szczvvvras Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Witam. Jestem laikiem i chciałbym wymienić napęd z 2x8 na 1x11, ale nie jestem pewien czy tu wszystko do wszystkiego będzie pasować Proszę też o podpowiedzi na co powinienem zwrócic szczególną uwagę, na co powinienem uważać (zmieniam też korbe z kwadratu na hollowtecha) Oto co chciałbym kupić: Korba Shimano FC-M5100 32 11rz 175 mm Suport SHIMANO SM-BB52 BSA Hollowtech II Kaseta SHIMANO DEORE M5100 11s 11-51T wer BOX Przerzutka tylna Shimano RD-M5100-SGS SGS (długi) 11 rz. Manetka Shimano Deore M5100 tylne Łańcuch Shimano 105 / SLX CN-HG601 116 + Spinka Łańcucha jeszcze nie jestem pewny, raczej zamówie poźniej jak pomierze ile potrzeba Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 (edytowane) Powinno grać. Pamiętaj tylko, żeby korbę kupić non-boost, bo istnieją wersje B z boostem (zakładam, że ramę masz właśnie non-boost). Edytowane 29 Października 2023 przez cervandes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 W grupie 5100 nie ma już klasycznych korb "nie boost". Do wszystkich standardów tylnej osi shimano proponuje linię łańcucha 52mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 (edytowane) Nie wiem na jakim rowerze jeździsz, ale jeśli nie sprawia Ci różnicy kilkaset gram więcej to zastanów się nad napędem z systemem Linkglide ( Shimano Cues U-6000 lub Deore XT Linkglide ) Kosztem niewiele większej wagi uzyskujesz bardziej wytrzymały i precyzyjny napęd - co prawda wytrzymałość to póki co tylko w zapewnieniach producenta - jest zbyt krótko na rynku by to zweryfikować, ale precyzyjne jest na pewno - moja zona ma 10 rzędowe Deore Linkglide z przebiegiem 3,5 tyś i nic nie trzeba było regulować od pierwszej korekty po 130 km, a i to było robione ze względu na wymagania gwarancyjne a nie z powodu jakiś problemów. Prawdopodobnie Shimano zrezygnuje z dotychczasowych systemów, pozostawi tylko Linkglide w grupach 9-11 rzędowych oraz dotychczasowe grupy 12 rzędowe, a ponieważ Linkglide jest niekompatybilne z dotychczasowymi systemami to możesz mieć problem z kupnem nowej przerzutki czy manetki w razie awarii. Edytowane 29 Października 2023 przez PiotrWie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Do linkglide pasuje każda manetka z odpowiednim stopniowaniem, czyli 9s 10s czy 11s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 (edytowane) Nie. Linkglide ma inny uciąg niż wszystkie dotychczasowe systemy i jest on wspólny dla wszystkich linkglide (odstepy między koronkami są w linkglide takie same a w mtb i innych grupach jest różnica pomiędzy 9, 10 i 11s) i w dodatku jest to uciąg liniowy (w innych systemch jest progresywny). 1 godzinę temu, KSikorski napisał: W grupie 5100 nie ma już klasycznych korb "nie boost". Do wszystkich standardów tylnej osi shimano proponuje linię łańcucha 52mm. Niestety nie działa to przyzwoicie w ramach nie-boost. Edytowane 29 Października 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Godzinę temu, Sobek82 napisał: Do linkglide pasuje każda manetka z odpowiednim stopniowaniem, czyli 9s 10s czy 11s Shimano ma inne zdanie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 To dobrze, bo mam LG z manetką 4100 i działa, będę też testował St4700 z grx400 i LG, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 30 Października 2023 Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Kaseta M5100 to gówno, nie kupuj tego. Po 100km poluzują ci się nity i będzie klekot. Kup jakiś zamiennik sunrace lub nawet coś z aliexpressu. albo w ogóle lepiej 12s z kasetą na zwykły bębenek a tego paździerza sobie darować. Kosztuje niewiele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Października 2023 Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Tak, to nieco upierdliwe ściąganie kasety itp. ale sklepy przyjmują reklamację bez zająknięcia. I podejrzewam, że chyba wycofali całkiem sporą serię tych kaset gdyż od 2-3 tygodni widuję oferty po 130zł/szt niby OEM (w rzeczywistości pewnie miały trafić do huty). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 30 Października 2023 Udostępnij Napisano 30 Października 2023 (edytowane) To jest dobry zestaw. Tylko zębatka do korby jest do dogadania. Jak nie mieszkasz w górach to lepiej 34T. Edytowane 30 Października 2023 przez Chleje24na7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczvvvras Napisano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2023 21 godzin temu, PiotrWie napisał: Nie wiem na jakim rowerze jeździsz Jakiś rockhopper z zeszlego roku Jak mówiłem, jestem laikiem, nie znam się za bardzo Nie wiem czym jest system linkglide Szczerze mówiąc jeżeli to nie jest jakaś drastyczna różnica to wolałbym zostać przy tym co wybrałem, bo rozumiem że da radę. Zależy mi żeby w miarę szybko wrócić na koła - powodem wymiany napędu jest tylko i wyłącznie to że wpadłem pod busa XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 30 Października 2023 Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Czyli śmiało zamawiaj to co napisałeś, tylko weź zębatkę 34T do korby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi