FigoiFago Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 Cześć, szukam spodni długich wiatroszczelnych. Najlepiej gdyby były miały panele z odpowiednią membraną na całej długości. Nie muszą mieć wkładki i szelek. Czy ktoś zna takie? Znalazłem spodnie z Gore, ale one są wiatroszczelne tylko na udach i kolanach GOREWEAR C3+ Spodnie termiczne Mężczyźni, czarny/żółty | Bikester.pl Cytuj
RabbitHood Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 Dzisiaj w wietrze jeździłem w leginsach z decla (50zł za nie dałem) - i dawały radę. O ile nie boisz się pokazać w lajkrze to polecam. https://www.decathlon.pl/p/legginsy-do-biegania-meskie-kalenji-warm-ocieplane/_/R-p-189151 Cytuj
FigoiFago Napisano 7 Października 2023 Autor Napisano 7 Października 2023 Nie boję się, ale jechać w 10-15 stopniach, a jechać w okolicach 0 to jednak spora różnica. Cytuj
ernorator Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 Ja mam te gorewear z wkładką i szelkami. Na początku roku parę razy przy 3-5 stopniach jeździłem i było dobrze. Chociaż mi jest rzadko zimno w nogi (bardziej tyłek i klejnoty), mocniej się skupiam na korpusie, ramionach, głowie. https://www.bikester.pl/gore-wear-c3--thermo-bib-tights-mezczyzni-M884754.html 13 minut temu, RabbitHood napisał: Dzisiaj w wietrze jeździłem w leginsach z decla (50zł za nie dałem) - i dawały radę. O ile nie boisz się pokazać w lajkrze to polecam. https://www.decathlon.pl/p/legginsy-do-biegania-meskie-kalenji-warm-ocieplane/_/R-p-189151 W tych biegam, też się zdarzyło parę razy koło 0 i przeżyłem. Cytuj
mateacer Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 28 minut temu, FigoiFago napisał: Nie boję się, ale jechać w 10-15 stopniach, a jechać w okolicach 0 to jednak spora różnica. polecam najpierw spróbować, zeszłą zimę tak śmigałem, już nie pamiętam, ale możliwe, że na -5 - -10 zakładałem jeszcze bieliznę termoaktywną (aka. kalesony :D) i było git Cytuj
FigoiFago Napisano 7 Października 2023 Autor Napisano 7 Października 2023 Moja koncepcja jest taka żeby nie zakładać bielizny termo. Cytuj
zekker Napisano 8 Października 2023 Napisano 8 Października 2023 To zła koncepcja Nie ma ubrań idealnych, takich które sprawdzą się na każdą pogodę i temperaturę. Weźmiesz spodnie, które pozwolą na jazdę przy -10°, to przy +5° będzie sauna. Weźmiesz takie na 7°, to na mrozie będzie kiepsko. Zatem jak mają być jedne konkretne, to podaj chociaż zakres temperatur, bo mogą być z samą membraną, a mogą solidnie docieplone. Od kilku sezonów mam Craft Storm Bib i <7° się sprawdzają. Przy intensywnym wysiłku górna granica to raczej 5°. Początkowe wrażenie, że w łydki i piszczel za zimno, bo tam faktycznie bardzo cienki materiał bez ocieplenia ale jak się rozgrzeje, to jest ok. W razie co można założyć dłuższą skarpetę. Dolna granica to lekki mróz, przy -5° idzie jeszcze jechać ale lepiej już dołożyć termokalesony. Przy odpowiedniej bieliźnie można spokojnie zejść w okolice -10°. Cytuj
RabbitHood Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Ogólnie jeśli ktoś przy zerze i ostrym wietrze będzie wybierał się na rower to tylko wielowarstwowe ubieranie się ma sens. Cytuj
FigoiFago Napisano 17 Października 2023 Autor Napisano 17 Października 2023 W dniu 8.10.2023 o 10:11, zekker napisał: To zła koncepcja Zatem jak mają być jedne konkretne, to podaj chociaż zakres temperatur, bo mogą być z samą membraną, a mogą solidnie docieplone Moja koncepcja jest taka żeby przy temperaturach -3 do +5 nie zakładać drugiej warstwy. Głównie chodzi mi o dojazdy do pracy, czyli niecałe 3 km. Na dłuższe wypady nie obędzie się bez drugiej warstwy i o tym wiem. Cytuj
Greg1 Napisano 17 Października 2023 Napisano 17 Października 2023 (edytowane) Mam spodnie rowerowe zimowe bodajże Triban RC500 z szelkami i właśnie w takich warunkach typu -3 do +5 i silnym wiatrze sprawują się bardzo dobrze - sprawdzałem w Decu ale chyba już nie ma ich w ofercie, pewnie były za dobre w za niskiej cenie i je zdjęli. Mieszkam nad morzem, silne, zimne wiatry to standard u nas, dojeżdżam do pracy codziennie rowerem, zimą też i w tych spodniach przejeździłem całą zeszłą zimę, czasem w deszczu, czasem w temperaturach 0 st. C, czasem lekko poniżej lub powyżej i było o.k. Najzimniej chyba było -2 st. C z tego co pamietam. Pracę mam tylko 2,5 km od domu ale niemalże codziennie wracam z pracy "okrężną drogą", tak żeby te 20-30 km chociaż zrobić i naprawdę złego słowa na te spodnie nie mogę powiedzieć. PS. Sprawdziłem na stronie Deca i widzę, że mają wersję bez szelek za 199,99 zł - jeśli to ciągle te same spodnie to warto Edytowane 17 Października 2023 przez Greg1 Cytuj
GIANT84 Napisano 17 Października 2023 Napisano 17 Października 2023 W dniu 7.10.2023 o 17:27, FigoiFago napisał: Nie boję się, ale jechać w 10-15 stopniach, a jechać w okolicach 0 to jednak spora różnica. Kiedys mialem spodnie rogelli fobello przy minusowych tmp jezdzilismy po lesie kilka godzin i byla bajka maja fajna powloke na przodzie ktora chroni zobacz sobie, ja po latach znow je zamowilem Ja mam za to teraz problem z rozmiarowka co zamowie to odsylam nie koge sie wpasowac🤷♂️ 180cm i ok 102 w pasie, klatka tez ok 102 musze chyba celowac xxl lub xxxl Cytuj
zekker Napisano 18 Października 2023 Napisano 18 Października 2023 W dniu 17.10.2023 o 09:02, FigoiFago napisał: Moja koncepcja jest taka żeby przy temperaturach -3 do +5 nie zakładać drugiej warstwy. Głównie chodzi mi o dojazdy do pracy, czyli niecałe 3 km. Na dłuższe wypady nie obędzie się bez drugiej warstwy i o tym wiem. Na tak krótkim dystansie, to praktycznie wszystko z działającą membraną i dociepleniem będzie ok. Miałem Rogelli Biella i na tak krótkich dystansach były ok w tych temperaturach. Na dłuższe trasy, to w porównaniu z obecnymi Craftami to była cerata. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi