Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] Zmiana hamulców z MT200

BProof

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, rozważam zmianę hamulców w nowym MTB (Shimano MT200) ze względu na moją aktualną wagę - 110kg to na razie mam wrażenie, że służą raczej do spowalniania niż hamowania (może to kwestia dotarcia?).

Proszę o sugestie na co można by je wymienić - żeby dawały radę i nie były drogie w eksploatacji. Tarcze mam 180/160.

Owszem, sam rozwarstwiłem mocno zużytą rt86 (tyle, że to naprawdę ekstremalna sytuacja była) ale 76stki są na europę wyłącznie chińskie i działają nie lepiej niż rt10 (i to nie tylko moje spostrzeżenia).

Tarcze nie są wieczne. Dla mnie liczy się przede wszystkim skuteczność (szczególnie hamulce, opony, amortyzacja itd.). 

Edytowane przez Dokumosa

W dniu 21.10.2023 o 17:06, Tyfon79 napisał:

Do fulla 203 na przód i 180 tył a jak HT to po 180 obie. 

Co za różnica czy to HT czy Full odnośnie wielkości tarcz? Wytłumacz. 

Jeśli brakuje to 203 obie (również polecam RT76), co to za rozdrabnianie się w mniejszy tył, skoro to głownie tyłem się hamuje w terenie. (chyba, że to ma być do innej jazdy?)

Klocki metaliczne koniecznie, polecam EBC Gold. 

Hample? Czterotłoczkowe Shimano jeśli chcesz coś "sprawdzonego" ale nie najlepszego, czy to będą Deore, SLX, XT to bez różnicy, siła jest taka sama tylko możliwości regulacji się zmieniają. Dwutłoczkowce to szajs. Magury samej w sobie nie polecę, ich klamki nadają się tylko po to aby je sprzdać i założyć klamki shimano. 

Oczywiście kwestię Srama przemilczam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...