Jaca911 Napisano 19 Października 2023 Napisano 19 Października 2023 Cześć, Pacjent: - jak w temacie prawa klamkomanetka Shimano 105 ST-5800 11rz Objawy: - w zupełnie losowych momentach mniejsza manetka rusza się bez oporu i bez reakcji w postaci zmiany przełożenia na twardsze/szybsze. Na początku było to sporadyczne raz na kilkaset km, wydawało mi się, że dzieje się tak gdy przypadkiem naciskając na małą trącę też dużą. Potem było coraz częstsze co kilkadziesiąt kilometrów i chyba tylko wtedy gdy po wjeździe na szczyt czyli po redukcjach przychodzi czas na przyspieszanie. Czyli zmiana kierunku zmiany przerzutek. Obecnie dzieje się to już bardzo często i nie ma żadnej reguły, nawet podczas kolejnych zmian w tym samym kierunku. żeby zmienić w takim przypadku trzeba odpuścić i jeszcze raz nacisnąć. Wydaje mi się, że to nie jest objaw początków ucinanej linki, bo gdy to miałem to zmieniała za każdym razem tylko upośledzona była dokładność. Pytanie: - czy to już trup czy da się cos pogmerać, posmarować, wyczyścić? Cytuj
Saint1982 Napisano 19 Października 2023 Napisano 19 Października 2023 Zacznij od wymiany linki. U mnie przed zerwaniem zazwyczaj właśnie miałem taki problem. Do rozważenia jest również pancerz. Jak będziesz gmerał to zrób inspekcję mechanizmu klamkomanetki. 1 Cytuj
Jaca911 Napisano 19 Października 2023 Autor Napisano 19 Października 2023 Dzięki, faktycznie pierwsze żyły linki już poucinane na zakręcie w manetce. To jeszcze jedno pytanie czy seria R7000 też ucina/łamie linki czy coś poprawili? Cytuj
Saint1982 Napisano 19 Października 2023 Napisano 19 Października 2023 Mam TCR z tamtego roku na 105 hydraulicznej i niestety po roku zaczęła się rwać linka, oczywiście przy manetce, tam po prostu linka najbardziej pracuje/jest przeciążona. Jak chcesz się pozbyć problemu to... di2 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi