nikbar1 Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Tak to wygląda przy największej zębatce i najmniejszej, z przodu jeden blat ,przerzutka Shimano Deore M5130, GS, Shadow Plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 (edytowane) Jak nic nie obciera i łańcuch jest w miarę napięty to nie ma problemu. No ale patrząc na drugie zdjęcie spokojnie można skrócić o ogniwo/dwa. Edytowane 13 Października 2023 przez RabbitHood 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 13 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Problem jest inny, na innym forum mi zasugerowali za długi łańcuch, ten problem występuje w dwóch takich samych rowerach no i drażę temat, być może to po prostu urok tego silnika (to elektryk ,wydaje dziwny dźwięk przez moment kiedy przestaje pedałować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Jak skrócisz 2 ogniwa to przestanie poprawnie działać. Taki urok współczesnych przerzutej shimano. O jedno się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Silniki Boscha wydają metaliczne dźwięki przy kończeniu pedałowania. Określ bliżej jakie są to dźwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 14 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2023 Na początku myślałem, że to z bębenka się wydobywa (ten dźwięk to takie klasyczne terkotanie przeskakujących zapadek, jak przy kręceniu do tyłu pedałami), potem zauważyłem, że kiedy kończę pedałować, silnik przez moment ciągnie łańcuch i ten dźwięk wydobywa się z silnika , bez wspomagania praktycznie nie ma tego dźwięku, zaskoczyło mnie to, bo to irytujące, a w starym silniku takich wątpliwych atrakcji nie było . Zastanawiam się jakbym pozbył się trybu Extended Boost (być może to jest przyczyna) , to to by zniknęło, albo przynajmniej trochę się zmniejszyło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 14 godzin temu, RabbitHood napisał: Jak nic nie obciera i łańcuch jest w miarę napięty to nie ma problemu. No ale patrząc na drugie zdjęcie spokojnie można skrócić o ogniwo/dwa. Nie. Nie można. Napędy 1x są skonstruowane tak, aby na najwyższym przełożeniu wózek był dokładnie w tej pozycji w jakiej jest na oryginalnym zdjęciu. Długość jest dobrana idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 Aż mnie korci żeby zejść do piwnicy i zrobić zdjęcie swojego napędu 1x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 A jak pokręcisz pedałami do tyłu? Bo nasz Bosch wtedy wydaje takie terkotanie. Ale przy zakończeniu kręcenia do przodu nie ciągnie łańcucha i nie daje tego odgłosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 14 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2023 To jest dokładnie takie samo terkotanie (tylko szybsze chyba z fazą opadającą, czyli na początku szybsze terkotanie potem zwalnia, coś jak tarcza do koła fortuny ;)), jakie masz silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 Bosch Performance CX Smart System Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 14 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2023 (edytowane) Czyli taki sam, ciekawe w takim razie o co chodzi,gość z serwisu powiedział mi ,że to normalne, , bo niby silnik nie hamuje od razu, inny ,że to nienormalne ,podzwonię jeszcze po innych ,może to coś w oprogramowaniu- za bardzo mam do "przodu" ustawione, na tour to ja pod każdą górkę podjadę, ciągnie jak popieprzony. Pisałeś, że przy końcu pedałowania masz metaliczny dźwięk, jak to wygląda ? Edytowane 14 Października 2023 przez nikbar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 Metaliczny dźwięk jest normą w Boschu, jeśli tylko minimalnie nierówno ciągniesz pedałami - taki stuk jakbyś uderzył lekko młotkiem w kowadło. A fabrycznie ten silnik jest ustawiony za mocno, nawet moja zona kazała sobie w aplikacji zmniejszyć - zmniejszyłem o 1 stopień Eco i Tour i teraz jest zadowolona. Pokombinuj z trybami jazdy, reguluj stopień wspomagania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 15 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2023 To akurat takich dźwięków nie zarejestrowałem,ale jak szukałem o tych moich to faktycznie dużo się takiego czegoś przewijało. To o to chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 15 Października 2023 Udostępnij Napisano 15 Października 2023 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 15 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2023 To być może też mnie to czeka jak się coś poluzuje w starym przerabiałem rożne dźwięki, ale to zazwyczaj był zużyty napęd (trzaski ,wibracje w pedałach), a ogólny hałas największy był z dziury od regulowanego mostka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 24 Października 2023 Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Czy przy obliczaniu długości łańcucha trzeba jeszcze w jakiś sposób wziąć pod uwagę długość wózka przerzutki? Wklepałem dane w https://www.omnicalculator.com/sports/chain-length i wynik wydaje mi się mało wiarygodny, bo 112 ogniw mam założone w rowerze, który ma wszystkie parametry mniejsze (chainstay 430, przód 30, tył 46, przerzutka SGS). Jaka długość powinna być dla chainstay 435, przód 32, tył 51? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Października 2023 Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Dla współczesnych napędów 1x11/12 najlepszym sposobem określenia długości jest: DM-MARD001-05-ENG.pdf (shimano.com) str. 11 i 12. Kalkulatory raczej są dostosowane do historycznych już dzisiaj napędów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Dzięki. Wymierzyłem według tej instrukcji, wyszło 116 i wygląda na to, że pasuje bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi