Mentos Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 (edytowane) Czy ktoś kombinował łączenie szosowych/gravelowych klamkomanetek z zaciskami MTB? Konkretnie to chcę jak już w końcu rama gravelowa dotrze, kupić klamkomanetki BL-RX820 i pożenić je z dwutłoczkowymi zaciskami XT BR-M785. Raz, że takie zaciski nowe po prostu mam. Dwa, że w trzech na 5 rowerów w domu już hamulce używające takie klocki są. Trzy, po licznych próbach z zamiennikami kupiłem na zapas (10 kompletów) najlepsze do tego typu zacisków metaliczne oryginalne klocki z radiatorami Shimano J04C. Krótko mówiąc najtaniej i najwygodniej mieć kolejne tego typu hamulce do obsługi w domu. Poza kompatybilnością i wrażeniami z jazdy .... ? .... to jeśli to zabangla, to czy są jakieś (pewnie nieznane mi) problemy z takim łączeniem? Adaptery do ramy Flat Mount => Post Mount to wiadomo (przód chcę tarczę XT 180, tył 160). Ale nie wiem np. jak tam klamkomanetki szosowe przychodzą w sensie przewodów hydraulicznych. Generalnie mam luźne/gołe przewody hydrauliczne do przeplecenia przez ramę/widelec i dokręcane banja, no ale to na stronę zacisku. Nie wiem jak łączenie wygląda po stronie klamki i co tu może mnie zaskoczyć. Nigdy nie miałem do czynienia z hydraulicznymi klamkami typu szosowego. Wolę zapytać za wczasu, bo jeśli to nie ma szans dobrze działać, albo są jakieś duże nieznane mi problemy, to kupię po prostu klamkomanetki w zestawie z zaciskami GRX. Dzięki Edytowane 5 Października 2023 przez Mentos Cytuj
wolek Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Ja mam 105 połączone z 4 tłoczkowymi z przodu i z tyłu chyba mt400. Z adapterem na przód nie było problemu, tył musiałem szlifować bo się nie mieścił. Cytuj
KSikorski Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Wszystko działa razem. Dla przykładu BR-R785 = BR-M785 z innym nadrukiem. Podobnie BR-RS785=BR-M6000 z ceramicznym tłoczkiem zamiast polimerowym i innym kolorem. Cytuj
zekker Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Ja mam pożenione Tiagry z zaciskami SLX. Jedyny problem to trzeba było dokupić adaptery/złączki do przewodu bo nie było w zestawie. Kod części to prawdopodobnie Y8RD98010 ale radzę się jeszcze upewnić czy potrzebne i jakie. Cytuj
Mentos Napisano 5 Października 2023 Autor Napisano 5 Października 2023 Dzięki za odzew. Patrzę na ten Y8RD98010 - do połączenia czego to jest potrzebne? Z klamkomanetek szosowych wyłazi jakiś kawałek przewodu do którego się trzeba dopiąć? Cytuj
zekker Napisano 6 Października 2023 Napisano 6 Października 2023 Sam nie grzebałem więc w szczegółach nie wiem. Generalnie przewód do klamki trzeba jakoś podłączyć, z tego co wiem właśnie przy pomocy odpowiedniego łącznika. W klamkach MTB i szosowych Shimano stosuje inne, więc te z moich SLX nie pasowały, a w Tiagrach nie dołączyli, więc musiałem dokupić. Nie, żaden przewód nie wychodzi, po prostu wewnętrzne podłączenie nie jest kompatybilne między góralami i szosami, a odpowiedni element niekoniecznie jest dołączony do klamek. Cytuj
Mentos Napisano 6 Października 2023 Autor Napisano 6 Października 2023 Ok, dzięki za wyjaśnienia. Cytuj
tobo Napisano 6 Października 2023 Napisano 6 Października 2023 Planujesz przyłączać zacisk z przewodem do klamkomanetki czy przewód do zacisku? Jeśli to pierwsze czyli podpinasz z nową oliwką przewód do klamkomanetki to zrób to kluczem dynamometrycznym i "łapką" bo tam jest tylko 5-6Nm. Korpus jest plastikowy I bardzo łatwo spowodować pęknięcie wokół gniazda przewodu. Cytuj
Mentos Napisano 8 Października 2023 Autor Napisano 8 Października 2023 (edytowane) Jedno i drugie, mam luźny oryginalny porzewód Shimano, luźne skręcane banjo ale tu wiem co i jak, no i trzeba to sparować z klamkomanetką. Dzięki za sugestie. A zacząłem pytać bo na tubce widziałem jakieś patenty gdzie z klamek wystawał już jakiś krótki przewód hamulcowy z jakąś złączką, i myślałem, że to standard w nowych pudełkowych klamkomanetkach S i łączy się to gdzieś już poza owijką. Kierę mam WCSa z wew. prowadzeniem, ale przy mostku jest wyjście i rama też ma wejście w dolnej rurze już poza główką. Także fajnie byłoby łączyć czymś przewody na tym odcinku na zewnątrz. Edytowane 8 Października 2023 przez Mentos Cytuj
RafalxM Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego W dniu 5.10.2023 o 07:34, wolek napisał: Ja mam 105 połączone z 4 tłoczkowymi z przodu i z tyłu chyba mt400. Jaki model tego zacisku 4 tłoczkowego? Nie masz efektu ze ten hamulec jest za mocny ? Cytuj
Mentos Napisano 7 Lutego Autor Napisano 7 Lutego A ja dodam, że musiałem zmienić zaciski z BR-M785 na BR-M8100. Powód to umiejscoqwienie Banjo. W tym starym modelu wypada po zewnętrznej stronie i nie pasowało to do przewodów wychodzących z ramy/widelca od wewnątrz. Jakieś straszne wygięcia/zagięcia przewodu trzebaby zapodać. Z BR-M8100 udało się to bez problemu bo tam banjo jest po stronie wewnętrznej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi