Pawel_M Napisano 28 Października 2023 Udostępnij Napisano 28 Października 2023 Hej wszystkim! Mam pytanie dotyczące kasku. Wcześniej miałem dwa full face ale sprzedałem je aby kupić jeden lepszy kask i zastanawiam się co byłoby dla mnie lepsze czy znów full face (jeśli tak to myślałem nad leatt'em gravity 1.0) czy jednak zwykłym kaskiem nie full facem (np. Fox speedframe pro). Czasami lubie pojeździć jakieś cięższe traski ale jednak nie za często dlatego nie mam pojęcia co byłoby dla mnie lepsze. Czy warto jednak mimo wszystko kupić full face czy "zwykły" kask nie full face wystarczy? Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2023 Jak się nie możesz zdecydować to kup fullface'a z odpinaną szczęką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_M Napisano 28 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2023 (edytowane) @sznib Rozumiem ale chciałem zmieścić się w cenie do 600zł a te z odpinaną szczęką kosztują więcej Edytowane 28 Października 2023 przez Pawel_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Musisz cofnąć się w czasie i sprzedać tylko jednego fullfejsa, a w jego miejsce kupić jakąś lekką łupinkę. Sam mam 4 różne kaski, bo tak jak nie ma 1 roweru do wszystkiego, tak samo jest z kaskiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 16 godzin temu, Pawel_M napisał: @sznib Rozumiem ale chciałem zmieścić się w cenie do 600zł a te z odpinaną szczęką kosztują więcej Nie kupujesz kasku co miesiąc https://www.centrumrowerowe.pl/kask-rowerowy-full-face-uvex-jakkyl-hde-2-0-pd24792/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Też mam dwa kaski. Otwarty na jazdę z żoną (wycieczki, spokojnie i nie przeszkadza w całowaniu, można się też wygodnie napić) i full face na jazdę z córką (bikepark). Córka ma odpinaną szczękę i nie wiem jak w kwestii bezpieczeństwa, ale wygoda jest super - zwykle na podjazd odpina i wiezie przypiętą do nerki. To się sprawdza, ale mimo, że to drogi kask, to widać kompromisy i prawdziwy full face już jest zamówiony pod choinkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 29 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Cytat mimo, że to drogi kask, to widać kompromisy i prawdziwy full face już jest zamówiony pod choinkę. Nie trzeba rezygnować z odpinanej szczęki żeby mieć porządnego fullface'a. Bell Super DH z odpinaną szczęką jest na tyle solidny że ma certyfikat CPSC Bicycle / ASTM F1952-00 (Downhill) / ASTM F2032-06 (BMX) https://www.dobrerowery.com/bell-super-dh-mips-spherical-p-18976.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_M Napisano 29 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2023 9 godzin temu, Wojcio napisał: Też mam dwa kaski. Otwarty na jazdę z żoną (wycieczki, spokojnie i nie przeszkadza w całowaniu, można się też wygodnie napić) i full face na jazdę z córką (bikepark). Córka ma odpinaną szczękę i nie wiem jak w kwestii bezpieczeństwa, ale wygoda jest super - zwykle na podjazd odpina i wiezie przypiętą do nerki. To się sprawdza, ale mimo, że to drogi kask, to widać kompromisy i prawdziwy full face już jest zamówiony pod choinkę. A jakbyś miał mi doradzić w moim przypadku czy jednak fullface, czy jednak zwykły kask również bedzie bezpieczny? Tak jak pisałem jeżdżę tak 70% jakieś traski a 30% luźne wypady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 29 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Fullface na zwykłe wypady się nie nadaje. Zapocisz się na podjazdach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Też uważam, że fullface tylko z górki. Mimo, że mam dobrze wentylowanego foxa, to biorę go tylko na wyciąg. Jak trzeba podjeżdżać, to nawet na trudne dla mnie trasy biorę otwarty kask, ale z tych bardziej enduro. Co do bezpieczeństwa nikt ci nie da gwarancji. Raz szczęka ochroni uzębienie, a innym razem skręci kark. Poduszki policzkowe, picie przez rurkę itd. - to zniechęca. Do tego córka tresuje mnie z mody rowerowej, co oznacza - do fullface tylko gogle, nigdy okulary (kwestia stylu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_M Napisano 29 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2023 2 godziny temu, sznib napisał: Fullface na zwykłe wypady się nie nadaje. Zapocisz się na podjazdach. No właśnie też miałem to na myśli dlatego chyba jednak wybiore otwarty kask @Wojciowłaśnie chodziło mi głównie o kwestie raczej bezpieczeństwa. Osobiście nie jeżdżę aż tak bardzo ciężkich tras itp także raczej różnica tego czy szczeka jest czy nie mało zmieni. Dlatego raczej pójdę w strone kasku otwartego jeśli ta różnica bezpieczeństwa tam gdzie jeżdze nie jest za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi