Roam Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 (edytowane) Mam pytanie , czy bicie opon na boki ok. 5mm jest OK? Mam trzy komplety opon , schwalbe, bontrager kręcą się idealnie a tufo speedero 40c bije , jadąc rowerem ciągle widzę falującą opone tufo , z tyłu jest jeszcze gorzej , przypuszczam że do jady po lesie nie ma to wpływu, ale ja używam tych opon jako jesienne opony na asfalt, Edytowane 16 Listopada 2023 przez Roam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 a jesteś pewien, że rant na całym obwodzie dobrze wskoczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roam Napisano 16 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 Tak tak, ja zawsze robię tak że smaruje ranty opony sylikonem do uszczelek i pompuje do max. Podanego przez producenta , to gwarantuje że opona ma poślizg i ładnie się ułoży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 Tufo są znane z tego, że nie trzymają jakości. Dlatego jedni kochają a drudzy po założeniu wywalają na śmietnik,. Bo albo krzywe albo łapią dziury od piasku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Listopada 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Opony z defektem. Jak niedawno kupiłeś do zwrotu. Teraz jakościowo wszystko na pysk leci. Miałem Continentale z takim widocznym biciem, odesłałem. O Schwalbe też czytałem opinie że się ludziom trafiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Czy podczas pompowania opona strzela Ci dwa razy? Ja z jedną oponą tufo też mam mał problem ze wskoczeniem dobrze na felgę. Smaruję wodą z płynem do naczyń, pompuję powietrze i spuszczam, za drugim czy trzecim razem podczas pompowania strzela dwa razy i jest idealnie prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roam Napisano 17 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Zamiast płynu z wodą wolę sylikon bo ma większy poślizg, podczas pompowania strzeli kilka razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Tylko że silikon nakładasz "punktowo" a wodą z płynem zamoczysz całą oponę i obręcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roam Napisano 17 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Sylikon do uszczelek nakladam, rozcieram na rant opony czyli tam gdzie potrzeba , po całości jaki sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Reklamuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Listopada 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Z boku opony, przy rancie jest linia, wskazująca czy opona "siadła" jak trzeba. Jak owa linia wystaje równo na całym przekroju opona siedzi jak trzeba i jeśli dalej jest bicie to opona jest wadliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 (edytowane) Panowie czy stosujecie puder/talk na dętkę? Ja stosuję, bo mam wrażenie, że się lepiej dętka w oponie ułoży, kiedy może się przesuwać. Miałem też kiedyś problem ze zwijaną oponą Bontragera, nówka ze sklepu ale leżała u mnie ze 2 sezony, pewnie tyle samo w sklepie, w efekcie na kole zrobił się "kartofel", nie szło go się pozbyć - układałem palcami oponę na niskim, dobijałem wysokim ciśnieniem, ze 2 razy zakładałem na nowo - nie pomogło i poszła do kosza. Może za długo leżała poskładana i się trwałe odkształciła albo fabryczny bubel... Edytowane 18 Listopada 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Listopada 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Ja używam talku z przodu, ale dlatego bo mi się opony Geaxa nie trzymają dobrze rantów obręczy i przesuwają podczas hamowania. A talk to zjawisko bardzo ogranicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi