MrBazooka Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Cześć, z racji że nie jestem znawcą, chciałbym podpytać o porady bardziej doświadczonych kolegów z tą samą zajawką. Mam 176 cm wzrostu i 80 kg Planuje na wiosnę zacząć wsadzać rower do samochodu i pojeździć sobie w bardziej górzyste części kraju, pierwsze zjazdy i podjazdy, skoki. Dotychczas użytkowałem rower w mieście/lesie 60/40. średnio 50 km trasy. Jeżdżę obecnie na wysłużonym rowerze z ramą L i koła 29 cali, z tego co udało mi się dowiedzieć powinienem teraz celować w mniejszą ramę- jednak to też zależy od producenta. Wyszukałem takie modele, czy jesteście w stanie podpowiedzieć waszą ocenę o bebechach tych sprzętów? Chciałbym żeby rowerek trochę czasu posłużył. Myślałem nad dwoma rzędami przerzutek na przodzie. budżet: 3500 PLN - jednak mogę go naciągnąć jeśli będzie warto -Cannondale Trail 5/6/7 (ceny tych modeli są bardzo podobne, w który model byście celowali?) -Orbea Onna 29 -Giant Talon 29 -Kross Level 6.0 29 -Scott Aspect 960 -TREK Marlin (który model tutaj wypada najlepiej?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Zwiększ budżet na tyle, żeby nie kupować paździerzy z szybkozamykaczami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-merano-evo-pro-pd33692/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBazooka Napisano 20 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 40 minut temu, Rumcajs. napisał: Zwiększ budżet na tyle, żeby nie kupować paździerzy z szybkozamykaczami. coś konkretnego kolego mógłbyś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 @MrBazookaW tym budżecie chyba tylko Decathlon. A może są inne tylko ja się na takich nie znam, w Decu na pewniaka są po 4k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Jeśli przełkniesz napęd 1x10 to Rockrider Explore 540 jest fajną propozycją. M jest na kole 29, poza tym za tą kwotę ma wszystko co mieć powinien, a nawet więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBazooka Napisano 20 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 (edytowane) 13 minut temu, Rumcajs. napisał: @MrBazookaW tym budżecie chyba tylko Decathlon. A może są inne tylko ja się na takich nie znam, w Decu na pewniaka są po 4k. W jakim budżecie w takim razie mógłbyś coś przyjemnego zaproponować, tak jak pisałem w pierwszej wiadomości, jeśli warto- mogę przeznaczyć więcej. Za wszelkie sugestie z góry dzięki. Edytowane 20 Listopada 2023 przez MrBazooka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Nic nie zaproponuję bo nie śledzę rynku, rzuciłem tylko wg mnie najważniejszą cechę ramy. Kupisz taką to będziesz miał bazę rozwojową, będzie sens wsadzić lepszy amor jak ci się umyśli itp. a do paździerza to ani nic kupić ani sensu to ni ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, MrBazooka napisał: W jakim budżecie w takim razie mógłbyś coś przyjemnego zaproponować, tak jak pisałem w pierwszej wiadomości, jeśli warto- mogę przeznaczyć więcej. Za wszelkie sugestie z góry dzięki. Dobrą propozycją w tej cenie są rowery Rockerider: Expl 540 albo półkę wyżej XC 100. Oba teraz są na dużych przecenach, za taką kasę ciężko może być upolować w Polsce coś lepszego. Sam zaczynałem od XC 100 jako pierwszego roweru w teren (choć nie jakiś mega wymagający) i super się na nim bawiłem. Minusem sprzętu z Decathlonu jest pewna losowość w jakości skręcenia roweru. Możesz trafić na kompetentnie złożony sprzęt albo na taki, że wrócisz zakładać tu temat z żalami (już kilka takich zresztą jest) Co do rozmiaru, w większości marek jesteś gdzieś na granicy M i L. Ja mam 178 i jeźdżę na L. To zawsze będzie trochę indywidualna sprawa, ale w rowerach terenowych generalnie w takim przypadku raczej poleca się większy rozmiar i skrócenie mostka, a nie mniejszy rozmiar i wydłużenie mostka. Krótkie mostki w MTB są teraz mocno propsowane, ułatwiają manewrowanie w terenie. Edytowane 20 Listopada 2023 przez zlatan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi