Michal88ddz Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Cześć, mam od niedawna rower Sensa Merano Evo Sle, dokładnie taki jak w linku https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-merano-evo-sle-pd35637/?gclid=EAIaIQobChMI5rDn17SlggMVpAuiAx2HJQueEAAYASAAEgLsC_D_BwE W rowerze zastosowano przerzutkę Deore XT, manetkę Deore i kasetę Deore. Czy wg Was jest sens zmienić samą manetkę z Deore na Deore XT, jeśli nadal pozostanie tam kaseta Deore? Czytałem opinie, że manetka XT jest dużo lepsza od zwykłego Deore czy SLXa, ale w moim przypadku najsłabszym ogniwem byłaby kaseta, więc nie wiem czy poczułbym dużą różnicę w zmianie biegów. Rower jest praktycznie nowy, mam go od miesiąca, przejechałem na nim ok 500 km. Czy uważacie, że lepiej zaczekać i zmienić manetkę przy okazji większego przeglądu np. po roku jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Listopada 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Jest sens. Za jakość zmiany przełożeń w głównej mierze odpowiada właśnie manetka. Kaseta ma bodajże najmniejszy na to wpływ. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 (edytowane) Dlaczego uważasz kasetę za najsłabsze ogniwo? Masz dokładnie to samo stopniowanie i technologie co w SLX, XT czy XTR, różnice są jedynie w użytych materiałach, a co za tym idzie - w masie. W przypadku roweru tego typu te różnice są pomijalne. W kwestii manetki największy sens ma zmiana z Deore M6100 na XT M8100, która oferuje najlepsze technologie Shimano w rozsądnej cenie. Pytanie tylko, czy w ogóle zauważysz różnicę i będziesz je wykorzystywał... Edytowane 2 Listopada 2023 przez TheJW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal88ddz Napisano 2 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 dzięki za odpowiedzi i utwierdzenie mnie w przekonaniu, że jednak warto @TheJW - piszesz czy zauważę różnicę... teraz przy ostrzejszym podjezdzie i redukowaniu biegów pod obciążeniem czasami tak zazgrzyta, aż zęby bolą, czy manetka M8100 zmieniałaby przełożenia szybciej i bez tego zgrzytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Nie sądzę. To raczej kwestia źle wyregulowanej przerzutki lub umiejętności zmiany biegów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 M8100 daje możliwość zmiany przełożeń na lżejsze o 3 pozycje jednym wciśnięciem i o dwie pozycje na wyższy bieg jednym wciśnięciem. A do tego obsługiwać manetkę można samym kciukiem i góra i dół, ale deore chyba też miała to z tego co pamiętam. Też miałem u siebie taką konfigurację i manetkę zmieniłem od razu. Zgrzytanie może być od źle ustawionego wózka przerzutki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Podjazd jest stromy, prędkość znikoma a Ty zmieniasz biegi, to musi chrzęścic, zgrzytać i kwiczeć jak zarzynane prosie 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Manetka XT jest lepsza, kaseta XT jest natomiast tylko lżejsza. Zmianę biegów pod pełnym obciążeniem umożliwiają natomiast wyłącznie grupy Transmission SRAM. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 XT wrzuca do góry o 4 i zrzuca za jednym razem do 2óch. W porównaniu do Deore/SLX, które chodzą miękko XT to neandertal - chamsko, twardo, ale skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 (edytowane) Dokładnie, XT ma Multi-Release czyli zrzucanie o 2 biegi w dół (ale to działa tylko przy wciśnięciu kciukiem, nie "pociągnięciu" palcem wskazującym) oraz Instant-Release, czyli zrzucanie biegu od razu po wciśnięciu dźwigni, a nie dopiero po jej zwolnieniu jak w niższych grupach . Fakt - sztywna, twarda praca manetki nie wszystkim może odpowiadać, szczególnie tym jeżdżącym turystycznie, ale akurat ja osobiście bardzo to sobie cenię, bo lubię czuć co się dzieje pod palcem. Edytowane 2 Listopada 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 3 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 23 godziny temu, Wojcio napisał: Manetka XT jest lepsza, kaseta XT jest natomiast tylko lżejsza. Zmianę biegów pod pełnym obciążeniem umożliwiają natomiast wyłącznie grupy Transmission SRAM. Nie, Hyperglide+ też umożliwia zmiane pod pełnym obciążeniem w obydwie strony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 3 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Dla mnie przesiadka z manetek Deore na XT to był kosmos Świetne manetki, bez porównania do niższych grup, to jest jedna z tych inwestycji w rower, którą od razu czujesz. Faktem jest, że są twarde i mają krótki skok, trzeba się do nich przyzwyczaić...ale kto raz skosztuje ten nie będzie chciał niczego innego Nie wiem jak te nowe, ale ja używam jeszcze M785 i są bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 4 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 @Sabarolus człowiek uczy się całe życie. Mam i nie wiedziałem. Muszę wrzucić łańcuch Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi