montell81 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Cześć, czyściłem i smarowałem dziś ratchet w dt350. Niestety przez nieuwagę nie wsadziłem sprężynki od strony piasty przez co nie mogę wyjąć ratchet. Nowy smar go mocno trzyma i nie ma jak go złapać. Macie pomysł jak rozwiązać ten problem? P.S. załączam zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Najlepiej wybić oś w drugą stronę wtedy bez problemu śrubokrętem wyciągniesz Druga opcja ściąg tulejkę co wchodzi na nią bębenek i np imbusem wyciągniesz do siebie koronkę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 26 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Czy potrzebuję do tego jakichś specjalnych narzędzi? Ktoś zielony w temacie serwisu piast sobie z tym poradzi czy może lepiej oddać to do fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Ta tulejka powinna się chyba wyciągać, wtedy będzie szpara. Jak nie spróbuj magnesem neodymowym, a najlepiej dwoma po przeciwnych stronach żeby się nie kantował . Nie pamiętam z czego jest pierścień ratchet ale powinien być magnetyczny. Jak to nie pomoże może wejdą tam dwa cieniutkie płaskie śrubokręty, żeby go podważyć albo spróbować wymyć smar odtłuszczaczem do hamulców w spray. Proponuję tylko obrócić koło tą stroną w dół żeby odtłuszczacz nie poszedł w łożyska. Niby są uszczelniane ale on jest bardzo rzadki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Wciąg tą tuleje co wystaje na zdjęciu ta srebrna wtedy bez problemu wyciągniesz koronkę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Godzinę temu, piter614 napisał: Najlepiej wybić oś w drugą stronę wtedy bez problemu śrubokrętem wyciągniesz Druga opcja ściąg tulejkę co wchodzi na nią bębenek i np imbusem wyciągniesz do siebie koronkę 🙄 zlituj się, wybijać oś, łożysko??? A potem wprasuje łożysko czym, kawałkiem drewnianego kołka? Jak już napisano - tulejkę ściągnij. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Po wybiciu łożysko będzie śmieciem. Nie ruszaj osi. Ta tulejka dystansowa jes to zdjęcia palcami bez użycia siły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 26 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Udało się. Tą srebrną tuleję da radę zdjąć kombinerkami i robi sie przestrzeń na wyjęcie ratchet. Bardzio dziękuję za pomoc P.S. Po nałożeniu smaru bębenka prawie nie słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Bo za gęsty smar i za dużo. Ratcheta smaruje się specjalnym smarem. https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/oleje-i-smary/smary/prod/dtswiss-ratchetgrease Ja mieszam zielony smar do łożysk shimano z olejem do skrzyń biegów 75W-90 . Czytałem, że niektórzy składają to na sam olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 26 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Używam właśnie tego konkretnego dt swiss. Czy go nakładam zbyt dużo? Nie wiem być może. Nigdzie nie znalazłem informacji ile tego się nakłada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Nie czyść, zostaw. Nadmiar się w puste przestrzenie sam przeniesie a bębenek zacznie być słyszalny już po pierwszej jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Chyba ze zależy Ci na głośnej piaście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 26 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Na głośnej paście mi nie zależy więc zostawiam jak jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Ja nie daję za dużo, bo lubię to cykanie dt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi