okowalewska Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 (edytowane) Cześć, jestem kompletnie zielona w świecie rowerowym, a chciałabym kupić nowy rower. Jazda po mieście, troszkę po drodze szutrowej, raz na jakiś czas kilkaset metrów po leśnej ścieżce. Zależy mi na tym żeby rower był lekki, miał przerzutki, możliwość zamontowania koszyka, wąskie opony. Po poszukiwaniach na internecie najbardziej mnie zainteresowały: Marin Kentfield 2 i Creme Echo Uno Mixte. https://www.bikester.pl/creme-echo-uno-mixte-8-rz.-M1181504.html?vgid=G1745567#cgid=36903 https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2023-kentfield-st-2-2 Budżet do 4000. Średnio 15-30km na jednej "wyprawie". Mam 175cm wzrostu i 70kg. Parę dni temu przejechałam się chwilkę na Marinie i odpowiadał mi, wygodny. Natomiast Creme nie widziałam na oczy. Bardzo proszę o porady, czy owe rowery są jakościowo dobre, i wystarczające na moje potrzeby. Edytowane 2 Października 2023 przez okowalewska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Rowery pokroju tego creme to się kupuje za kilka stów - używaną "holenderkę" bo za nowy nie warto płacić Marin może być choć zainteresowalbym się raczej trekiem fx https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-2-disc-stagger/p/35004/?colorCode=red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Tym pierwszym to sobie nawet głowy nie zawracaj, wąska oponka 28c, szosowa, nie nadaje się kompletnie do jazdy po mieście, szutrze, lesie. Albo inaczej - da się, tylko w Twoim przypadku nie ma to najmniejszego sensu. Dużo lepsza będzie szersza opona, zapewni amortyzację, sprawdzi się na krawężnikach, kostce czy po wyjeździe z miasta. Przez szerszą mam na myśli coś z zakresu 35-42c. Kentfield jest okej. Wspomniany FX także, do tego jeszcze Specialized Sirius i pewnie inne, określane jako urban/fitness - ze sztywnym widelcem, bez amortyzatora. Obracając się w zakresie zakładanego budżetu (można patrzeć nawet na rowery katalogowo kosztujące więcej, powiedzmy 4500, spokojnie idzie coś urwać) i na bardziej znane marki typu właśnie Trek, Specialized, Marin czy inne. Ale z damskimi ramami raczej nic ponadto nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ4cK Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 10 godzin temu, okowalewska napisał: Zależy mi na tym żeby rower był lekki Jeśli to jest główne kryterium to też zaoszczędzę szukania (bo Marin się niechętnie chwali na swojej stronie) - Kentfield waży około 14 kg, lekki nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 (edytowane) A Gen 4 jest teraz w promocji za 2700 na stronie Treka i w innych sklepach też. On co prawda z amorem, ale różnica wagi z Gen 5 to tylko 0.4kg. Poza tym autorka szuka cienkich opon (cokolwiek to znaczy i po co ), a Gen 5 jest jednak 50x650b. Edytowane 3 Października 2023 przez remover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Kup Kentfielda 2, a jak zostanie Ci trochę kasy, to zmodyfikuj siodło, mostek i i kierownicę pod siebie. Zapytaj na forum, dopasowanie roweru w rekreacji jest kluczowe, ludzie zazwyczaj tego nie robią i jeżdżą powiginani albo olewają rower, bo niewygodny. Mam tego Marina w wersji 1[1ta sama rama, tylko gorszy osprzęt] i wiem, że dla opisanego przez ciebie stylu jazdy będzie bardzo ok. Marin 2 ma łagodnie giętą kierę - koszyk. Waga ok. 13 - miejska norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 (edytowane) 23 godziny temu, remover napisał: Poza tym autorka szuka cienkich opon (cokolwiek to znaczy i po co ) No właśnie. Po co? 🤔 @remover, Dual Sport z karbonowym widelcem, ale z napędem 1x10 waży realnie 12.2 kg, a z NEX`em i również z 1x10 realnie 13,2 kg, więc te wagi katalogowe pewnie się rozjeżdżają... W dniu 2.10.2023 o 22:37, PJ4cK napisał: Kentfield waży około 14 kg, lekki nie jest. 11 godzin temu, Miro1970 napisał: Marin 2 ma łagodnie giętą kierę - koszyk. Waga ok. 13 - miejska norma. No to ile w końcu...? Edytowane 4 Października 2023 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 (edytowane) 1 ma 12.9 bez odblasków. Odblaski blisko 200 gramów. Mam, ważyłem. 2 będzie trochę cięższy, większa stalowa kaseta. Opony są ciężkie drutowe, dętki też ciężkie. Dasz po czasie opony zwijane i dętki light - urwiesz grubo ponad pół kilo. Opony w rowerze do rekreacji drogowo-leśnej bez amora nie mniej niż 44-48 mm - i najlepiej takie, które producent pozwala pompować do mniej niż 2 barów - takie mają zazwyczaj elastyczniejsze boki - amortyzacja, choć większa szansa pany/gumy. Przy prędkościach do 35 nie ma praktycznie w rekreacji większych oporów toczenia od opon minus 40 mm - jeśli bieżnik odpowiedni. Edytowane 4 Października 2023 przez Miro1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Cytat 44-48 mm - i najlepiej takie, które producent pozwala pompować do mniej niż 2 barów Z ciekawości - są w ogóle takie? Pytam, bo ja gustuję w szerszych, ale nawet 2-calowe, które miałem/mam mają zalecane wyższe. Cytat Opony są ciężkie drutowe, dętki też ciężkie. Dasz po czasie opony zwijane i dętki light - urwiesz grubo ponad pół kilo. To na każdym "budżetowym" 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okowalewska Napisano 4 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2023 3 godziny temu, chudzinki napisał: No to ile w końcu...? W sklepie mi zważyli i waży ok 13,7kg. W porównaniu z moim poprzednim rowerem jest dla mnie lekki Co do cienkich opon - wychodziłam z założenia, iż cieńsze = szybsza i lżejsza jazda. Żyłam w błędzie. Chyba zdecyduję się na Kentfield 2, lokalnie w sklepie rowerowym jest za 2700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Są, Tufo 1.7 i mega znana francuska marka, nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 47 minut temu, okowalewska napisał: Co do cienkich opon - wychodziłam z założenia, iż cieńsze = szybsza i lżejsza jazda. Żyłam w błędzie. Są szybsze ale przy twoim użytkowaniu tego nie odczujesz. Odczułabyś za to o wiele mniejszy komfort jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 5 Października 2023 Udostępnij Napisano 5 Października 2023 23 godziny temu, Miro1970 napisał: i najlepiej takie, które producent pozwala pompować do mniej niż 2 barów - takie mają zazwyczaj elastyczniejsze boki - amortyzacja, choć większa szansa pany/gumy. Trochę przesadziłem - poniżej 2 barów to przy tubeless, przy dętkach 2.5 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi