Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie x czasu temu duzo jezdzilem na giant talon 3 27.5, widze ze bardzo duzo sie zmienilo od tego czasu i chcialbym powrocic do starej milosci. Jazda mieszana do pracy asfalt rekraacyjnie gorki szutry bezdroza, full jakos nie przemawia do mnie. Wiec amortyzator przod. W giant mialem przerobione na 2 blaty, teraz widze ze standart to 1 blat. Nie wiem co wybrac. Najbardziej sklaniam sie do trecka xcaliber 7 lub 8. Ponoc maja dobra geometrie. 

Napisano

Musze przemyslec 100km przebiegu xcaliber 7 mam za 3600 do negocjacji mysle ze za 3500 spokojnie odda wiec 600 dolozyc do xcaliber 8 🤔🤔🤔 musze przekalkulowacl bo do 7 10s 11x46 bede musial zmienic korbe na 2x w 8 jest juz 12s wiec korba 1x juz by pewnie wystarczyla

Napisano

Miałem Roscoe ( ta sama rama) L przy 183, był idealny. Myślę że na 180 też będzie ok, boję się że na m/l może być ciasno, chyba że lubisz bardzo krótkie rowery. Trek podaje L od 177 do 188, reach 451 mm - to nie są bardzo długie ramy, standardy w trailowkach to reach 460 w m.

Napisano
20 godzin temu, GIANT84 napisał:

Wydaje byc sie dobry. Ale czy leprzy od treka?

Na pewno tańszy, a czy lepszy? Osprzęt identyczny, z istotnych różnic jest jak piszesz ta sztywna oska z tyłu, ale z drugiej strony czy to taki game changer? 
Zależy kto czego potrzebuje, ja stałem przed tym samym wyborem i ostatecznie wziąłem Treka ze względu na tubeless. Wg tego co znalazłem obręcze Sensy nie są przystosowane do tubeless, nie mówiąc oczywiście o oponach, wiec przejście na system bezdętkowy będzie dosyć kosztowne.

Napisano

Artus te obrwcze to pro i one ponoc pozwalaja na tubeless, mj osobiscie nie przeszkadza to i tak bym do treka wsadzil detki, poczytalem troche o tubeless i niby polecane ale i tez negatywne opinie ma. Zaraz ma byc kurier z rowerkiem, modle sie tylko zeby ta 19 byla rozmiarowo ok

Napisano

Przyszla bestia, bardzo ladny, ale siodlo twarde i chyba do wymiany oraz sztyca troche za wysoka jak widac na zdjeciu nie da sie nizej opuscic siodla😱 a jest tak ze koncowkami palcow dotykam ziemi

20231013_104025.jpg

Napisano (edytowane)

Sztycę zawsze możesz przyciąć.

Choć ja bym wymienił na krótszą i bez offsetu, a najlepiej to w ogóle na dropper.

Wysokość (od osi korby do powierzchni siodła) na początek proponuję ustawić jako przekrok pomniejszony o 10cm.

Edytowane przez KSikorski
Napisano
8 minut temu, GIANT84 napisał:

W przekroku sie miesci luzem tylko jak siedze na siodelku to koncowkami palcow dotykam ziem

Jeśli będziesz w stanie oprzeć nogę na ziemi siedząc to będziesz miał siodło dużo za nisko. To morduje kolana, bo w górnym położeniu masz bardzo mocno zgięte kolano.

Napisano

U mnie się sprawdza wzór przekrok (mierzony boso) x 0,883 = wysokość siodełka (od osi korby do górnej powierzchni), idealne ustawienie, nie brakuje mocy na podjazdach. Z górki dropper w dół, ale to już dyskusja o upgrade'ach 😀

• +1 pomógł 1