Janur Napisano 18 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Witam , mam pytanie czy hamulce SHIMANO Deore XT BR-M8000 będą mi pasowały do roweru Trek Dual Sport 3 gen 5? jestem kompletnie zielony w tej kwestii. Czy ktoś z was posiada ten rower bo mam jeszcze kilka pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 18 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Będą pasowały każde hamulce. Kwestia doboru odpowiedniej tarczy, bo pewnie w standardzie masz wysoką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janur Napisano 18 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 według opisu to 160mm . takie tarcze będą pasowały pod te hamulce ? https://www.centrumrowerowe.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-xt-sm-rt86-pd3357/?v_Id=34107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Bedą. A masz już te hamulce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janur Napisano 19 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 nie jeszcze ich nie kupiłem , zastanawiam się jeszcze jakie . dopiero gdzieś koło kwietnia będę oddawał rower na przegląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) Obawiam się, że m8000 są już niedostępne. Jakie masz manetki (konkretny model) oraz jakie jest w Twojej ramie mocowanie zacisku tylnego hamulca? Czy czasami nie zrobili tam FlatMount? W tym przypadku nie zawsze mieści się klasyczny zacisk PostMount z adapterem. Edytowane 19 Listopada 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janur Napisano 20 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 @Dokumosanie znam się na tym kompletnie . Mam rower Trek Dual Sport 3 gen 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P62 Napisano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) Ze specyfikacji na stronie wynika że hamulce które są to MT201, a tarcze RT26, jeżeli mach zamiar je wymienić na XT to razem z tarczami. Ja bym jednak tak wysoko nie celował, grupa slx całkowicie Ci wystarczy. Jeżeli masz ograniczenie budżetowe to dobrym rozwiązaniem są deore a manetki xt. Mają wyśmienite dozowanie i dobrą regulację. Tarcze bym dał RT66. Edytowane 31 Grudnia 2023 przez P62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) Trcze rt66 i rt76 to obecnie chiński szmelc. Ich jakość jest dokładnie taka sama jak rt10. No i jak wspomniałem wyżej - ograniczeniem migą być manetki przerzutek - jeśli nie są to sl-m4100, 5100 l, 6100, 7100, 8100 czy 9100 to dostępne na rynku hamulce shimano będą z nimi kolidować Edytowane 31 Grudnia 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Z kimś ostatnio gadałem i mówił, że jakoś niedawno kupował rt66 w Centrum Rowerowym i że były japońskie. Na zdjęciu faktycznie jest napis Japan no ale wiadomo, że zdjęcie może być jakieś wcześniejsze: https://www.centrumrowerowe.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-slx-sm-rt66-pd3363/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P62 Napisano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Godzinę temu, Dokumosa napisał: Trcze rt66 i rt76 to obecnie chiński szmelc. Ich jakość jest dokładnie taka sama jak rt10. No i jak wspomniałem wyżej - ograniczeniem migą być manetki przerzutek - jeśli nie są to sl-m4100, 5100 l, 6100, 7100, 8100 czy 9100 to dostępne na rynku hamulce shimano będą z nimi kolidować Na początek wymieniłem RT 26 na Rt66 i hamowanie poprawiło się diametralnie tak więc nie uważam aby oba typy takie same pomijając fakt że finalnie mam XT i Galfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia Może jeszcze mialeś japońskie. Od 2 lat na rynek EU jest tylko chińszczyzna. W stosunku do japońskich hamują na pół gwizdka (jedna powierzchnia jest upośledzona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P62 Napisano 1 Stycznia Udostępnij Napisano 1 Stycznia To akurat prawda ale było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 14 Lutego Udostępnij Napisano 14 Lutego Waszmościowie - czy RT86 z chińskiej produkcji też są dramatycznie gorsze od japońskich? Zakupiłem 160mm , na zdjęciu Japan, na żywo China i zastanawiam się czy zostawiać czy odsyłać i szukać japońskich - jeśli tak to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego W każdym sklepie na świecie, gdzie są dostępne i gdzie wyślesz pytanie żeby podali miejsce produkcji ich towaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 17 Lutego Udostępnij Napisano 17 Lutego Dzięki, bardzo mi pomogła Twoja odpowiedź. Dla zainteresowanych - RT86 160mm wizualnie różni się między wersją japońską a chińską . Japońskie po obu stronach tarczy mają 'wzorki' jakby po szczotkowaniu. W chińskiej którą miałem (niestety brak foto) jedna strona była gładka. Nie wiem jaki to ma wpływ na hamowanie, bo nie testowałem, ale różnica była widoczna gołym okiem (uzbrojonym też). Na Allegro zadałem pytanie sześciu sprzedawcom , tylko jeden miał wersję japońską - junbikepl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Lutego Udostępnij Napisano 17 Lutego (edytowane) Ta strona nieszlifowana praktycznie nie hamuje. Tarcze działają odczuwalnie gorzej niż japońskie, szlifowane po obu stronach. Taki sam sh*t co rt10. Edytowane 17 Lutego przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi