DiMoonn Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 Mam dosyć trudny temat, który próbowałem rozgryźć samodzielnie, przez serwis autoryzowany Shimano, przez same Shimano. Ale jasności nie mam. A co mam: przerzutka tylna CUES RD-U6020 11 kaseta CS-LG700 11-speed Linkglide Cassette 11-45 manetka prawa tylna XT Linkglide SL-M8130 I-Spec EV 11-s manetka przednia lewa Deore chyba 6100 I-Spec EV suport TOKEN NINJA BB841T-41 BB86 / BB92 PRESSFIT (8566846771) Pytanie jest takie, obecnie mam korbę Shimano Deore M-4100-2B, 36-26 Hollowtech II. Chcę ją wymienić na korbę Linkglide o podobnych zębatkach, są takie, FC-U6000-2B 36-22T. Z tym że nie mogę się połapać czy jest wsród nich kompatybilna z Hollowtech II. Bo przy takiej, przy której jest opis że to Hollowtech II, zębów jest 46-32T. Natomiast ta wspomniana ma 2-PIECE CRANKSET. Nie wiem czy jest to kompatybilne z Hollowtech II i z moim suportem. Napęd działa, w sumie nie mam problemów, ale chciałbym mieć kompletny zgodny z Linkglide napęd. Dziękuję z góry za konsultację. Cytuj
KSikorski Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 Hollowtech odnosi się do konstrukcji ramion korby. Standard osi definiuje "2 piece crankset". "Hollowtech II" = puste ramiona + dwuczęściowa konstrukcja z wałem 24mm. "2-piece crankset" = ramiona z kutego ceownika + dwuczęściowa konstrukcja z wałem 24mm. W obydwu wspomnianych korbach będzie pasował ten sam suport. 1 Cytuj
DiMoonn Napisano 4 Października 2023 Autor Napisano 4 Października 2023 @KSikorski dzięki, myślałem że Hollowtech II odnosi się do wału, takiego z wielkim widocznym otworem. A jak jest otwór widoczny mały to wał jest mniejszy, stosownie do otworu. Skutki humanitarnego wykształcenia. Jestem grafikiem 🤪 Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 Po co chcesz zmieniać korbę? Obecna pasuje. Poza tym pojemność przerzutki tylnej wymaga dyferencji na korbie max 10T. Cytuj
DiMoonn Napisano 4 Października 2023 Autor Napisano 4 Października 2023 @Dokumosa obawiam się że jest nie do końca zgodna, i coś może z czasem wyskoczyć, zepsuć się. Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 Nie musisz się obawiać. Łańcuch do cues/linkglide to zwykły 11 rzędowiec. 1 Cytuj
DiMoonn Napisano 4 Października 2023 Autor Napisano 4 Października 2023 @Dokumosa czy na pewno? Słyszałem że jest elementy są bardziej grube, bo idą też do elektryków. Ale oficjalnej informacji nie widziałem. Cytuj
uzurpator Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 @DiMoonn Zębatki kaset LG są, rzekomo, grubsze ze względu na ebajki. Łańcuchy są identyczne. 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 (edytowane) System LG ma grubsze zębatki tylko kasety oraz liniowy ciąg linki tylnej przerzutki (taki sam dla 9, 10 czy 11rz) przez co potrzebna dedykowana przerzutka tył i manetka. Inne elementy są tożsame z systemami mtb. Edytowane 4 Października 2023 przez Dokumosa 1 Cytuj
PiotrWie Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 (edytowane) Potwierdzam - w rowerze mojej żony jest napęd Linkglide - manetka, przerzutka, kaseta, łańcuch i normalną tarcza z przodu - zresztą w zeszłym roku były już napędy Linkglide ale tarcze i korby zaczęto produkować dopiero w tym roku. Myślę że przerzutka Linkglide pracowałaby na każdej kasecie - tylko pewnie nie byłaby ( jak obiecuje producent) tak trwała jak Linkglide - bo czemu nie? Jedyne co ma inny sposób pracy to manetka i przerzutka - obie muszą być systemu Linkglide. Edytowane 4 Października 2023 przez PiotrWie 1 Cytuj
KSikorski Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 2 godziny temu, DiMoonn napisał: @KSikorski dzięki, myślałem że Hollowtech II odnosi się do wału, takiego z wielkim widocznym otworem. A jak jest otwór widoczny mały to wał jest mniejszy, stosownie do otworu. Skutki humanitarnego wykształcenia. Jestem grafikiem 🤪 Myślałem że humanistyczne 😄 1 Cytuj
KSikorski Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 3 godziny temu, PiotrWie napisał: Jedyne co ma inny sposób pracy to manetka i przerzutka - obie muszą być systemu Linkglide. Niestety musi być też kaseta z zestawu - grubsze zęby, większe dystanse. Cytuj
PiotrWie Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 To dlaczego tarcza z przodu może być zwykła? Czy wiąże się to z większą ilością zębów? Cytuj
KSikorski Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Bo z przodu nic się nie zmieniło względem "tradycyjnych" napędów. Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Z niczym się to nie wiąże. LG/Cues używa zwykłego łańcucha 11rz HG. Z tego wzgledu nie ma żadnego problemu z przodem. Tu pasują wszelkie korby i blaty. Cytuj
PiotrWie Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Czyli skoro są grubsze zęby i większe dystanse to kaseta LG powinna być szerszą od dotychczasowej. Ciekawe o ile - czy bębenek piasty będzie całkiem kompatybilny? 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Jest trochę szersza. Włazi na zwykły bebenek HG 10s. Bardziej wystaje w stronę szprych niż kaseta 11s MTB HG. No i shimano uczula na możlowość zmielenia przerzutki przez koło jesli nie będą spełnione pewne warunki... https://si.shimano.com/en/dm/LARD003/caution_linkglide_11_speed_spec Cytuj
DiMoonn Napisano 5 Października 2023 Autor Napisano 5 Października 2023 @PiotrWie kaseta jest inna, rozstaw zębatek jest taki sam dla 9-10-11 i kasety są inne wymiarowo, ale bębenek pasuję stary. Tu standard się nie zmienił. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi