gkmaster Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Witam Mam problem z piastą/bębenkiem Dartmoor Revolt - przyznam że już mi trochę witki opadają bo nie mam pojęcia co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Problem - bębenek zacina się podczas jazdy i szarpie kasetą - czyli przytrzymuje łańcuch jak przestajesz pedałować. Koło 26", kaseta 11-36 XT, obecnie łańcuch 601 bo jest nieco węższy więc wyklucza ocieranie i haczenie o zębatki kasety. Podjęte kroki naprawy - wymiana bębenka na nowy - nie pomogło - dołożenie drugiej podkładki pod bębenek (bębenek ma wystające 3 śruby) - nie pomogło - kasety - nie pomogło - wymiana łańcucha - nie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 (edytowane) A próbowałeś wstawić inne koło? Może to coś niezwiązane wprost z bębenkiem. Co to znaczy, że przytrzymuje łańcuch jak przestajesz pedałować? Edytowane 9 Października 2023 przez ArtGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkmaster Napisano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2023 "Co to znaczy, że przytrzymuje łańcuch jak przestajesz pedałować?" - rower normlanie ma taką funkcję, że jak jedziesz z góry to nie musisz pedałować koło z tyłu się kręci a korba stoi w miejscu - odpowiada za to wolnobieg - w moim jest coś nie tak bo ten wolnobieg się zacina i ciągnie za sobą łańcuch zachowując się jak "ostre koło" "A próbowałeś wstawić inne koło?" - nie sprawdzałem bo nie mam innego koła na sztywną oś ale wstawienie innego koła rozwiąże problem bo za "wolnobieg" jest odpowiedzialne tylko i wyłącznie tylne koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Skoro wymieniłeś bębenek, to raczej nie jest jego wina. A jak wyglądają wcięcia w piaście, w które wpadają zapadki, nie są uszkodzone? Jeszcze przychodzi mi do głowy, że kaseta zapiera się o szprychy albo między kasetą a szprychami jest plastikowa osłona, która blokuje ruch bębenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkmaster Napisano 20 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Kaseta nie blokuje się o szprychy - też o tym myślałem, brak tego ohydnego plastik. Dodatkowo pod bębenek dołożyłem drugą podkładkę odsuwając kasetę od szprych jeszcze dalej ale też nie rozwiązuje problemu. Wcięcia wyglądają bardzo dobrze, nawet napakowałem dam smaru aby się to wszystko ślizgało ale też nie. Jedna rzecz mnie trochę intryguje. Zdjęcie poniżej - wygląda jakby oś nie była symetrycznie ale jak przyłożę suwmiarkę to od osi do wcięć w piaście jest taka sama odległość - oczywiście pomiar nie jest jakoś specjalnie dokładny ale chyba aż tak precyzyjne to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 21 Października 2023 Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Wygląda jakby otwór w piaście nie był w osi. Od złego położenia otworu raczej nie powinno się nic dziać, ale jeśli reszta piasty jest równie krzywa albo łożysko jest źle osadzone, to możliwe, że skutkuje to zacinaniem bębenka. PS klocki hamulcowe nisko łapią tarczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkmaster Napisano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2023 "PS klocki hamulcowe nisko łapią tarczę." - no w sumie tak - a to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 22 Października 2023 Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Kiedy ramiona tarczy zrobią się cienkie, to jest pewne niezerowe prawdopodobieństwo, że tarcza pęknie w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzechu876 Napisano 16 Stycznia Udostępnij Napisano 16 Stycznia (edytowane) W dniu 9.10.2023 o 09:16, gkmaster napisał: Witam Mam problem z piastą/bębenkiem Dartmoor Revolt - przyznam że już mi trochę witki opadają bo nie mam pojęcia co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Problem - bębenek zacina się podczas jazdy i szarpie kasetą - czyli przytrzymuje łańcuch jak przestajesz pedałować. Koło 26", kaseta 11-36 XT, obecnie łańcuch 601 bo jest nieco węższy więc wyklucza ocieranie i haczenie o zębatki kasety. Podjęte kroki naprawy - wymiana bębenka na nowy - nie pomogło - dołożenie drugiej podkładki pod bębenek (bębenek ma wystające 3 śruby) - nie pomogło - kasety - nie pomogło - wymiana łańcucha - nie pomogło Witam, przepraszam że tak późno odpowiadam ale miałem ten sam problem z reel pro 102 i okazało się że pomiędzy korpusem a bębenkiem nie było tulei, która odpowiada za oparcie łożysk bębenka i prawidłowy jego obrót Edytowane 16 Stycznia przez Grzechu876 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkmaster Napisano 16 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia a masz może jakieś zdjęcie? albo na tych co ja umieściłem możesz wskazać czego ewentualnie brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi