DekRek Napisano 8 Października 2023 Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Jeśli nie ten dział to przepraszam, a moda uprzejmie proszę o przeniesienie, szukałem, ale odpowiedniejszego nie znalazłem. Kupiłem trenażer direct drive, wiem że konieczna jest osłona na pot, ale wątek zakupu nowego łańcucha i zwłaszcza kasety mnie wykończył. Wzajemnie wykluczające się opinie na różnych forach, mało artykułów w necie na ten temat i tak dalej. Jakbym szukał słuchawek do 100 zł, wiadomo że każdy ma te najlepsze, a reszta jest głucha i ma "wujowe". 1. Czy kupować specjalny, nowy łańcuch, który używany będzie tylko z trenażerem? 2. Jak wyżej, tylko odnośnie kasety. 3. Czy łańcuch może być nieco gorszy od standardowego, niech będzie kmc x10. 73? 4. Jak wyżej, tylko odnośnie kasety, np. Microshift za 100 pln z pożądanym zakresem il. zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Najepiej na trenazerze miec takie samo, ale nie to samo, co w rowerze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Jak ci się chce przekładać graty z koła na trenażer to nie kupuj. Jak ci się nie chce to kupuj. Chcesz kupić gorsze części to kup, najwyżej częściej wymienisz, zupełnie jak na drodze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Osłona na pot i mata na podłogę Ja uznałem, że najlepiej będzie kupić to samo co jest na rowerze. Będzie się zużywało +- tak samo więc mniej problemów. Słaby łańcuch będzie się szybciej rozciągał, rozciągnięty łańcuch będzie bardziej zużywał kasetę i korbę, znaczy zębatki na kasecie i korbie. Złożysz potem nowy łańcuch na takie zębatki i on znowu będzie gorzej działał, bardziej tarł i się rozciągał żeby działać z tymi zębatkami itd....A tak mam na rowerach i na trenażerze to samo, zawoskowane, czyste i po 8000 km łańcuchy są nie rozciągnięte, zębatki leciutko starte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2023 O tym jak działa napęd wiem. Matę mam od rozciągania. Zastanawiam się ile napęd zyskuje żywotności względem zwykłej jazdy. Brak wody, brak upałów, a zwłaszcza brak piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Mata do rozciągania da może radę ale to nie jest taka sama mata jak ta do trenażera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi