Sarmata Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Mam pytanie o Wasze doświadczenie związane ze wielkością skoku sztycy do roweru XC. Czy 80 mm będzie wystarczające do roweru HT używanego do wyścigów MTB? Wyścigi w Wielkopolsce czyli bez wielkich gór ale z dużą zmiennością terenu, często ze stromymi krótkimi zjazdami . Mój wzrost to 179 cm. Spotykam się z opiniami że im więcej skoku tym lepiej ale też z takimi że za duży skok może być w warunkach wyścigowych niewygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Nie znam się, ale się wypowiem 🙂. Nigdy nie miałem i nie będę miał styczności z wyścigami, ale mam myki myki i wiem jedno - posiadanie dużego skoku nie oznacza, że musisz go zawsze wykorzystywać. Ja bym brał max. ile wejdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 (edytowane) Na wyścigi w Wielkopolsce wypożyczyłbym od kogoś znajomego do testów i zbadał koncepcję myk myka w ogóle… Może być tak że kilka wyjazdów z Myk mykiem w Sudety tak poprawi technikę i samopoczucie na zjazdach, że w lidze płaskiej nie będzie potrzeby go stosować o zgrozo. bo generalnie myk myk dobra rzecz, ale na początku nogi nie ogarniają i trzeba je nauczyć braku siodła i płynnej amortyzacji w pozycji narciarskiej. Skok myk myka trzeba też dobrać do wzrostu i ramy… Edytowane 3 Października 2023 przez itr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Rozumiem, że opuścić sztycę tylko częściowo. W warunkach wyścigowych na zmęczeniu chyba może to być utrudnione ale jest to metoda. 3 minuty temu, itr napisał: Na wyścigi w Wielkopolsce wypożyczyłbym do testów i zbadał koncepcję myk myka w ogóle… Może być tak że kilka wyjazdów z Myk mykiem w Sudety tak poprawi technikę i samopoczucie na zjazdach, że w lidze płaskiej nie będzie potrzeby go stosować o zgrozo. bo generalnie myk myk dobra rzec, ale na początku nogi nie ogarniają i trzeba je nauczyć braku siodła i płynnej amortyzacji w pozycji narciarskiej. Skok myk myka trzeba też dobrać do wzrostu i ramy… Wzrost jak pisałem 179 mm a rama L więc powinien wejść prawie każdy myk-myk. Mam trochę doświadczenia ze zjeżdżaniem z opuszczoną sztycą np. z Czarnej Góry Milky wayem i pamiętam, ze po opuszczeniu o jakies 10 cm było o wiele bardziej wygodniej i pewniej. Z kolei na wyścigach czy nawet treningach w Wielkopolsce zdążają się dziurawe zjazdy gdzie po wysunięciu tyłka za siodełko dostaje się boleśnie w krocze albo czasami jest problem z powrotem na siodełko bo spodenki nawet lycrowe się haczą. Z tą miałem pomysł z tymi 80 mm, taki złoty środek, bo to też w miarę lekka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Szybciej upuszczasz troszkę a do końca trzeba tak dokładniej się zasadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Skoro mówimy o XC należy też zwrócić uwagę na to, ze im więcej skoku tym sztyca dłuższa i zarazem cięższa. Ale, o ile na trasie nie ma dropów czy rockgardenów to bym mykmyka odpuścił. Wiadomo ze maratony XC wygrywa się na podjazdach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Podobnie jak kolega nie znam się i nie ścigam się - ale przede wszystkim stawiałbym na wagę. A pewnie jak by mi zależało na wynikach to i na sztywnej sztycy bym pozostał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Gdy się ścigałem często nie było czasu na zabawę blokadą amora nawet… ale na np Maratonie w Karpaczu czy w Krynicy myk myk był brakującym elementem…. Jego znaczenie rośnie w HT z pozycją mocno pochyloną. Wtedy da się zjechać tam gdzie trzeba było sprowadzać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2023 44 minuty temu, RabbitHood napisał: Podobnie jak kolega nie znam się i nie ścigam się - ale przede wszystkim stawiałbym na wagę. A pewnie jak by mi zależało na wynikach to i na sztywnej sztycy bym pozostał. Różnica w wadze między lekkim myk-mykiem a wylajtowaną sztycą karbonową to jakieś 300 gr. z drugiej strony, na zjazdach z tego co wiem to się zyskuje się na czasie z myk-kiem. Do tego zyskuje się na bezpieczeństwie, zmniejsza się ryzyko gleb ... sytuacja nie jest zatem taka jednoznaczna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2023 55 minut temu, itr napisał: Gdy się ścigałem często nie było czasu na zabawę blokadą amora nawet… ale na np Maratonie w Karpaczu czy w Krynicy myk myk był brakującym elementem…. Jego znaczenie rośnie w HT z pozycją mocno pochyloną. Wtedy da się zjechać tam gdzie trzeba było sprowadzać. Czyli rozumiem, że jak w HT pozycja nisko nad ramą z opuszczoną sztycą to da się zjechać trudne ścianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Na niejednym fulu zjeżdżasz jak na kiblu, siedzisz sobie i patrzysz w przód, a na ścigaczu jak pies czterołapy nad rowerem brakuje ogona 🙃. Dlatego jeśli masz ścigacza to opuszczana sztyca bardziej pomoże ma ściankach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Nie znam się na wyścigach ale strata na wadze nie jest duża, a wygoda i bezpieczeństwo znacznie większe. To praktycznie nie ma wad. Ja bym myk-myka nawet do gravela z chęcią zamontował. A skok im większy tym lepszy, tym bardziej że nie jesteś znowu taki mały. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Nie rozumiem problemu “za duży skok” inaczej niż jako “nie wejdzie” albo “ za ciężki”. Pupą można wcisnąć mniej niż do końca (i czasem to pomaga) a jak się wciśnie całkiem to jest super. Miałem 15cm, mam 20cm. Jednak ważne jest, by przy wypuszczonej sztycy jednocześnie dół się mieścił w ramie a siodło nie było za wysoko. Jednak z domowych doświadczeń wiem, że 12cm już jest ok. i bardzo pomaga. Sam możesz eksperymentować opuszczając siodełko o X cm i sprawdzając jaki masz zakres ruchu na rowerze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 W swoim Peak'u TA (Ska) mam myk-myka 125mm. To w zupełności wystarcza z zapasem (172cm). Łatwiej kijek pocienkować niż go potem pogrubasić - jak sztyca ma za duży skok to zawsze można go zmniejszyć ... w drugą stronę już to nie za bardzo działa. Żeby nie upośledzić działania sztycy (ścisk) warto mocować ją zaciskiem na 2 śruby - znacznie mniejsza siła jest potrzebna do zablokowania jej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 5 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2023 @ahaja A są zaciski na 2 śruby? Nie spotkałem się z takimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 5 Października 2023 Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Ano są. Rewelacja. Coś w ten deseń: Author Aco-315 . Dokręcasz kluczem dwoma palcami ... więcej nie trzeba. Sprawdzał się tez rewelacyjnie przy plastikowej sztycy z ali. Trza się tylko zorientować czy jest pod rozmiar sztycy, którą masz. Na ali też są jakieś na 2 imbusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 5 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2023 @ahaja fajne tylko problem w tym, że ja mam treka a tam jest nietypowa 36,4 mm średnica zacisku i robi zaciski pod to chyba tylko bontrager Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 5 Października 2023 Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Hoho ... a myślałem, że producenci już mnie nie zaskoczą swoimi wydumkami ... 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 W dniu 3.10.2023 o 14:05, Sarmata napisał: Wzrost jak pisałem 179 mm a rama L więc powinien wejść prawie każdy myk-myk. Absolutnie nie... W dniu 3.10.2023 o 19:04, Wojcio napisał: Jednak ważne jest, by przy wypuszczonej sztycy jednocześnie dół się mieścił w ramie a siodło nie było za wysoko. Właśnie. Im rama ma większy slopping tym większy skok sztycy Ci wejdzie, teoretycznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Ja przy 189cm mam 18cm, zona przy 170 15cm. Ale na poczatek to musisz zmierzyc rame. Jak gleboko wejdzie tam insert, zeby nie bylo za wysoko w dolnym polozeniu. Dodatkowo mozna ugrac kilka mm w zaleznosci od marki. Jak drop ma 15cm, to insert bedzie mial od 9 do 10cm wiecej. W dniu 3.10.2023 o 13:47, Sarmata napisał: Spotykam się z opiniami że im więcej skoku tym lepiej ale też z takimi że za duży skok może być w warunkach wyścigowych niewygodny. Tez sie nie znam, wiec tez sie wypowiem. Sztyca nie dziala talko w dwoch stanach dol/gora. Za pomoca czesci ciala ponizej plecow, mozesz ja ustawic na dowolnej wysokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Co to w ogóle za dylemat, ładujesz tyle ile się da. 80mm to jakiś śmieszny żart. Jazda na prawie prostych nogach lub z dupą za siodełkiem jak to widzę u krosiarzy na lokalnych trasach to jest śmiech, niejednokrotnie widziałem walkę z rowerem (a w zasadzie siodełkiem) i jajami. A wystarczy mieć 150-170mm niżej i swobodę ruchu która pozwoli na opanowanie techniki jazdy a nie walki z rowerem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2023 2 godziny temu, JWO napisał: Ja przy 189cm mam 18cm, zona przy 170 15cm. Ale na poczatek to musisz zmierzyc rame. Jak gleboko wejdzie tam insert, zeby nie bylo za wysoko w dolnym polozeniu. Dodatkowo mozna ugrac kilka mm w zaleznosci od marki. Jak drop ma 15cm, to insert bedzie mial od 9 do 10cm wiecej. Tez sie nie znam, wiec tez sie wypowiem. Sztyca nie dziala talko w dwoch stanach dol/gora. Za pomoca czesci ciala ponizej plecow, mozesz ja ustawic na dowolnej wysokosci. Dziękuję za wskazówki. Jak pomierzyłem to wyszło mi 15 cm dropu powinno spokojnie wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Weź pod uwagę, że jeszcze musisz dodać ten element łączący (coś ala mufa/kołnierz - nie pamiętam jak to się nazywa) a to ma kilka cm - bo to jest ponad zaciskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Innymi słowy musisz znać "Stack" sztycy, chcesz mieć po prostu dobrą sztycę z możliwie najniższym stackiem w dobrej cenie to prawdopodobnie nie ma lepszego wyboru od OneUp V2.1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Po reserchu ja tez kupilem OneUp. Stosunek drop/insert byl najlepszy. Jak cos pomoze to mam jeszcze tabele z wymiarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi