Bobchen Napisano 6 Października 2023 Udostępnij Napisano 6 Października 2023 Drodzy forumowicze, Od jakiegoś już czasu mam następujący problem z moją piastą Nexus 3. Otóż przy jezdzie bez pedałowania piasta wydaje straszne dźwięki i czuć jakby się coś rozleciało w środku. Przerzutki działają bez problemu, da się jeździć jednakże ten hałas nieco denerwuje. Serwis zaśpiewał 140 zl za rozebranie i konserwacje plus części jeśli coś trzeba wymienić plus robocizna. Inna opcja kupić nowe/używane całe koło z piastą na podmianę, które nieco jednak kosztuje - widziałem po okolo 300 zl. I do sedna, czy są inne piasty, całe koła kompatybilne z hamulcem rolkowym, które będą tańsze w zakupie niż Nexus i zapewnią podobną jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Października 2023 Udostępnij Napisano 6 Października 2023 Cytat I do sedna, czy są inne piasty, całe koła kompatybilne z hamulcem rolkowym, które będą tańsze w zakupie niż Nexus i zapewnią podobną jakość? nexus jest bardzo tani jak na to co oferuje 140 złotych za serwis piasty przy dzisiejszych cenach robocizny to jak za darmo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 6 Października 2023 Udostępnij Napisano 6 Października 2023 (edytowane) Najpierw sprawdź, czy masz dobrze wyregulowane indeksowanie (żółta kropka między dwiema kreskami w okienku przy piaście). (a rozbieranie planetarnych przerzutek to taka mordęga, że robiłem to dwa razy i jak ktoś przychodzi do mnie teraz z takim rowerem to odsyłam z powrotem!) Edytowane 6 Października 2023 przez RabbitHood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobchen Napisano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2023 Cytat Mówisz o ustaleniu przerzutki? Tam kojarzę jedyne miejsce gdzie mogę coś ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobchen Napisano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2023 6 godzin temu, RabbitHood napisał: Najpierw sprawdź, czy masz dobrze wyregulowane indeksowanie (żółta kropka między dwiema kreskami w okienku przy piaście). (a rozbieranie planetarnych przerzutek to taka mordęga, że robiłem to dwa razy i jak ktoś przychodzi do mnie teraz z takim rowerem to odsyłam z powrotem!) Mówisz o tej nakładce od przerzutek na piaście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 6 Października 2023 Udostępnij Napisano 6 Października 2023 (edytowane) Jeśli regulacja nie pomoże, możesz zajrzeć do środka. Edytowane 6 Października 2023 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobchen Napisano 8 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Regulacja jest ok, żółte pośrodku dwóch białych kresek. Dzieki za film jak to serwisować, obawiam się że w warunkach domowych może to być niewykonalne dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobchen Napisano 10 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2023 W dniu 6.10.2023 o 13:27, RabbitHood napisał: Najpierw sprawdź, czy masz dobrze wyregulowane indeksowanie (żółta kropka między dwiema kreskami w okienku przy piaście). Jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi