Dzikuu Napisano 22 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2023 Witam. Mam w rowerze uszkodzony czujnik pass, nie moge identycznego dokupic. To rowewr z silnikiem centralnym. Chcialem dac zamiennik ale oryginalny pass ma tylko 2 przewody, czarny i czerowny. nie bardzo wiem o co chodzi bo raczej powinny byc 3 - plus, minus i sterujacy. Macie pomysł jak to ogarnąć ? Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 22 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2023 Nie kojarzę żebym kiedyś widział czujnik PAS na 2 piny. Jeśli ten czujnik jest wewnątrz silnika, to chyba tylko producent pomoże. A może to jest wtyczka do czujnika prędkości na koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikuu Napisano 22 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2023 Czujnik do licznika predkosci jest na zewnątrz przy tylnym kole. A mozliwe jest ze pass ma mase zrobioną z obudową silnika a te 2 kable to plus i sterujacy? Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 23 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 Trzeba by wziąć multimetr i sprawdzić co się dzieje na przewodach, gdy kręcisz korbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikuu Napisano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 jak zepsuty to raczej nic sie nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikuu Napisano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 znalazłem na forum czyjs wpis: Witam, w holenderskim rowerze Cortina Ecomo mam czujnik PAS wewnętrzny tzn zintegrowany z suportem na 2 przewody - schemat podłączenia zał. nr 1. Czy spotkaliscie sie z czyms takim? Czy moze ktos ma wiedze jak zastąpic go zewnetrznym czujnikiem pas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 25 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Ten schemat jest dość ogólny i jeszcze do innego roweru, więc najlepiej sprawdzić multimetrem, czy czasem nie jest tak jak napisałeś wcześniej W dniu 22.11.2023 o 18:50, Dzikuu napisał: A mozliwe jest ze pass ma mase zrobioną z obudową silnika a te 2 kable to plus i sterujacy? Jeśli okaże się, że nie ma masy do obudowy silnika, to pewnie w czujniku PAS siedzi czujnika halla z wyjściem prądowym (2-wire hall sensor). Edytowane 25 Listopada 2023 przez ArtGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikuu Napisano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Nie bardzo rozumiem, Halle są w silniku a pas na osi pedałów. Nie ma z nimi zadnego połaczenia kablami. Z czujnika pas idą 2 kabelki czerwony i czarny do sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) Wewnątrz standardowego czujnika PAS są czujniki halla. Dopóki nie rozbierzesz tego czujnika, to nie wiadomo co tam tak właściwie siedzi i na jakiej zasadzie działa. A nawet jak go rozbierzesz, to bez pomocy elektronika możesz się nie połapać, co się w nim dzieje. No właśnie, a jak właściwie ten czujnik wygląda? To jest jakieś "pudełko" czy układ scalony? Edytowane 28 Listopada 2023 przez ArtGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikuu Napisano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 IMG_5672.HEIC IMG_5672.HEIC IMG_5674.HEIC IMG_5673.HEIC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Ten dynks od którego odchodzą dwa przewody to jest czujnik PAS? Ja bym poszedł z tym dynksem do sklepu z elektroniką i spytał co to może być. A może jakby wyczyścić czarny klej, to pojawią się jakieś oznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikuu Napisano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Fabryka potwierdzila ze jest to czujnik momentu obrotowego. Mają mi przysłac cene czesci i przesyłki z Francji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikuu Napisano 29 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Odpowiedzieli mi z fabryki z Francji, cena jednego czujnika to 369,99 Funtów Szterlingów :))) Czy ktos ma pomysł jak zastąpic go innym czujnikiem pas ? czy moze wymienic cały sterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi