morfeusz1805 Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Witam. Potrzebuje wytrzymałej, niedużej torby/salwy do zawieszenia u - locka pod ramę. Zapięcie ma 18 x 31 cm, więc sama torba powinna być odpowiednio większa ze wszystkich stron. Kompletnie nie wiem jakie firmy w tym przodują, jak z jakością. Najlepiej żeby była zrobiona dla pewności z cordury, ale nie wiem czy taki luksus gdzieś jest. Ale jeżeli nie ma, to mam nadzieję, ze są jakieś równie dobre alternatywy. Oczywiście najlepsza relacja cena/jakość, bo nie chce przepłacać tylko za znaczek. Może oprócz tej wątpliwej jakości uchwytów, co są razem dostarczane na u - locki, są jeszcze inne dobre sposoby do przewożenia takiego zabezpieczania? Cytuj
zekker Napisano 14 Października 2023 Napisano 14 Października 2023 Co to za u-lock, że uchwyt jest wątpliwej jakości? Patent są różne: - mocowanie do pasa - ale przy tych rozmiarach będzie to zdecydowanie niewygodne - na bagażniku, przytrzymany "klapą" lub gumami/ekspanderami - w koszyku - torba pod ramę też może być ale mała to nie będzie U mnie najlepiej sprawdzało się zamocowanie pod górną rurą, najlepiej są rozłożone siły, mniejsza dźwignia na uchwyt w stosunku do tradycyjnego w pionie. Wymaga to jednak okrągłego przekroju ramy i braku kolizji z linkami. 1 Cytuj
morfeusz1805 Napisano 17 Października 2023 Autor Napisano 17 Października 2023 Dzięki za odzew. W rowerze Triban 520 jest U-Lock AUVRAY U-Force 10 (105 x 245mm), który nie ma uchwytu do mocowania. Nie ma bagażników, koszyków, więc w grę wchodzi tylko mocowanie na ramie. Przejrzałem te torby i nic nie wpadło mi w oko, wymiary też nie masują a ceny z kosmosu. Kupiłem szeroką na 5cm taśmę o grubości 3 mm (złożę ją jeszcze podwójnie), taśmę rzep, klamry, zaniosę do tapicera, który ma porządną maszynę aby to zszyć i robię coś takiego. Zastanowię się, który wariant wybrać. Także nie jestem pewny, czy w ogóle tej rzepy używać. Mocowanie pod siodłem nie będzie miało tych cienkich rzemyków usztywniających, ale uchwyt na lampę z Ali przymocowaną do sztycy z jednej strony, z drugiej będzie usztywniać dolną część u - lock"a jak te rzemyki. Cytuj
morfeusz1805 Napisano 9 Grudnia 2023 Autor Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Wracając do tematu. Kupiłem 5 cm taśmę o grubości 3 mm i do tego klamrę z węższym paskiem ze starej uprzęży dla psa. Poszedłem do tapicera z zabezpieczeniem, który mi zszył i gotowe. Miałem z Ali uchwyt do lampki, który dolną część zabezpieczenia przytrzymują, aby nie gibało się na boki. Oczywiście cały ciężar utrzymuje się na tych paskach, które przyczepiłem do 2 prętów w siodle. Proste, tanie, wygodne i nie wypadnie. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez morfeusz1805 Cytuj
Greg1 Napisano 9 Grudnia 2023 Napisano 9 Grudnia 2023 Żeby go użyć to pół godziny trzeba te wszystkie śrubki i rzepy rozkręcać 😁 Cytuj
zekker Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 Dolny uchwyt faktycznie wydaje się uciążliwy. Górę zostawiasz w spokoju, otwierasz zapięcie i wysuwasz. Cytuj
morfeusz1805 Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Napisano 11 Grudnia 2023 Otwierasz zamek w u U-locku, wyciągasz, zamykasz rower. Ponownie przychodzisz, otwierasz ściągasz, wkładasz do pasów, zamykasz kluczem. Te czynności robisz z każdym uchwytem, niezależnie od producenta, bo fizycznie się nie da inaczej. Różnica jest tylko taka, że u dołu jest dodatkowy uchwyt, aby wszystko było stabilne. W uchwycie od światełek nie kręcisz śrubką do końca, wystarczy kilka obrotów aby szczeki się nie otwierały - 3 sek, dodatkowego czasu. No tak, cała wieczność.....;-) W dniu 17.10.2023 o 15:35, morfeusz1805 napisał: Czym się różni powyższy uchwyt (zdjęcie na górze) od tego co zrobiłem? Tu jest dodatkowy pasek na rzepę. Kierunek myślenia podobny, ale na powyższym zdjęciu uchwyt może się obijać o ramę. Chyba że tak jak na zdjęciu u dołu, gdzie są przymocowane rzemienie, ale ten pomysł do mnie nie przemawia. Oczywiście można u dołu jeszcze inaczej zabezpieczy aby się nie majtało, ale miałem ten uchwyt od lampki pod ręką i tak zrobiłem. W dniu 9.12.2023 o 18:47, Greg1 napisał: Żeby go użyć to pół godziny trzeba te wszystkie śrubki i rzepy rozkręcać 😁 Rozumiem, że ty masz wyjątkowy patent, którym możesz ze wszystkimi się podzielić. ;-) Cytuj
Greg1 Napisano 11 Grudnia 2023 Napisano 11 Grudnia 2023 O Hesusie ale się zagotowałeś, widziałeś śmiejącą się buźkę na końcu mojego wpisu? Zalecam poluzowanie gumy 😁 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi