Sherman Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Witam Planuję wymianę kół ze względu na zużycie ale niestety pojawił się problem. Tylne OLD w moim rowerze to 145 mm, niestety nie znalazłem sensownej tylnej piasty z takim rozstawem w związku z tym mam dwa pytania odnośnie rozwiązania tego tematu. 1) czy możliwe jest zastosowanie piasty 135 mm + jakieś dystanse 2x5mm? Nie wiem czy dobrze myślę ale chyba pojawi się problem z wózkiem przerzutki, któremu zabraknie zasięgu właśnie o te 5 mm dołożone po stronie kasety i nie będzie sięgał do największej zębatki. 2) jeśli nie da się zrealizować punktu nr 1 czy możliwe jest wygięcie ramy o 10 mm? Rama jest aluminiowa i tu ma obawy czy to wykonalne, w stalowej pewnie nie było by problemu. Nie wiem czy to coś zmienia ale rower ma tylną amortyzację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Nie ma takiego OLD. Pewno masz boosta 141 lub stare 142mm. Co to za rama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sherman Napisano 20 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 To jest dość leciwy rower z Decathlona, kupiony w 2008, dokładnie ten (sorry za link do OLX ale nie ma go już na stronie Decathlona): https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trekkingowy-btwin-aluminium-7-seven-rozmiar-m-kola-26-cali-CID767-IDVhTmp.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=6 Z tyłu jest jakaś piasta Joytech z nakręcanym wolnobiegiem, niestety nie wiem jaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 W jaki sposób sobie zmierzyłeś te 145? Bo piastę to masz raczej 135 a oś 145 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Robiłem ten rower znajomemu. Tam jest standardowe 135mm QR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 21 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2023 13 godzin temu, Mihau_ napisał: W jaki sposób sobie zmierzyłeś te 145? Bo piastę to masz raczej 135 a oś 145 Pewnie po zewnętrznej stronie widełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sherman Napisano 21 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2023 Dzięki wszystkim za pomoc, z pośpiechu w notatkach wpisałem długość osi, która ma 145mm. Faktycznie jest tam 135mm. Thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi