Saint1982 Napisano 6 Października 2023 Napisano 6 Października 2023 (edytowane) Witam, stoję przed dylematem kolejnej wymiany roweru. Obecnie młody (9 lat i jakieś 140 cm) jeździ na 24" rowerze z decathlona. Napęd jest tam 1x6 czy 1x7 nie pamiętam już, manetki revoshift, rama stalowa i jakiś ugniatacz z przodu, który symuluje amortyzator. Na tym rowerze młody przejechał ponad 1000 km w tym roku, z czego połowa raczej w dość trudnym dla dziecka terenie (Las Łagiewnicki). 24" użytkowane tak naprawdę w tym roku, w miarę jak młody rósł przechodził w zasadzie przez wszystkie szczeble (biegowy, 16", 20"). Pod kątem przyszłego roku chciałbym aby przeszedł na 27,5" z napędem 1x i prawdopodobnie amortyzatorem. Niestety wybór jest mocno ograniczony, budżet to maks. 3,5 tys. zł w przypadku nowego, choć nie wykluczam kupna używanego. Wymagania spełniają 2 rowery: 1) Grand Canyon Young Hero https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/youth-kids/grand-canyon-young-hero/grand-canyon-young-hero/3266.html 2) Superior Team Elite https://www.velokids.pl/pl/p/Superior-Team-27-Elite-Rower-MTB-Black/753?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=1238535286&gclid=CjwKCAjw4P6oBhBsEiwAKYVkq5jed9_8enXmpBZP3QQ84fitMw0Ly-NpKbrAOyFag0IJTRUgWIN-cBoCTdsQAvD_BwE są jeszcze alternatywy: 3) Superior racer 27 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mlodziezowy-superior-racer-xc-27-db-pd23025/ 4) i chyba najlżejszy Superior FLY 27 https://www.velokids.pl/Superior_FLY_27_DISC_BRAKE_MATTE_TROOPER_GREEN_Rower_Lekki_Juniorski Obecnie z tego co widzę, młody męczy się z RevoShftem - pracuje ciężko, może pomogłaby wymiana manetki (linka i pancerz były swego czasu wymieniane), ale to raczej i tak nie ma sensu, bo syn w kolejnym sezonie sądzę, że będzie na ten rower za duży. Na chwilę obecną jest ok, ale myślę, że na małej ramie i kołach 27,5 będzie po prostu mu się szybciej jechało. Rama to zapewne xxs, która na 2 sezony (optymistycznie 3) powinna być wystarczająca. Zależy mi na manetkach do zmiany przełożeń z tyłu i fajnie jakby to było deore, bo jednak jest większy zakres, a także lepsza precyzja i trwałość. Mam wątpliwości czy młody potrzebuje amortyzatora nawet jeśli jeździmy po górkach, korzeniach i ogólnie w trudnym terenie. FLY bez amortyzatora to pewnie uzysk 1,5 kg, który w przypadku roweru dla dziecka jest niebagatelny. Może macie w tym temacie swoje spostrzeżenia i ogólnie doświadczenie, którym chcielibyście się podzielić. Ja chciałbym, aby syn miał dobry rower i frajdę z jazdy. Generalnie chciałbym aby sprzęt nie ograniczał go (oczywiście mając na uwadze zasobność portfela) i żeby mógł efektywnie pokonywać kolejne kilometry także w trudniejszym terenie. Edytowane 6 Października 2023 przez Saint1982 Cytuj
chudzinki Napisano 6 Października 2023 Napisano 6 Października 2023 Cytat Mam wątpliwości czy młody potrzebuje amortyzatora nawet jeśli jeździmy po górkach, korzeniach i ogólnie w trudnym terenie. FLY bez amortyzatora to pewnie uzysk 1,5 kg, który w przypadku roweru dla dziecka jest niebagatelny. Może macie w tym temacie swoje spostrzeżenia i ogólnie doświadczenie, którym chcielibyście się podzielić. Jeżeli faktycznie jest dużo trudnego terenu to pomimo wagi warto wziąć amortyzator, ale powietrzny i dobić go nawet poniżej normy. On nie będzie pracował tak jak powinien, ale coś tam będzie. Druga opcja to sztywny widelec i założenie lekkich opon min. 2.2 cala, ale w terenie nic nie zastąpi amortyzatora, szczególnie dla mniej świadomych użytkowników. Cytuj
Wojcio Napisano 6 Października 2023 Napisano 6 Października 2023 Choć jestem fanem Canyon, to tu akurat nie - oni tak podają rozmiar, jakby w dół sięgał do 130 CM, ale realnie zakres XS jest tak szeroki jak S - czyli od ok 143. DO tego sprężynowy widelec i prawie 14kg - słabo. Te superiory są słodkie - czy syn ma jakieś tendencję do zjazdów, czy raczej pedałuje - to może decydować o wyborze modelu z widelcem i unikaniu kupowania na wyrost (wiem - te rowery są od 140cm, więc jest w zakresie) - bo jak jakieś zjazdy i hopki, to będzie smutek bez widelca. Cytuj
pytkum Napisano 6 Października 2023 Napisano 6 Października 2023 Dlaczego nie 26"? Łatwiej dopasować rozmiar. Cytuj
ArtGD Napisano 6 Października 2023 Napisano 6 Października 2023 Superior Team Elite fajny, jak będziesz go sprzedawał, ze 2-3 lata to go biorę Cytuj
Saint1982 Napisano 10 Października 2023 Autor Napisano 10 Października 2023 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie, z tym skakaniem to raczej tylko z uwagi na ukształtowanie terenu, ale jednak coś tam będzie i dlatego z uwagi na teren raczej skłaniam się za amortyzatorem (raczej powietrznym). Coraz bardziej przekonuję się do tego Superiora, ale widzę że może być problem z dostępnością. pytkum - a znajdę coś ciekawego w 26"? Jakoś tak rozwojowo patrząc to mam takie uczucie, że jak już robić przeskok, to z pominięciem 26". 27,5" niestety dużego wyboru nie ma. Tzn. może i jest, ale to od wzrostu 150 cm (wtedy już wchodzą ramy z geometrią xs). Edytowane 10 Października 2023 przez Saint1982 Cytuj
pytkum Napisano 10 Października 2023 Napisano 10 Października 2023 Chciałem zaproponować Superiory, ale widzę, że 26" wypadły z oferty, u innych też bida, z w miarę lekkich zostały Frogi, KUbikes, Woomy i Trek Wahoo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi