Pawelekgit Napisano 18 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Witam. Posiadam rower Merida Big Nine 500 Lite i będę sobie zmieniał koła. Aktualnie mam obręcze Alex Rims o szerokości 20mm wewnątrz. Do tego mam opony Maxxisa o szerokości 2.25 cala co daje szerokość rzeczywistą coś około 5.8-6cm szerokości. Szerszych opon czy teraz czy to w przyszłości zakładał nie będę. Natomiast mam pytanie jak może mniej więcej poszerzyć się szerokość opony nałożonej na obręcz szerszą o 1 cm niż aktualnie? Fr ma szerokość wewnętrzna 30mm. Dlaczego chcę akurat tą obręcz to nie ma znaczenia. Widełki w tylnym trójkącie na wysokości opony w moim rowerze mają szerokość 7.8 cm. Czyli aktualnie jest około 2 cm luzu. szersza obręcz o cm o ile może wpłynąć na szerokość opony? Wiadomo, że nikt nie poda mi wymiaru, ale nie mam możliwości sprawdzenia tego przed zakupem a chciałbym się upewnić, że wszystko się pomieści i będzie wystarczająco miejsca na chociażby opony na zimę Schwalbe Ice Spiker pro 2.25 cala i że kolce nie będą gdzieś ocierać o widełki. Wiem że moje pytanie może być śmieszne dla niektórych, ale nie mam w ogóle pojęcia jak bardzo szerokość danej obręczy może wpłynąć na szerokość tej samej opony. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi