeździłem na oponach Continental Race King 27,5"x2.0 i w zasadzie nie mam żadnych uwag, gdybym kupował drugi raz to wybrałbym je ponownie bo jest spoko Ale ponieważ składam od nowa 29era i kupuję nowe oponki - pomyślałem o gravelowych Terra Trailach. I tu moje pytanie do kolegów - czy wybierając Terra Traila powiedzmy 29x40 (bo widziałem 35, 40, 45) odczuję jakąś różnicę w stosunku do Race Kinga 29x2.0" (nie wiem ile to użytkowej szerokości w mm)? W sensie - czy zyskam taką oponą na asfaltach, ale stracę w terenie czy może wyjdzie na to samo? No i czy rower MTB nie będzie wyglądał głupio z takimi oponami? Nie wiem jak one wyglądają w realu, ale widziałem już wynalazki MTB + jakieś semi slicki o szerokości o-ringa i wygląda to jak karykatura Nowa obręcz będzie miała szerokość wewnętrzną 22,5 mm, zewnętrzną 27 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 29 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Cal ma 2,54 cm więc opona 2" teoretycznie ma 50-51 mm o ile trzyma wymiar bo z tym jest różnie. Jak bardzo chcesz opony w typie grawelowych to są np. Schwalbe Allroad 29x2,25" ale Race King jest dość szybką oponą i nie jestem przekonany czy coś zyskasz. Może raczej jakiś semi-slick typu Schwalbe Hurricane 29x2,25", Continental Double Fighter III 29x2.00" czy Schwalbe Thunder Burt 29x2,25"? Ale tu już na pewno stracisz w terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Continental ma jeszcze jeden ciekawy model, czyli znany bieżnik Speed King w mniejszej szerokości: OPONA CONTINENTAL TERRA HARDPACK SHIELDWALL 28 29 X 2.0 ZWIJANA 700X50 - CO0150565 - 14527138371 - Allegro.pl Tu na asfalcie powinno być szybko, a na niższym ciśnieniu, dzięki większej szerokości, może nawet lepiej niż na Terra Trail w lekkim terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Jeśli tylko na suche warunki i ma być szybko to zdecydowanie lepiej Terra Speed niż Trail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Z oponą gravelową z MTB zrobi się trochę rower crossowy, a przynajmniej będzie tak wyglądał. Może coś typy Maxxis rekon race lub Icon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi