BProof Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Cześć, chcę w przyszlym roku przejść na tubeless, więc pomyślałem o przepleceniu obreczy w obecnych kołach (Supra MA PRO - specyfikacja pod linkiem: https://www.sensabikes.com/supra/wheels-mountain/1363/ma-pro). Chciałbym poprosić o dobranie odpowiednich obręczy, żeby nie trzeba było wymieniać też szprych. Wszelkie wymiary zmierzę i podam, tylko dowiem się co i jak zmierzyć. Koła praktycznie nowe, więc chcę zostawić obecne piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Jesteś pewien, że te koła nie są tubeless ready? Wątpię, żebyś znalazł obręcze, które pozwolą ci zachować obecne szprychy. Musiałbyś znać ich długość, a następnie zrobić kalkulacje wsteczne, szukając ERD obręczy. Ale samo ERD to też nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BProof Napisano 10 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) @TheJW Właśnie zauważyłem, że w specyfikacji w sklepie są Supra MA COMP, a u mnie Supra MA PRO. Pewien nie jestem, ale na stronie producenta inne koła mają opis tubeless ready, te nie mają nic. EDIT: Udało mi się znaleźć tylko coś takiego na jakiejś stronce, gdzie ktoś prywatnie sprzedawał te kółka (link: https://m.pinkbike.com/buysell/2789944/) Edytowane 10 Listopada 2023 przez BProof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Za ile możesz wyrwać te koła? Mam na sprzedaż nowe koła z Treka Procaliber 8. Wewnętrzna 25mm, piasty na maszynach Shimano, centerlock, microspline. Demontowalne opaski TLR i zawory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BProof Napisano 10 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 @ImarMam te koła w obecnym rowerze, ale gdzieś na forum czy w opiniach wyczytałem, że nie są tubeless ready 😕 @TheJW Udało mi się znaleźć opis z centrumrowerowe.pl. Załączam fotkę poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) Jak poszukujesz obręczy które będą pasować do obecnych szprych to sprawa jest prosta. Musisz zmierzyć wysokość obręczy, i sprawdzić czy obręcz jest symetryczna czy asymetryczna. Jak masz obręcz kapslowaną to możesz poszukać kapslowaną obręcz lub obręcz bez kapsli 1mm niższą. Wysokość obręczy najlepiej zmierzysz suwmiarką. Polecam zakupić obręcz szerszą niż obecna. Edytowane 10 Listopada 2023 przez Imar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 Pytanie - te obręcze są spawane czy na klina ? Jak są spawane to po wklejeniu taśmy będziesz miał tubelles'a. Z drugiej strony to potwornie ciężkie te koła przy takiej " rachitycznej" (wąskiej) obręczy. Poszedłbym w coś szerszego lżejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 11 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 Nie ważne co w katalogach, trzeba latarką sprawdzić łączenie, a potem już z taśmą sprawdzić bez mleka czy na łączeniu nie ma linii bąblowania w misce wody... Sun Ringle Duroc są tublessami ze szparą prawie, że kartkę można wsunąć a w opisie to połączenia nazywa się jakoś gładko - niby szczelne. Koszt takiej obręczy w detalu 400-500 zł Na szczęście inne koła w mojej historii ZTR, Dartmór, Spank Ozzy,, Easton po prostu były szczelne... ale wcześniejsze lata z obręczami: nie raz pokazywały się prześwity - na łączeniu na bolcach, ale w czasach beztublesowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BProof Napisano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 @itr Myślisz, że warto spróbować na tych? Na screenie w wiadomości wyżej gościowi udało się zamontować tubeless'y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 (edytowane) To ma duże szanse działać pod dwoma warunkami - dokładne oklejenie dobrą taśmą i użycie opon tubeless. Żadnego druciarstwa, kombinowania z taśmą izolacyjną i oponami nieprzystosowani pod bezdętkę. Dobre wentyle, dedykowana taśma, opony TLR i moim zdaniem będzie hulać. Tylko pamiętaj, żeby nie wrzucać zbyt szerokich opon, bo 21mm wewnątrz to standard już bardziej szosowy, niż MTB. Ja bym nie szedł w więcej niż 2,1", szczególnie w przypadku kombinowania z bezdętką. Ewentualnie, jeśli masz wolne 1499 zł, w Centrum Rowerowym na BF jest komplet karbonowych kół na obręczach Rodi i piastach Formula (boost, CL, Micro Spline): https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-rodi-carbon-disc-pd37700/ A obecne sobie zostawisz na zimówki albo do katowania w błocie... Edytowane 11 Listopada 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 11 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 Taśma i mleko Stans , nie ma co szukać innych wynalazków, zniechęciłem się do kilku… porażek innych producentów Wentylki ze stożkową gumą, a nie prostokącik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 (edytowane) O to, to! I tyle w temacie. Edytowane 11 Listopada 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 6 godzin temu, TheJW napisał: Ewentualnie, jeśli masz wolne 1499 zł, w Centrum Rowerowym na BF jest komplet karbonowych kół na obręczach Rodi i piastach Formula (boost, CL, Micro Spline): https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-rodi-carbon-disc-pd37700/ Po czym doszedłeś, że to formula? Wiesz jakie oznaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 (edytowane) 1. Mam (praktycznie) identyczne piasty w kołach Syncrosa, szukając kiedyś części zamiennych doszedłem, że to Formula. 2. Szukałem informacji o tych kołach w sieci i na zagranicznych stronach piszą, że ten zestaw jest na piastach Formula. Może to jakiś nowszy model piast niż te moje, z poprawionymi bebechami i dostępnymi częściami zamiennymi. Ale ręki sobie za to uciąć nie dam... Edytowane 11 Listopada 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Formula robi piasty na ratchecie ? Zawsze mi sie wydawało że to DT, Newman i chińskie klony . PS Bębenki z DT swissa nie pasują , nie mają takiego rantu i wpadają 1.5mm za głęboko ( jest 146.5mm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 (edytowane) 15 godzin temu, itr napisał: Taśma i mleko Stans , nie ma co szukać innych wynalazków, zniechęciłem się do kilku… porażek innych producentów Wentylki ze stożkową gumą, a nie prostokącik. Taśma Stans czyli dokładnie Tesa ale przepłacona 😉 , a mleko tejże firmy to średnia liga. Żeby nie było - taśma jest bardzo dobra.😁 Edytowane 12 Listopada 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Ale to mleko nie rozpuszcza się w solance, czopy trzymają poniżej zera, i po wyschnięciu. Nie testuję wszystkich nowości tylko polecam coś po 10 latach używania w trzech kołach, wciąż tych samych, od trzech lat następne dwa też z tym mlekiem. z chęcią bym kupił tesse w markecie ale wszystkie taśmy tej marki jakie znam to badziewie, które puszcza po roku dwóch ( użycie cywilne) klej się biodegraduje, taśma Stansa naklejona ok 2013 siedzi w crestach do dziś,,,, także pytanie która tessa jest tą zrobioną dla Stansa. a np taśma trezado z mlekiem innego producenta -klej się rozpuszczał po kilku dniach … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 @itr Tej Tesy nie kupisz w markecie. Tessa robi tą taśmę dla Stansa i jeszcze trzech innych "tubellesów". A odnośnie mleka to Stan's jest drugim najgorszym zaraz po Trezado ( największy syf). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Syf w sensie, że robi zasychając gluta i syfi? ( oponę i felgę, gdy trzeba zmieniać) może i tak . Ale ponad dziesięć lat, może nawet trzynaście, na nich jeżdzę i tylko dwa razy zakładałem dętkę. Na oponach 400 i i 550 gramowych tnąc bok dziura na palec. Na Renegate i stareńkich zużytych Racing ralfach nawet nie tublessach robiłem górskie golonki. … teraz mam w 3 calach na jeszcze niższych ciśnieniach, zero problemów. Odpukać… bo dolałem Race strzykawą ( nie czytałem instrukcji, bezmyślnie) pomieszał sie stary Stan z lepszą wersją. ( podobno mniej trwałą) Ale wakacje za nami i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 W dniu 12.11.2023 o 17:03, pecio napisał: @itr Tej Tesy nie kupisz w markecie. Tessa robi tą taśmę dla Stansa i jeszcze trzech innych "tubellesów". A odnośnie mleka to Stan's jest drugim najgorszym zaraz po Trezado ( największy syf). Jakie mleko zatem polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 14 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 @sky87 Orange. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 15 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Ale żeby być sprawiedliwym nowa wersja Stansa zwana Race ponoć już jest pozbawiona wad zwykłej wersji i bryluje w rankingach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 15 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Ale cały czas nie napisałeś jakie wady ma stara wersja. O nowej słyszałem tylko, że działa krótko, zaleję nią na wiosnę czyste opony 38… także zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 15 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Co prawda Stansa zwykłego używam od 2 sezonów i nie mam porównania z innymi, ale nie mam powodów do narzekań. W środku nie robi się breja, dobrze uszczelnia, nieźle się czyści i starcza na dość długo. W sumie to sam się dowiem w czym inne mleka są lepsze od zwykłego Stansa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Mam to samo zdanie. Fakt, jest dość rzadki i nie ze wszystkim sobie radzi (ale i te gęste nie dają gwarancji), natomiast bardzo długo zachowuje właściwości, nie rozwarstwia się, nie zostawia twarogu w oponach i w razie potrzeby można ich wnętrze łatwo z niego wyczyścić. A po użyciu takiego Trezado opona jest do wyrzucenia, bo nijak nie da się jej doczyścić (np. w przypadku chęci zmiany uszczelniacza na inny). No i jak wspomniano, obydwie wersje Stan's można ze sobą mieszać w zależności od potrzeb i upodobań. W tym sezonie poza Trezado, który dostałem gratis z oponami, używałem głównie MucOffa i nie jestem z niego zadowolony. Jest gęsty i ma jakieś dodatkowe drobinki zapewniające rzekomo zalepianie większych otworów. Niestety - jest aż za gęsty i zanim odpowiednia jego ilość dostanie się w miejsce uszkodzenia, zazwyczaj powietrza ucieka już tyle, że i tak trzeba się zatrzymać celem dopompowania. Trzeba by go chyba wlewać po 200ml. No i zasycha w otworze zdecydowanie gorzej niż Stan's. Ostatni otwór pocił mi się regularnie po każdym pompowaniu przez ok. 2 tygodnie. Edytowane 15 Listopada 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi