Viking1 Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Witam, jakiś czas temu kupiłem sobie piastę z dynamem Shimano DH-3D32-QR. Przyszedł czas na kupienie koła pod nią do mojego roweru wyprawowego. Ważę tylko 63 kg, ale mam zamiar wozić sporo bagażu na moim rowerze. Jakie niedrogie obręcze i szprychy w kolorze czarnym oraz tarcze hamulcowe i inne komponenty polecacie kupić pod tę piastę, aby nie zawiodły mnie na dalekich wyprawach? Czy jest sens kupować obręcz w technologii tubeless, gdybym kiedyś zechciał skorzystać z możliwości zalewania jej mlekiem? Póki co mam zamiar jeździć na dętkach i nie wiem czy z tego kiedykolwiek zrezygnuję, ale moje opony i tak są przystosowane do technologii tubeless. A może bardziej się opłaca kupić już zmontowane koło z piastą z dynamem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Obręcz Dartmoor Tomcat 29, sprawdzona przeze mnie na wielu wyprawach, sprawdzona również w ciężkim rowerze elektrycznym na wyprawach liczących po prawie 2000 kilometrów. Obecnie to już prawie wszystkie produkowane obręcze są pod tubeless. Tarcze pod Center Lock CLARKS Floating lub Tektro TR160-35 160mm Center Lock. Szprychy Cn spoke lub DT swiss, lepsze srebrne bo po kilku dniach jazdy nie widać na nich kurzu, błota, czasami czarna powłoka potrafi odłaźić lub jak się zarysuje to kiepsko to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 10 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) A warto kupić używane koło z tarczą hamulcową na OLX za 250zł z taką samą prądnicą? Widzę, że na allegro nowe koła z prądnicą kosztują ok 250 zł. Edytowane 10 Listopada 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Mam taką samą piastę jak Twoja, kupiona nowa, ma już kilka tysięcy przebiegu. Nie widać po niej przebiegu… nie kupuj używanego koła niewiadomego pochodzenia jeśli rower ma zadania turystyczne…. Za małe pieniądze można kupić sobie stare koło z prądnicą do roweru „ na miasto” a nie na wyprawy. ( awaria blisko domu - nie ma problemu, ale na wyprawie - kłopot) Tarcze wolę mieć ażurowe, Ashima, jeśli chcesz tektro 160 w Warszawie - za pół ceny z Decathlonu - mam pod ręką . Sprawność hamowania to klocki przewody klamki , i rodzaj zacisków … gdy dużo bagażu nagle stracisz zalety swojej na codzień lekkiej wagi. Tubless jest fajne gdy dużo trudnego terenu, w łagodnej turystyce kosztem komfortu można zostać z dętkami… czyściej w razie awarii… kraje z kolcami akacji itp, chyba lepiej mieć mleko? U mnie kolco dziura zamleczona ma już kilka lat i nie mam zastrzeżeń. Sprawdziłem moja ma kod 3dh30 , na 6 śrub , generalnie robi robotę… po jakimś czasie lżej się kręci ( subiektywnie) ale w czasie jazdy nie czuję kotwicy… drogie lekkie piasty to 350-1000 zł i czasem są nienaprawialne, wolę cięższą, rower przypinany. Tak lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 W dniu 10.11.2023 o 14:08, leejoonidas napisał: Tarcze pod Center Lock CLARKS Floating lub Tektro TR160-35 160mm Center Lock. Ale ja mam z przodu tarcze Tektro M275 Hydraulic Disc, 180mm Rotor. Czy te nowe nie powinny być też 180mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 16 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 W dniu 10.11.2023 o 14:08, leejoonidas napisał: Tarcze pod Center Lock CLARKS Floating lub Tektro TR160-35 160mm Center Lock. Te tarcze będą pasowały do mojej piasty? Ona chyba nie jest przystosowana do center locka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 A tak masz rację, nie zwróciłem uwagi. Kup te tarcze lub podobne pod mocowanie na sześć śrub. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 16 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 A takie tanie tarcze z Aliexpress będą dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 Dwa złote za tarczę? Wygląda nieźle, tylko nie wiadomo z jakiej stali są zrobione, co się z tym porobi po kilkunastu mocnych hamowaniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 19 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) Pomoże mi ktoś obliczyć długość szprych? Obręcz + piasta Znalazłem 4 kalkulatory, ale potrafiłem wypełnić tylko kilka pul. https://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych https://www.wheelpro.co.uk/spokecalc/ https://leonard.io/edd/ https://www.kstoerz.com/freespoke/ W tym ostatnim kalkulatorze wyszło mi coś takiego, ale nie wiem czy wszystko dobrze wypełniłem - https://kstoerz.com/freespoke/?link=1&e=600&hub=527&n=32&xL=0&xR=0 Lewa: 262,5mm | Prawa: 263,2mm Edytowane 19 Listopada 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Czy takie podkładki będą pasowały do obręczy Dartmoor Tomcat 29" i tych Nypli ? Czy powinienem kupić te większe podkładki? I czy ta obręcz w ogóle wymaga podkładek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Nie wymaga podkładek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi