JerzyJ Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Cześć Szukam pierwszego roweru do ok 2-2,5k. Po lekturze forum wyeliminowałem uginacze więc wybór raczej w stronę fitnes. Trasy to głównie asfalt, ścieżki rowerowe trochę szutru i niewiele lasu. Znalazłem dwa modele nad którymi się zastanawiam: 1. LAZARO AERO V3 - za tym przemawia alivio, octalink, 2. KANDS PURE - tu z kolei hydraulika, linki w ramie. Co byście wybrali i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cr453r Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 3tyg temu zamówiłem V3 i dopiero kandsa zauważyłem następnego dnia ale mimo wszytko i tak wybór padłby na V3, lepszy osprzęt i wygląd oraz geometria o wiele lepiej mi pasowały. nie jeżdżę w ciężkich warunkach pogodowych więc brak tarcz mi nie przeszkadza. fakt linki w ramie byłyby miłe w V3 ale do przeżycia. Pierwsze 50km za mną i naprawdę jestem zadowolony z wyboru. Na przyszły sezon tylko zmienię sobie chwyty na jakieś ergonomiczne z rogami i może sztyca i/lub mostek amortyzowany w porównaniu do poprzedniego roweru ok 4km/h szybciej no i o wiele lżejszy rower ale zmieniałem stary komunijny 24 letni MTB, nawet podjazdy pod górkę stały się nawet przyjemne https://lazaro-bike.pl/sklep/kands-pure-_pid=603 tu masz kandsa w dobrej promocji aktualnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JerzyJ Napisano 10 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Dzięki. Gdyby Kands miał chociaż lepszą korbę to wybór byłby łatwiejszy Lazaro nie ma dystrybutorów więc nie ma gdzie się przymierzyć do tego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cr453r Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 no jak masz jak się do kandsa przymierzyć to kands 52 to prawie jak lazaro 21 i kands ma mniejsze odległości między sztycą a kierownicą czyli trochę bardziej wyprostowana pozycja wychodzi z tego co patrze po wymiarach. myślę że na co wybór nie padnie to będzie dobry a wymienić korbę w kandsie jak go kupisz za 300zl taniej to też nie jest chyba duży problem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Kwadrat czy octalink - co za różnica? Kompletnie bym na to nie patrzył. Zresztą zawsze można założyć napęd 1xx. Osobiście wolałbym tarczówki. Ten Pure to ciekawy rower, ale część forumowiczów twierdzi, że Lazaro/Kands mają dziwną geometrię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 13 Października 2023 Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Od mniej więcej 10 lat przewija się motyw "dziwnej geometrii" kandsów / lazaro i reszty ich "klonów" które się w międzyczasie przewinęły przez rynek. Prawda wygląda tak, że pierwsza ich seria (kands maestro / lazaro integral od około 2012 i później) istotnie miała dłuższe ramy w zestawieniu z większością konkurencji. Druga seria (~2015+ ) modeli podstawowych (nazwijmy je flagowymi) została skrócona i ramy dostały "garba" (lazaro na nowej ramie otrzymał nazwę x-force), a ramy wcześniejsze (pewnie z zapasów) znalazły zastosowanie w modelach "pobocznych" . Część lazaro w tym okresie miała ponadto "dziwny" kąt podsiodłówki. Dalsza ewolucja (głównie dołożenie hamulców hydraulicznych) tylko pogłębiła zamieszanie bo nowe modele funkcjonowały (i funkcjonują) równolegle do starych, a ich kompletacje mogą się różnić rok do roku. Rzucanie hasła o "dziwnej geometrii" w przypadku każdego kandsa czy lazaro o którym się pisze (tu mamy sztywne widelce więc ramy są zupełnie inne ) jest przesadą - wystarczy rzucić okiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elroy521 Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca Mam pytanko Czy ktoś może się wypowiedzieć po zakupie kands pure jak wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 15 Marca Udostępnij Napisano 15 Marca A co byś się chciał dowiedzieć? Nie mam i miał nie będę, ale po pierwsze to wydaje mi się, że osobą kupująca taki rower jest "jednorazowym" użytkownikiem forum, a po drugie co masz na myśli pisząc "wrażenia"? Pytam z ciekawości 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 15 Marca Udostępnij Napisano 15 Marca wydaje ci się - to jest esencja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elroy521 Napisano 16 Marca Udostępnij Napisano 16 Marca Skoro nie masz ? I mieć nie będziesz? To "wydaje mi się" że Twoja opinia jest tu zupełnie zbędna Panie pro rider chciałem zapytac o opinie kogos kto już posiada ten model i przejechał na nim trochę km:) czy faktycznie w tej cenie jest to opłacalny zakup. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Marca Udostępnij Napisano 16 Marca Tak informacyjnie tylko żebyś nie myślał, że masz rację... Do "pro" to mi daleko i z pewnością nie osiągnę takiego poziomu 😁. Po prostu kompletnie do niczego taki rower nie byłby mi potrzebny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi