Kingins Napisano 1 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Witam jaka przerzutka tylna ze sprzęgłem ogarnia kasetę 11-46 i będzie działać z manetką SRAM 9 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Listopada 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Nie ma takiej przerzutki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 1 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Przez "manetkę SRAM 9" masz na myśli... 10-rzędową SRAM X9?... https://www.goride.pl/manetki/manetka-sram-x-9-zero-loss?gclid=EAIaIQobChMI-Y723OGiggMVEYyDBx1WYgPzEAQYCCABEgIOifD_BwE Czy 9-rzędową SRAM X5?... https://www.deporvillage.pl/sram-x5-trigger-9v-prawa-tylna-dzwignia-zmiany-biegow-czarna?gclid=EAIaIQobChMI-Y723OGiggMVEYyDBx1WYgPzEAQYDCABEgLgr_D_BwE Czy może jeszcze jakąś inną? Ogólnie musisz wiedzieć jaki ciąg linki ma twoja manetka (z ang. "actuation ratio"), żeby dobrać do niej pasującą przerzutkę. Poniższy link coś ci powinien rozjaśnić sytuację: https://www.mtbr.com/threads/x-actuation-and-exact-actuation.938188/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Chodzi o to że aby zmusić przerzutkę 10 lub 11s do 9s potrzebna jest manetką SRAM 9s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 1 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Shimano RD M6000 M7000 M8000 M9000 M5120 Jezeli byłyby problemy z indeksacją to pod śrubę mocująca linkę można wrzucić podkladkę jak na zdjęciu i będzie w pytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 1 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 @Chleje24na7 Czy wcześniej brak tej podkładki sprawiał wrażenie, że napęd w okolicy wózka chodził jakby był ekstremalnie zużyty, a jego kółeczka jakby niepasujące do łańcucha SRAMa? Bo jeżeli tak, to kilka lat temu z kolegami błędną diagnozę postawiliśmy przy podobnym przeszczepie i się niestety nie udał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 1 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) U mnie w rowerach po prostu na jednym z końców kasety były jakieś zająknięcia, zależnie z której strony ustawiałem przerzutkę, czy na najniższych czy najwyższych biegach. Bez podkładki nie miałem okazji jeździć, bo na stojaku już ten patent zrobiłem. W crossowym mam manetkę X01 11sp z kasetą 11-46 Shimano i przerzutką deore m6000 Edytowane 1 Listopada 2023 przez Chleje24na7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 1 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Cytat Bez podkładki nie miałem okazji jeździć, bo na stojaku już ten patent zrobiłem. Ok. To teraz mi trzeba wytłumaczyć, czy takie podkładki są gdzieś dostępne w sprzedaży, czy to ty jesteś taki inżynier i sam wymierzyłeś sobie po czym sam wystrugałeś? Pytanie może głupie, ale chcę wiedzieć. Od tego zależy los kilku szpargałów, z którymi nie miałem wcześniej co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 1 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Ja to szczerze mówiąc użyłem jakiejś podkładki plastikowej jakieś 3mm. Teraz używam czegoś co mi inny użytkownik forum wydrukował w 3d, jak miał takie same pytanie co do kompatybilności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
james5 Napisano 1 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Co do kompatybilności Shimano, to tutaj masz ich oficjalną rozpiskę: https://productinfo.shimano.com/#/com?acid=C-432&cid=C-432 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Szkoda tylko, że rozkmina jest nad SRAMem. @Chleje24na7 Czyli podkładka jednak była celowo do tego zaprojektowana. Heh... Dobrze kogoś po głowie gryzło, że to nie może być tak prosto zobaczyć i potem nie sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Ja przez kilka lat używałem starego kawałka plastiku, a gościu co miał drukarkę 3d po prostu sobie wydrukował kilka sztuk na podstawie patentu z plastikiem co mu sprzedałem xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 I dalej będziesz nam tu wciskał opowieść o tym, jak to złapałeś co znalazłeś, potem przyłożyłeś na oko, przykręciłeś na dotyk i zrobiłeś w sekund pięć? 🤔 Dopiero co zostałeś przyłapany, że zamiast podzielić się z bliźnimi, to dusisz latami patent w tajemnicy... Do tego spiskując z jakimś typem od drukarki 3D, zapewne w celach czarnorynkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Dokładnie - byle jak pyk pyk pyk jako tako i fajrant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 2 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 18 godzin temu, Chleje24na7 napisał: Shimano RD M6000 M7000 M8000 M9000 M5120 Z tego co widzę chyba, że źle widzę to dopiero m8000 ma długi wózek i obsługuje 46 z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Przy jednym blacie, wózek GS też obsłuży 11-46. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 2 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Czyli m8000 sgs + manetka sram X5 9 rzędowa i będzie chodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 (edytowane) SGS ci niepotrzebny jeżeli nie masz przedniej przerzutki. Właściwie to mógłbyś napisać co tam masz. Wróżbitów tu nie ma. Do jednej zębatki szukaj M8000-GS. Mniej waży, mniej wisi, mniej się tłucze. W teorii powinno działać. Ciąg ten sam - 1:1. Edit: Najwyżej kolega podkładkę z plastiku ci wydrukuje w 3d. Edytowane 2 Listopada 2023 przez Brombosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 4 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 3 zębatki z przodu 20-30-40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Przerzutka rd m8100 będzie działać z manetką SRAM X5 9s bo mam do nabycia okazyjnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi