Jaca911 Napisano 19 Października 2023 Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Cześć, Pacjent: - jak w temacie prawa klamkomanetka Shimano 105 ST-5800 11rz Objawy: - w zupełnie losowych momentach mniejsza manetka rusza się bez oporu i bez reakcji w postaci zmiany przełożenia na twardsze/szybsze. Na początku było to sporadyczne raz na kilkaset km, wydawało mi się, że dzieje się tak gdy przypadkiem naciskając na małą trącę też dużą. Potem było coraz częstsze co kilkadziesiąt kilometrów i chyba tylko wtedy gdy po wjeździe na szczyt czyli po redukcjach przychodzi czas na przyspieszanie. Czyli zmiana kierunku zmiany przerzutek. Obecnie dzieje się to już bardzo często i nie ma żadnej reguły, nawet podczas kolejnych zmian w tym samym kierunku. żeby zmienić w takim przypadku trzeba odpuścić i jeszcze raz nacisnąć. Wydaje mi się, że to nie jest objaw początków ucinanej linki, bo gdy to miałem to zmieniała za każdym razem tylko upośledzona była dokładność. Pytanie: - czy to już trup czy da się cos pogmerać, posmarować, wyczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saint1982 Napisano 19 Października 2023 Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Zacznij od wymiany linki. U mnie przed zerwaniem zazwyczaj właśnie miałem taki problem. Do rozważenia jest również pancerz. Jak będziesz gmerał to zrób inspekcję mechanizmu klamkomanetki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 19 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Dzięki, faktycznie pierwsze żyły linki już poucinane na zakręcie w manetce. To jeszcze jedno pytanie czy seria R7000 też ucina/łamie linki czy coś poprawili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saint1982 Napisano 19 Października 2023 Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Mam TCR z tamtego roku na 105 hydraulicznej i niestety po roku zaczęła się rwać linka, oczywiście przy manetce, tam po prostu linka najbardziej pracuje/jest przeciążona. Jak chcesz się pozbyć problemu to... di2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi