niebieskiczerwony Napisano 20 Października 2023 Napisano 20 Października 2023 (edytowane) Hej, mam stary licznik Sigma Sport BC 700. Po 20 latach użytkowania gdzieś się rozszczelnił i nawet przy niewielkiej mżawce po wewnętrznej stronie szybki skrapla się para. Macie pomysł, jak to naprawić, i w którym miejscu może być nieszczelność? Czytałem, że obudowa jest klejona i w celu otwarcie trzeba ją na łączeniu podważać nożem. Wolałbym uniknąć tak destrukcyjnych działań. Edytowane 20 Października 2023 przez niebieskiczerwony Cytuj
KSikorski Napisano 21 Października 2023 Napisano 21 Października 2023 To raczej ogólna degradacja kleju, to jest popękał i jest wiele szczelin. Może być też zgrzewane ultradźwiękowo - wtedy raczej pęknięcie spoiny. Sensowne rozwiązanie-zamaskować taśmą malarską i oblecieć całą linię podziału silikonem. Cytuj
niebieskiczerwony Napisano 22 Października 2023 Autor Napisano 22 Października 2023 @KSikorski Dzięki za pomysł. Tak zrobiłem. Zobaczymy, czy to skuteczne. Nie dałem rady nanieść tego silikonu w sposób estetyczny. Będę kombinował, jak usunąć nadmiar, a zostawić w szczelinach. Cytuj
niebieskiczerwony Napisano 8 Listopada 2023 Autor Napisano 8 Listopada 2023 Odpowiadam sam sobie, może się komuś przyda. Patent z silikonem nie do końca się sprawdził - trudno nałożyć cienką warstwę tylko w samych krawędziach. A poza tym odchodzi. Sprawdził się natomiast długoschnący, elastyczny klej do plastiku. Nakładałem precyzyjnie końcówką igły. Po wyschnięciu jest szczelnie. Testowane na deszczu. Oczywiście przed klejeniem odtłuszczenie. Użyłem do tego alkoholu izopropylowego. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi