IversonPL Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 (edytowane) Witam, prosiłbym o pomoc w ocenie roweru Haibike Alltrail 4. Mieszkam w terenie górskim i planuje górskie wycieczki,a ze względu na problemy z plecami chcę full. Zupełnie nie jestem specjalistą od rowerów, ani elektryków, więc będę wdzięczny za pomoc. https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-elektryczny-haibike-alltrail-4-29-2023/kolor-szaro--czarny_rozmiar--ramy-xl Mógłbym mieć ten rower za 13tyś- tylko koła wersja 27.5cala. Na minus, że widelec to sprężyna, a nie powietrze. Na plus z tego co wiem sprawdzony i dobry silnik. Oprócz tego co sądzicie o nim? Czy wystarczy na amatorską jazdę górską ? Czy jest sens dopłacić 3.5k do Allmtn 3: https://smartrowery.pl/full/79636-haibike-allmtn-3.html Jak wygląda sprawa serwisu Haibike - łatwo/trudno dostępny ? Z tego co wyczytałem gwarancję ogarnia sprzedawca a nie bezpośrednio producent. Ewentualnie co byście polecili w tym zakresie cenowym ? Pozdrawiam Edytowane 9 Października 2023 przez IversonPL Cytuj
Gość Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Odnośnie Allmtn 3: Warto mieć na uwadze, że jest tam starsza wersja Bosch-a, jeszcze bez "Smart System". Skok amortyzatorów (160 mm) raczej pod ostre tyranie w terenie z hopkami, aniżeli wycieczki. Na wycieczki w zupełności wystarczy 100 mm. Nie podali jaka jest przerzutka. Jeśli to SRAM SX Eagle (tak jak manetka), to będzie raczej do upgrade'u na NX albo GX. Odnośnie Alltrail 4: Jest tam dobry amortyzator sprężynowy, ale to nigdy nie będzie to samo co powietrze. Możliwe, że prędzej czy później będziesz chciał zrobić upgrade. Deore jest już chyba lepsze od SX-a, ale SX'a łatwiej zupgrade'ować do NX albo GX, co jest lepsze od Deore Yamaha, chyba podobnie jak poprzednia wersja Bosch-a, nie daje możliwości dostrajania poziomu wsparcia dla każdego z trybów. Cytuj
IversonPL Napisano 9 Października 2023 Autor Napisano 9 Października 2023 Dzięki za odpowiedź ! Biorąc pod uwagę starsze wersje Yamahy, czy ten R Raymon będzie lepszą alternatywą jeśli chodzi o pozostałe komponenty, bo cena podobna? https://www.sklep.peakbike.pl/p/579/raymon-fullray-130e-6-0 Cytuj
PiotrWie Napisano 10 Października 2023 Napisano 10 Października 2023 (edytowane) Jeśli chodzi o silnik to jest trwały i skuteczny, na egzemplarzu z 2018 jak dotychczas zrobiłem 18 tyś. bez problemów, bateria powinna wystarczyć jak chcesz używać nóg wspieranych silnikiem, jak planujesz zdjąć blokadę i jeździć na pełnym wspomaganiu bez przerwy to żadna nie da rady. Osobiście nie mam doświadczenia z 12 rzędowym napędem ale ludzie narzekają na szybkie zużycie, jeśli zje Ci szybko napęd to zawsze możesz zrobić downgrade na 10 rzędów, przy elektryku spokojnie wystarczy a będzie trwalszy i podzespoły do kolejnych wymian tańsze. O innych podzespołach się nie wyrażam bo ja jeżdżę od zawsze na rowerach trekkingowych więc się nie znam. Yamaha jest według mnie fabrycznie lepiej ustawiona, na Eco 50% ( Bosch 65%), na kolejnym 100% ( Bosch chyba 140%) . Edytowane 10 Października 2023 przez PiotrWie Cytuj
Gość Napisano 10 Października 2023 Napisano 10 Października 2023 Cytat Yamaha jest według mnie fabrycznie lepiej ustawiona, na Eco 50% ( Bosch 65%), na kolejnym 100% ( Bosch chyba 140%) Dlatego lepiej mieć możliwość ustawiania tych parametrów pod własne preferencje i nie być skazanym na fabryczne ustawienia. Cytuj
PiotrWie Napisano 10 Października 2023 Napisano 10 Października 2023 Ale to nie jest tak że możesz ustawić dowolnie - w Boschu Cx Smart System zmiany są skokowo o 25%. A nowe Yamahy ( X2 i X3 ) też mają możliwość jakiejś regulacji. Moja żona kazała sobie ustawić jak najbardziej podobnie do tego co miała w napędzie Yamahy a i tak mówi że tam było lepiej. Cytuj
PiotrWie Napisano 10 Października 2023 Napisano 10 Października 2023 W sklepie e-velomania jest przecena rowerów Treka, może tam znajdziesz coś dla siebie. Cytuj
Gość Napisano 10 Października 2023 Napisano 10 Października 2023 4 godziny temu, PiotrWie napisał: Ale to nie jest tak że możesz ustawić dowolnie - w Boschu Cx Smart System zmiany są skokowo o 25%. A nowe Yamahy ( X2 i X3 ) też mają możliwość jakiejś regulacji. Moja żona kazała sobie ustawić jak najbardziej podobnie do tego co miała w napędzie Yamahy a i tak mówi że tam było lepiej. W Specialized/Brose jest co 10%, wspomaganie i peak power osobno. Cytuj
pazuza84 Napisano 11 Października 2023 Napisano 11 Października 2023 Hej, chciałbym się lekko podpiąć z pytankiem" co można dobrego teraz znaleźć w przedziale cenowym 23 - 26 k ?" Wcześniej śmigałem na enduro csott Genius 900, typowa enduro ale i skok i hmmm cały zestaw był Ok bo mieszkam w wysokich górach gdzie jest miejsce do szaleństwa. Rower mi skradziono 3 tyg temu i dostałem pełen zwrot kosztów, więc szukam czegoś mądrego. Trafił tutaj po raz kolejny więc odwarzylem się zapytać co Waszym zdaniem będzie ciekawe, bez preferencji marki ( scott, canyon, hibike ect.....) Dzięki za radę jeśli ktoś odpowie Cytuj
Gość Napisano 11 Października 2023 Napisano 11 Października 2023 Jeśli nie potrzebujesz woła roboczego do ostrego tyrania w terenie to jak dla mnie Specialized Tero X jest e-bike'iem idealnym. Cytuj
JWO Napisano 11 Października 2023 Napisano 11 Października 2023 16 minut temu, pazuza84 napisał: śmigałem na enduro csott Genius 900, typowa enduro ale i skok i hmmm cały zestaw był Ok bo mieszkam w wysokich górach gdzie jest miejsce do szaleństwa To wiesz czego potrzebujesz. Jak zrobisz reaserch wśród potencjalnych kandydatów to okaże się ze maximum dwa spełnia twoje oczekiwania. Ja tak kupiłem swojego. Z ok. 50 modeli eliminowaniem te które nie spełniają założeń. I do wyboru został jeden, o ile to można nazwać wyborem :D. Ja oceniałem pod względem „rowerowym” nie „elektrycznym” Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi