seba8121 Napisano 3 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Witam, będę na dniach przezbrajal całą ramę i przy okazji chciałbym wymienić wszystkie linki, pancerze i przewody hamulcowe. Napęd 1x12 Shimano XT, hamulce XT m8100 i widelec RS oraz damper FOX. Nie chcę oszczędzać na podzespołach, co byście polecili ? Kolorów raczej nie potrzebuje, ale może jakieś pancerze, linki co poprawia lekkość działania ? Przewody hamulcowe które poprawia skuteczność ? Czy zostać przy standardowych opcjach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 3 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Co do pancerzy i linek to miałem kiedyś Jagwire jakieś dedykowane do MTB, teraz mam Shimano też MTB i zauważyłem, że te drugie są lepsze W Jagwirach jakoś ciężej pracowała manetka i zawsze miałem problem z idealnym ustawieniem tylnej przerzutki, jak kupiłem zestaw Shimano to regulacja zajęła mi kilka sekund i przez cały sezon wszystko trzyma się idealnie, ani razu nie musiałem ruszać baryłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 4 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 Ja z końcówkami pancerza Jagwire (z uszczelką w środku) mam złe doświadczenia. Jak mamy pancerz w jednym odcinku to jeszcze okej ale jak jest w trzech odcinkach i założymy 6takich końcówek z uszczelką to stawia to spory opór na lince, przerzutka nie ma siły tego ciągnąć. A co do przewodów hamulcowych to w xt są już te lepsze przewody więc nie sądzę abyś uzyskał zauważalną poprawe hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 4 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 Teflonowane linki i najlepiej niewielka ilość jakiegoś smarowidła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 Najleosze pid względem pracy to pancerze shimano sp41 i linki shimano optislick (ale nawet i zwykłe shimano nierdzewne są bardzo ok. Nie polecam jagwire lex sl. Toto ma cholernie wielkie tarcie na stosunkowo dużych promieniach gięcia pancerza. Często wymieniam na shimano w fabrycznie nowych rowerach bo upośledza pracę przerzutki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 4 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 Sam montuję od kilku lat wszędzie "zwykłe" shimany - zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElectronBadger Napisano 4 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 Ja do tej pory używałem pancerzy Jagwire (CGX-SL), teraz przesiadam się na pancerze i linki z teflonem Clarksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Linki i pancerze sprobuje jak mówi DOKUMOSA. Hamulcowe mam BH90, tył i tak muszę zmienić bo jest trochę za krótki. Ale jak mówicie, że nic lepszego się nie znajdzie to kupię to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Linki z teflonem to syf, bo teflon szybko się łuszczy i zalepia pancerze. Ja również do biegów polecam zestaw OT-SP41 + linki Optislick. Do blokad amortyzacji czy droppera można użyć zwykłych nierdzewnych Shimano, które nadal są dużo lepsze niż najlepsze wynalazki konkurencji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 6 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Jak już będę zmieniał to wrzucę cały komplet SP41 i optislick. Tym bardziej, że jeżdżę w każdych warunkach i często mam właśnie problem, że linka od dampera łapię gdzieś w pancerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 A shimanowskie linki pokryte polimerem ? Co uważacie ? używał ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Są dobre. Ale IMHO nie warto przepłacać. Optislicki jeszcze niedawno kipowałem po 13zł. Obecnie kosztują tyle, że też przestaje to być ciekawa opcja względem zwykłych, nierdzewnych shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 A jakieś końcówki uszczelnione, szczególnie zależy mi przy damperze, gdzie linka wchodzi od dołu i wpływa woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Shimano sp40. Poznasz po tym, że na zewnątrz są 4 rowki a w nieuszczelnionych 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi