Skocz do zawartości

[1500zł] Rower MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Planuje kupić sobie rower górski. Będzie to mój pierwszy rower w takim budżecie, bo całe życie jeżdżę starymi rowerami mojej mamy. Dlatego moje pytanie czy ten model będzie dobrą opcją na początek przygody z rowerami??  

https://www.activsport.eu/product-pol-44183-Kross-Esprit-1-1-M-27-L-21-rower-czarny-srebrny-czerwony-mat-1P.html?query_id=1 

Jestem otwarty na inne propozycje, mogę dodać że jestem mężczyzną 183cm wzrostu i koniecznością są koła o rozmiarze co najmniej 27,5cala.   

A gdzie tym rowerem będziesz jeździł? Jeśli tylko po przysłowiowe bułki, czyli po mieście, do pracy, czasem nawet za miasto ale po w miarę utwardzonych drogach to da się tym jeździć ale jeśli marzy Ci się jeździć w terenie bardziej ambitnym niż droga szutrowa, polna czy leśna to już będzie kiepsko. Oczywiście da się bo da się nawet na Wigry wjechać do lasu ale będziesz czuł, że tak to określę "niedostatki sprzętowe" i szybko ten rower rozwalisz

Często jeżdżę oznakowanymi trasami rowerowymi, biegną one głównie leśnymi drogami gdzie co jakiś czas pojawiają się większe lub mniejsze wzniesienia lub bardziej piaszczyste momenty gdzie moim aktualnym rowerem, czyli typową damką w dodatku bez przerzutek dawałem sobie radę bo jestem dość wysportowany, ale czułem właśnie jak w rowerze wszystko strzela i pęka jakby miał się rozpaść. Czy do takiego użytku wyżej wymieniony będzie odpowiedni, lub może w tym budżecie są jakieś lepsze opcje? 

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-st-120-27-5/_/R-p-305496?mc=8602020&c=Czarny niestety, z nowych nie ma nic poniżej tej kwoty. Najtańszy Rockrider ma wolnobieg zamiast kasety, czyli znacznie gorsze rozwiązanie. Czasy, kiedy za 1500zł można było kupić przeciętny rower niestety, ale minęły. Wszystko drożeje. Za 1500zł myślę że idzie znaleźć używanego Unibike Mission, Fusion, Shadow. To solidne rowery, i często można trafić używki w dobrej cenie.