grzechu1984 Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Cześć. W dobrej cenie można kupić RS'a Sid Select RL 29 110 mm z goleniami 35mm ( wiem select to ten wykastrowany charger- to mi pasuje), aktualnie posiadam widelec z 100mm skoku, czy te 10 mm da radę skompensować ustawieniem większego sagu? Nie wykluczam wymiany airshaftu na 100 milimetrowy ale do wersji 35mm kosztuje ponad 200 zł i nie chciałbym tego kupować od razu. Dlaczego ten model sida? Bo ma lagi 35mm i jest w dobrej cenie. Szkoda że zmiana skoku nie odbywa się poprzez dodanie tulejki jak to miało miejsce w starszych wersjach Panowie co poradzicie w tej kwestii ? Pozdrower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Nie porównuj skoku widelca tylko parametr "axle to crown" dla jakiego zaprojektowano ramę z "axle to crown" widelca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 10mm to żadna różnica. Można to olać. Ustawić SAG zawsze możesz większy ale to wpływa na charakterystykę pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu1984 Napisano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2023 (edytowane) 42 minuty temu, KSikorski napisał: Nie porównuj skoku widelca tylko parametr "axle to crown" dla jakiego zaprojektowano ramę z "axle to crown" widelca. Na ten parametr nigdy nie zwracałem uwagi, muszę zobaczyć czy gdzieś jest ten parametr dla mojej ramy podany. Mój rower to Giant XTC Advanced 29er 3 GE 2018 taką samą ramę posiada wersja 1GE która miałą seryjnie amortyzator > ROCKSHOX SID RL Remote skok 100mm Charger Damper manetka OneLoc oś Boost 15x110 Maxle Stealth Tapered < czyli mogę porównać te dwa amortyzatory, niestety parametru axle to crown nie znalazłem. Napiszę do gianta może coś wiedzą w tym temacie. Edytowane 3 Października 2023 przez grzechu1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 W geometrii ramy powinien być wrysowany wideł z podaną dl CTA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 https://www.giant-bicycles.com/nl/xtc-advanced-29er-3-ge-2018 Nie podają wprost, ale wyspecyfikowany raidon ma axle to crown 511,5mm. Twój Sid ma axle to crown 521mm. Różnicą 9,5mm bym się w ogóle nie przejmował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu1984 Napisano 18 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Dzięki wielkie panowie za pomoc, po długim wybieraniu jednak zdecydowałem się zaryzykować i wybrałem tego Sida selecta 110mm. Oby w moim przypadku nie było wtopy Zawsze sam serwisowałem swoje amortyzatory więc mam nadzieję że tutaj też sobie dam radę. Na oku miałem jeszcze SR Axona, Foxa, Oraz Manitou machete pro. Pozdrower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi