seba8121 Napisano 9 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Witam, żona ma karbonowa ramę w matowym benzynowym kolorze, jak się nie spojrzy to inny kolor. Widoczne jest na niej sporo zacieków, przebarwień itp.. zwykle mycie z środkami do tego przeznaczonymi nie przynosi ekstra efektów. Czy są jakieś środki które pozwolą odbudować taki lakier ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 A jesteś pewien, że to jest brud a nie struktura włókien/mat wyłażąca z lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 9 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Hmm głównie jest to tam gdzie zacieki po myciu, woda stoi. A tak czy tak chciałbym coś, żeby odświeżyć taki lakier i na bieżąco dbać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Próby odświeżenia matu kończą się niestety nierównomiernym spolerowaniem na błysk. Jeśli to zacieki po myciu to kup porządną irchę naturalną i do sucha po myciu tym wycierasz. Możesz mlcniej przycisnąć gdzieś gdzie jest jakiś ślad/zaciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 9 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Wrzucę jutro fotki jak to wygląda. A ogólnie coś do dbania o mat ? Jakieś pasty ? Płyny specjalne ? Czy normalne mycie i wycieranie za każdym razem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Ja używam w zależności co akurat mam pod ręką albo.aktywnej piany do mycia samochodów (komcentrat tenzi rozrobiony jak do samichodów) albo różowego muc-offa. Nakładam pianę spryskiwaczem, czekam kilka minut po czym bieżącą wodą spłukuję (też w zależności co akurat mam pod ręką albo ciśnieniowa myjka albo zwykły wężon podłączomy do kranu). Najważniejsze to wytrzeć do sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 9 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 To dawaj foty. Matów się nie poleruje bo wyjdzie połysk. Bez zdjęć to za dużo nie powiemy. Możesz też wrzucić foty na forum kosmetykaaut.pl, koledzy pewnie chętnie też pomogą. Natomiast widoczne plamy mogą wynikać z paru rzeczy jak np.: struktura karbonu (wątpię), tzw. waterspoty- czyli zacieki po twardej wodzie. Są środki do usuwania tego. Mogą to też być wyplamienia po błocie...walczyłem kiedyś z tym na matowym lakierze na karbonowej ramie mając dostęp do niemal wszystkich detailingowych środków i zabawek. Poległem...ipy, zmywacze do silikonów, środki do ściągania żywic, robaków, odchodów, piany z dodatkiem olejków cytrusowych (SG ciutrus oil), szampony kwaśne i zasadowe, środki do ściągania waterspotów, wd40 w akcie desperacji. Zapomnij wżarte w lakier i tyle. Niestety część matowych lakierów łatwiej przyjmuje pewne zabrudzenia i za cholerę nie chce ich oddać. Z połyskami łatwiej bo zawsze może wejść polerka. Ostatnio walczyłem na twardym lakierze bmw z plamami po liściach wierzby , które leżały na aucie 2 tygodnie. Skończyło się na polerce, lekkim padzie i paście lekko ściernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 10 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 @Dokumosa tylko środek i woda ? Mechanicznie żadnych szczotek, pędzelków ani nic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Ja mam 2 węglowe matowe i nie stosuje nic do szorowania. Po myciu wycieram irchą. Zacieków brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 10 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Z tym, że moje rowery czesto wyglądają tak, a zdarza się, że opłukać jest opcja dopiero na drugi dzień. Tenzi jest mocny, bo jestem z branży samochodowej, ale nigdy go nie używałem do mycia rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Moje też tak wyglądają. Wodą z wężona albo myjką spłukuję z grubsza, piana, płukanie i jest jak to majster mówi git-malina Mechanicznie czyszczę tylko napęd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 10 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Możesz jeszcze spróbować jakiegoś APC w różnym stężeniu i pędzelkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi