Clip Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 czołem, Wziąłem się za wymianę klocków. Okazało się, że są mocno nierówno zużyte Do tego tłoczki nierówno wystają z zacisku. Zastanawiam się czy coś się nie zapiekło? Zacisk sram tl jeżeli to ma jakieś znaczenie. Chociaż też mam wrażenie że tarcza nie była symetrycznie w zacisku. Na razie to lewy tłok nie chce się cofnąć więc nowej klocki w ogóle nie wchodzą. Cytuj
cervandes Napisano 7 Października 2023 Napisano 7 Października 2023 Kupujesz narzędzie do cofania tłoczków, ewentualnie robisz to łyżką do opon czy innym narzędziem o podobnym kształcie i starasz się rozruszać ten leniwy tłoczek. Wciskasz, wyciskasz, trzymasz ten pracujący dobrze, pompujesz klamką - i zmuszasz ten leniwy do pracy. Oczywiście zanim zaczniesz - umyj dokładnie tę przestrzeń zacisku, żeby nie pakować syfu przez uszczelkę w układ. Nie znam Srama, w shimano po umyciu i wysuszeniu tłoczków bym przemył wacikiem i olejem shimano powierzchnie styku z uszczelkami, żeby natłuścić powierzchnię trącą o uszczelkę. A co w Sramulcu się robi? Nie wiem. Dotem to potraktować, smarem jakimś może dedykowanym? Cytuj
Clip Napisano 7 Października 2023 Autor Napisano 7 Października 2023 wszystko złożyłem i klamka ma baaardzo mały skok, wygląda jakby klocki były za grube. Plus zacisk stawia lekki opór Czy tutaj jest jakaś możliwość regulacji? Czy po prostu dotrzeć i rozjeździć? Klocki kupiłem jak poniżej. Powinny pasować do sramów. Cytuj
rkopec16 Napisano 8 Października 2023 Napisano 8 Października 2023 Jeżeli chodzi z oporem, nierówno - zaciskowi należy się regeneracja, nowe uszczelki. Cytuj
Clip Napisano 8 Października 2023 Autor Napisano 8 Października 2023 źle napisałem, zacisk cały czas delikatnie hamuje tarczę ponieważ nowe klocki są za grube. dzisiaj zrobiłem 30km żeby to dotrzeć. Generalnie klamka nadal ma 25% skoku z przed wymiany, łapie mega wysoko i przez to słabo hamuje plus znikoma modulacja. Może być tak że płynu jest za dużo? Skok klocków to też milimetr albo mniej. Cytuj
rkopec16 Napisano 8 Października 2023 Napisano 8 Października 2023 może być za dużo płynu, ale jeśli tłoczki chodzą z oporem to odkształciły się już uszczelki, to już stare hamulce i dot też robi swoje. tłoczki powinno dać się wcisnąć nawet palcem w elixirach. klocki nie są za grube Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi