spidelli Napisano 11 Lutego Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) A coś alternatywnie? Inna firma - bo tego akurat nie mają w CR a tam chciałem zamawiać zestaw do odpowietrzania hamulców... Np. taki: Smar stały MUC-OFF Bio Grease - CentrumRowerowe.pl Hm, do zacisku to jeszcze rozumiem ale w plastikową klamkę? Edytowane 11 Lutego przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego Poważnie w plastik będziesz wkręcał ? To nawet nie wskazany jest ten smar. Połączenia alu- stal, alu-alu, stal- stal, tytan-stal, alu - karbon!!! , itp. Popatrz na inne sklepy bo CR się ceni aż za bardzo nawet jak na niemieckie realia. Taką samą funkcję pełni smar miedziowy , który kupisz wszędzie. W motoryzacji stosuję się go jako" antyzapieka" . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego Miedziowego zasadniczo nie łączy się z aluminium z uwagi na korozję galwaniczną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego Grafitowy? 6 godzin temu, pecio napisał: Poważnie w plastik będziesz wkręcał Dałbym słowo, że czytałem/słyszałem, że w klamce jest gwint plastikowy ale znaleźć teraz nie mogę, może coś skonfabulowałem... W samej instrukcji Shimano ze 3x pojawia się plastik ale w kontekście czyszczenia (nie używać zbyt agresywnych środków) i bez wskazania czego dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego (edytowane) Magura ma klamki z plastiku "karbotektury" to sh*tmano mnie nie dziwi. Takie trendy.😁 https://www.bikestacja.pl/smar-zapobiegajacy-zapiekaniu-shimano-anti-seize-50ml-p-246.html. Smar już znalazłem w fajnej cenie , popatrz czy mają resztę która Ciebie interesuje. Edytowane 12 Lutego przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Donayo Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego W moim "Bergu", którego rama pochodzi z 1999 roku, a osprzęt nie wiem, mam plastikowe klamki Magura Julie i bezproblemowo dają radę. Może nie są jakoś hardkorowy eksploatowane, ale zupełnie nie widzę i nie czuję oznak starzenia się tego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego Mam Scotta z 1994/95 r. i niestety klamka mi się rozpadła przy próbie serwisu Ale to pewnie też kwestia indywidualna, przechowywania roweru (słońce, temperatura itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego A z tym antiseize pupka........nagle ciężko dostępny. Prawie nikt nie ma na stanie.A inne Park Toola czy "myszokota" to cena z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego Bo Shimano już nie produkuje chemii pod swoim brandem. Teraz pałeczkę przejął Motorex (chociaż tak naprawdę to zawsze były ich produkty, tylko pakowane w niebieskie tubki ) i Shimano zaleca stosowanie ich produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego Na razie mam inne zmartwienie, chociaż do soboty pewnie mi przejdzie i skończę ten rower. Starszy Pan zaparkował swoją toyotę w tyle mojej skody 🤬 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego Doszło do analnego intymnego zbliżenia . To ja rezerwuję pierwszy kundelka skoyoty. 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego @TheJW A może Ty wiesz - te śruby od hydrauliki to się w klamce w plastik kręci? Z drugiej strony, w zacisk to w metal idzie, a też 5-6 Nm. Zacisk jest z amelinium, śruby są stalowe. 4 minuty temu, pecio napisał: Doszło do analnego intymnego zbliżenia . To ja rezerwuję pierwszy kundelka skoyoty. Prawie się wyrobił - poszła lampa prawy tył, kawałek zderzaka, błotnik się odkształcił. Ale z bliska widać, że poszło po konstrukcji... Strasznie dużo dygresji, może te zaciski będziemy omawiać w temacie o Cortince? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego A, @pecio teraz zajarzyłem Nie doszło do wymiany płynów ustrojowych, młodych nie będzie. 20 lat dojazdów, kilka kolizji, 2 skasowane auta, być może to będzie trzecie. A rudy znów wiek emerytalny wydłuży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego 44 minuty temu, spidelli napisał: TheJW A może Ty wiesz - te śruby od hydrauliki to się w klamce w plastik kręci? W klamce szosowej czy MTB? Chodzi o śruby do odpowietrzenia? Sorry, trochę nie nadążam z tym wątkiem... 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego Szosowa Tiagra 4270, miejsce wkręcania śruby kołnierzowej mocującej przewód hydrauliczny A wątek się zrobił wielotematyczny, za to trzyma się na obecności kilku Kolegów. Jakby to powiedział klasyk: Cytat to zgrany kolektyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego (edytowane) Chyba żywica -tam gdzie wkręcasz. To faktycznie trzeba z wyczuciem wkręcać. Edytowane 12 Lutego przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego (edytowane) Jak pisałem odpowiedź, to byłem w kibelku skupiony na czymś innym... Po zrzuceniu balastu rozjaśniło mi umysł, ale po powrocie do kompa nie zdążyłem już edytować posta. Z tego co pamiętam, to jest amelinium, ale trzeba przestrzegać momentu, bo jak się przesadzi, to klamka na złom. No i wychodzi na to, że trzeba też używać oryginalnych oliwek i insertów, bo może skończyć się tak (jest tam też mowa o zbyt mocnym dokręceniu): https://www.reddit.com/r/bikewrench/comments/14o9jlk/str7020_shifter_totalled/ https://www.reddit.com/r/bikewrench/comments/i2thq1/shimano_str7020_what_caused_this_crack/?rdt=41413 Edytowane 12 Lutego przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego Ja na szczęście obejrzałem filmik i gość mówił, że nie trzeba do końca wkręcać, u mnie jest jeszcze przerwa. Do weekendu przyjdzie ta nasadka na dynamometr, policzymy wtedy o ile zmniejszyć nastawy na kluczu, żeby było tych 5 niutów i się sprawdzi Cytat I double checked the dealer manual and there is no description of anything that should be done to this grub screw when installing the hose. They've also changed the design a bit in this area for earlier models - with a large flanged nut screwing into what largely appears to be plastic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego Mówisz o tej dedykowanej nasadce z filmiku? Przecież to można zrobić za pomocą zwykłego krótkiego klucza płasko-oczkowego, ustawić jedynie na dynamometrycznym minimalne mniejszy moment. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego Tak, kupiłem taką za 25 zł. Kluczyk też by pewnie dał radę ale już dźwignia dłuższa. Tutaj z tą nasadką pewnie się o 1 - 1,5 cm wydłuży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego W sobotę i niedzielę kręciłem w plenerze, ale dzisiaj chomik: https://connect.garmin.com/modern/activity/13944653953 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Lutego Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego Ładny dystans a i grzebyki były 👍 Mnie wykończyły sobotnie i niedzielne enduransy 2x2,5 godziny. Za to obejrzałem pól Youtuba 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego (edytowane) @spidelli A ja dalej wg Garmina dziś lajtowo i długo na utrzymanie formy ale dokąd naprawdę zmierzam to sam nie wiem 🤣 Jutro chciałbym w teren jeśli pogoda pozwoli ale nogi zmęczone 😱 ps to się chyba nazywa odwrotna periodyzacja 🙃 Edytowane 13 Lutego przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego @dfq te wykresy to kurs złota. Widzę ,że opuszcza linie wsparcia i zgodnie z popytem inwestorów idzie na rekord 😁 A ja tylko i wiecznie ....."utrzymanie". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego (edytowane) @pecio Teraz musi nastąpić trend horyzontalny bo się się do wiosny zajadę 😀 Poziom ogólnie wysoki bo pierwszy raz od paru lat nic mnie nie dopadło (odpukać w nie malowane) na przełomie roku ( a to covid, grypa, kontuzja kolana itp), no i trenażer (regularność) robi robotę 👍 Pecio - ty masz taki kosmiczny poziom 👽 że u mnie zabrakło by skali 🤣 Edytowane 13 Lutego przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi