Sarmata Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 Mam pytanie o Wasze doświadczenie związane ze wielkością skoku sztycy do roweru XC. Czy 80 mm będzie wystarczające do roweru HT używanego do wyścigów MTB? Wyścigi w Wielkopolsce czyli bez wielkich gór ale z dużą zmiennością terenu, często ze stromymi krótkimi zjazdami . Mój wzrost to 179 cm. Spotykam się z opiniami że im więcej skoku tym lepiej ale też z takimi że za duży skok może być w warunkach wyścigowych niewygodny. Cytuj
chudzinki Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 Nie znam się, ale się wypowiem 🙂. Nigdy nie miałem i nie będę miał styczności z wyścigami, ale mam myki myki i wiem jedno - posiadanie dużego skoku nie oznacza, że musisz go zawsze wykorzystywać. Ja bym brał max. ile wejdzie. 1 Cytuj
itr Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 (edytowane) Na wyścigi w Wielkopolsce wypożyczyłbym od kogoś znajomego do testów i zbadał koncepcję myk myka w ogóle… Może być tak że kilka wyjazdów z Myk mykiem w Sudety tak poprawi technikę i samopoczucie na zjazdach, że w lidze płaskiej nie będzie potrzeby go stosować o zgrozo. bo generalnie myk myk dobra rzecz, ale na początku nogi nie ogarniają i trzeba je nauczyć braku siodła i płynnej amortyzacji w pozycji narciarskiej. Skok myk myka trzeba też dobrać do wzrostu i ramy… Edytowane 3 Października 2023 przez itr Cytuj
Sarmata Napisano 3 Października 2023 Autor Napisano 3 Października 2023 Rozumiem, że opuścić sztycę tylko częściowo. W warunkach wyścigowych na zmęczeniu chyba może to być utrudnione ale jest to metoda. 3 minuty temu, itr napisał: Na wyścigi w Wielkopolsce wypożyczyłbym do testów i zbadał koncepcję myk myka w ogóle… Może być tak że kilka wyjazdów z Myk mykiem w Sudety tak poprawi technikę i samopoczucie na zjazdach, że w lidze płaskiej nie będzie potrzeby go stosować o zgrozo. bo generalnie myk myk dobra rzec, ale na początku nogi nie ogarniają i trzeba je nauczyć braku siodła i płynnej amortyzacji w pozycji narciarskiej. Skok myk myka trzeba też dobrać do wzrostu i ramy… Wzrost jak pisałem 179 mm a rama L więc powinien wejść prawie każdy myk-myk. Mam trochę doświadczenia ze zjeżdżaniem z opuszczoną sztycą np. z Czarnej Góry Milky wayem i pamiętam, ze po opuszczeniu o jakies 10 cm było o wiele bardziej wygodniej i pewniej. Z kolei na wyścigach czy nawet treningach w Wielkopolsce zdążają się dziurawe zjazdy gdzie po wysunięciu tyłka za siodełko dostaje się boleśnie w krocze albo czasami jest problem z powrotem na siodełko bo spodenki nawet lycrowe się haczą. Z tą miałem pomysł z tymi 80 mm, taki złoty środek, bo to też w miarę lekka opcja. Cytuj
itr Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 Szybciej upuszczasz troszkę a do końca trzeba tak dokładniej się zasadzić Cytuj
Mod Team sznib Napisano 3 Października 2023 Mod Team Napisano 3 Października 2023 Skoro mówimy o XC należy też zwrócić uwagę na to, ze im więcej skoku tym sztyca dłuższa i zarazem cięższa. Ale, o ile na trasie nie ma dropów czy rockgardenów to bym mykmyka odpuścił. Wiadomo ze maratony XC wygrywa się na podjazdach... Cytuj
RabbitHood Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 Podobnie jak kolega nie znam się i nie ścigam się - ale przede wszystkim stawiałbym na wagę. A pewnie jak by mi zależało na wynikach to i na sztywnej sztycy bym pozostał. Cytuj
itr Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 Gdy się ścigałem często nie było czasu na zabawę blokadą amora nawet… ale na np Maratonie w Karpaczu czy w Krynicy myk myk był brakującym elementem…. Jego znaczenie rośnie w HT z pozycją mocno pochyloną. Wtedy da się zjechać tam gdzie trzeba było sprowadzać. 1 Cytuj
Sarmata Napisano 3 Października 2023 Autor Napisano 3 Października 2023 44 minuty temu, RabbitHood napisał: Podobnie jak kolega nie znam się i nie ścigam się - ale przede wszystkim stawiałbym na wagę. A pewnie jak by mi zależało na wynikach to i na sztywnej sztycy bym pozostał. Różnica w wadze między lekkim myk-mykiem a wylajtowaną sztycą karbonową to jakieś 300 gr. z drugiej strony, na zjazdach z tego co wiem to się zyskuje się na czasie z myk-kiem. Do tego zyskuje się na bezpieczeństwie, zmniejsza się ryzyko gleb ... sytuacja nie jest zatem taka jednoznaczna 1 Cytuj
Sarmata Napisano 3 Października 2023 Autor Napisano 3 Października 2023 55 minut temu, itr napisał: Gdy się ścigałem często nie było czasu na zabawę blokadą amora nawet… ale na np Maratonie w Karpaczu czy w Krynicy myk myk był brakującym elementem…. Jego znaczenie rośnie w HT z pozycją mocno pochyloną. Wtedy da się zjechać tam gdzie trzeba było sprowadzać. Czyli rozumiem, że jak w HT pozycja nisko nad ramą z opuszczoną sztycą to da się zjechać trudne ścianki? Cytuj
itr Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 Na niejednym fulu zjeżdżasz jak na kiblu, siedzisz sobie i patrzysz w przód, a na ścigaczu jak pies czterołapy nad rowerem brakuje ogona 🙃. Dlatego jeśli masz ścigacza to opuszczana sztyca bardziej pomoże ma ściankach. 3 Cytuj
kipcior Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 Nie znam się na wyścigach ale strata na wadze nie jest duża, a wygoda i bezpieczeństwo znacznie większe. To praktycznie nie ma wad. Ja bym myk-myka nawet do gravela z chęcią zamontował. A skok im większy tym lepszy, tym bardziej że nie jesteś znowu taki mały. 2 Cytuj
Wojcio Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 Nie rozumiem problemu “za duży skok” inaczej niż jako “nie wejdzie” albo “ za ciężki”. Pupą można wcisnąć mniej niż do końca (i czasem to pomaga) a jak się wciśnie całkiem to jest super. Miałem 15cm, mam 20cm. Jednak ważne jest, by przy wypuszczonej sztycy jednocześnie dół się mieścił w ramie a siodło nie było za wysoko. Jednak z domowych doświadczeń wiem, że 12cm już jest ok. i bardzo pomaga. Sam możesz eksperymentować opuszczając siodełko o X cm i sprawdzając jaki masz zakres ruchu na rowerze. 2 Cytuj
ahaja Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 W swoim Peak'u TA (Ska) mam myk-myka 125mm. To w zupełności wystarcza z zapasem (172cm). Łatwiej kijek pocienkować niż go potem pogrubasić - jak sztyca ma za duży skok to zawsze można go zmniejszyć ... w drugą stronę już to nie za bardzo działa. Żeby nie upośledzić działania sztycy (ścisk) warto mocować ją zaciskiem na 2 śruby - znacznie mniejsza siła jest potrzebna do zablokowania jej. 2 Cytuj
Sarmata Napisano 5 Października 2023 Autor Napisano 5 Października 2023 @ahaja A są zaciski na 2 śruby? Nie spotkałem się z takimi. Cytuj
ahaja Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Ano są. Rewelacja. Coś w ten deseń: Author Aco-315 . Dokręcasz kluczem dwoma palcami ... więcej nie trzeba. Sprawdzał się tez rewelacyjnie przy plastikowej sztycy z ali. Trza się tylko zorientować czy jest pod rozmiar sztycy, którą masz. Na ali też są jakieś na 2 imbusy. Cytuj
Sarmata Napisano 5 Października 2023 Autor Napisano 5 Października 2023 @ahaja fajne tylko problem w tym, że ja mam treka a tam jest nietypowa 36,4 mm średnica zacisku i robi zaciski pod to chyba tylko bontrager Cytuj
ahaja Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Hoho ... a myślałem, że producenci już mnie nie zaskoczą swoimi wydumkami ... 😉 Cytuj
chudzinki Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 W dniu 3.10.2023 o 14:05, Sarmata napisał: Wzrost jak pisałem 179 mm a rama L więc powinien wejść prawie każdy myk-myk. Absolutnie nie... W dniu 3.10.2023 o 19:04, Wojcio napisał: Jednak ważne jest, by przy wypuszczonej sztycy jednocześnie dół się mieścił w ramie a siodło nie było za wysoko. Właśnie. Im rama ma większy slopping tym większy skok sztycy Ci wejdzie, teoretycznie. 2 Cytuj
JWO Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Ja przy 189cm mam 18cm, zona przy 170 15cm. Ale na poczatek to musisz zmierzyc rame. Jak gleboko wejdzie tam insert, zeby nie bylo za wysoko w dolnym polozeniu. Dodatkowo mozna ugrac kilka mm w zaleznosci od marki. Jak drop ma 15cm, to insert bedzie mial od 9 do 10cm wiecej. W dniu 3.10.2023 o 13:47, Sarmata napisał: Spotykam się z opiniami że im więcej skoku tym lepiej ale też z takimi że za duży skok może być w warunkach wyścigowych niewygodny. Tez sie nie znam, wiec tez sie wypowiem. Sztyca nie dziala talko w dwoch stanach dol/gora. Za pomoca czesci ciala ponizej plecow, mozesz ja ustawic na dowolnej wysokosci. Cytuj
Rumcajs. Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Co to w ogóle za dylemat, ładujesz tyle ile się da. 80mm to jakiś śmieszny żart. Jazda na prawie prostych nogach lub z dupą za siodełkiem jak to widzę u krosiarzy na lokalnych trasach to jest śmiech, niejednokrotnie widziałem walkę z rowerem (a w zasadzie siodełkiem) i jajami. A wystarczy mieć 150-170mm niżej i swobodę ruchu która pozwoli na opanowanie techniki jazdy a nie walki z rowerem. 2 Cytuj
Sarmata Napisano 9 Października 2023 Autor Napisano 9 Października 2023 2 godziny temu, JWO napisał: Ja przy 189cm mam 18cm, zona przy 170 15cm. Ale na poczatek to musisz zmierzyc rame. Jak gleboko wejdzie tam insert, zeby nie bylo za wysoko w dolnym polozeniu. Dodatkowo mozna ugrac kilka mm w zaleznosci od marki. Jak drop ma 15cm, to insert bedzie mial od 9 do 10cm wiecej. Tez sie nie znam, wiec tez sie wypowiem. Sztyca nie dziala talko w dwoch stanach dol/gora. Za pomoca czesci ciala ponizej plecow, mozesz ja ustawic na dowolnej wysokosci. Dziękuję za wskazówki. Jak pomierzyłem to wyszło mi 15 cm dropu powinno spokojnie wejść. Cytuj
ahaja Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Weź pod uwagę, że jeszcze musisz dodać ten element łączący (coś ala mufa/kołnierz - nie pamiętam jak to się nazywa) a to ma kilka cm - bo to jest ponad zaciskiem. Cytuj
Rumcajs. Napisano 10 Października 2023 Napisano 10 Października 2023 Innymi słowy musisz znać "Stack" sztycy, chcesz mieć po prostu dobrą sztycę z możliwie najniższym stackiem w dobrej cenie to prawdopodobnie nie ma lepszego wyboru od OneUp V2.1 1 Cytuj
JWO Napisano 10 Października 2023 Napisano 10 Października 2023 Po reserchu ja tez kupilem OneUp. Stosunek drop/insert byl najlepszy. Jak cos pomoze to mam jeszcze tabele z wymiarami Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi