sebullo Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Cześć! Poszukuję licznika z opcją nawigacji. Nic skomplikowanego (aktualna prędkość, dystans wycieczki, dystans całkowity i zegarek), bez rozbudowanych treningów itp. Natomiast chciałbym, żeby nawigacja była szybka i dobrze radziła sobie z przeliczaniem trasy gdy się z niej zboczy zamiast 30x kazała zawracać. Żeby można było zaprogramować trasę i wrzucić ją przez telefon itp. Kasa w sumie nie gra roli ale nie chcę kupować nie wiadomo czego ale nie chciałbym też półśrodków. Tradycyjnie, proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Do turystycznych zastosowań masz garmina edge explore tzn explore 2 obecnie Cytat dystans całkowity dystans całkowity czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Dystans całkowity, czyli ile zostało przejechane od momentu zamontowania licznika na rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 (edytowane) Bez jaj, każdy licznik jaki kupisz służy do zapisu trasy i synchronizowania jej z serwerem producenta skąd już sobie możesz (nie musisz) eksportować dane do zewnętrznych aplikacji np. stravy. To w stravie/garmin connect itd masz dane dotyczące swoich jazd Edytowane 1 Października 2023 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 No właśnie "bez jaj" wypisałem te podstawowe opcje, które mają wszystkie liczniki, właśnie po to żeby podkreślić, że tylko one będą potrzebne, a nie po to, żeby robić z siebie idiotę który nie wie, że każdy licznik pokazuje prędkość i dystans... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 VDO R4 ma chyba funkcję nawigacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Licznik z nawigacją nie będzie ci wyświetlał "całkowitego" przebiegu, koniec tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Czyli w aplikacji po zsynchronizowaniu danych już będę wstanie zobaczyć total, tylko nie bezpośrednio w urządzeniu, tak? Dobrze wnioskuję z tego co piszesz? Coś innego poza tym Garminem jeszcze jest godnego polecenia? Bo opinie są dość skrajne jedni kochają, a inni piszą, że im nie działa zbyt rewelacyjnie jak na sprzęt za taką kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 w garminie możesz spojrzeć na dystans całkowity w statystykach do których wchodzisz przez ustawienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 1 godzinę temu, sebullo napisał: Czyli w aplikacji po zsynchronizowaniu danych już będę wstanie zobaczyć total, tylko nie bezpośrednio w urządzeniu, tak? Dobrze wnioskuję z tego co piszesz? Doklikasz się od biedy w ustawieniach (nie ustawisz sobie widoczności na ekranie danych) ale wyzeruje się to przy każdym przywróceniu ustawień fabrycznych. W aplikacjach widzisz przebieg z okresu jaki tam sobie ustalisz i z różnych urządzeń jakie posiadasz czy będziesz posiadał, w jednym miejscu masz wszystkie aktywności z licznika garmina, zegarka garmina jeśli taki masz itd. 1 godzinę temu, sebullo napisał: Coś innego poza tym Garminem jeszcze jest godnego polecenia? Na rynku jest kilka firm ale powiedzmy, że top jest garmin i wahoo a reszta to nisza. W garminie masz ten plus, że w przeciwieństwie do wahoo cały ekosystem jest o wiele bardziej rozbudowany (i popularny), świetny customer service. No i wahoo nie ma niczego okrojonego z funkcji treningowych jak edge explore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kogucior Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Sigma Rox 11.1 EVO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 vdo, sigma. Co ten gość wam złego zrobił, że chcecie go w takie coś wpakować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlo497 Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Czyli lepiej dopłacić do garmina niż się męczyć z innymi licznikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Zależy czego się oczekuje. Tutaj autorowi zależy na nawigacji a te liczniki mają tylko jej namiastkę, prowadzenie po śladzie - po prostu kreska na ekranie, linia łamana, żadnego widoku mapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlo497 Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 No mi zależy na wrzuceniu trasy 100 kilometrów i komfortowym przejechaniu i się zastanawiam czy iść w jakieś IGSporty za połowę ceny Garmina czy od razu w garmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 To już się sam musisz zastanowić czy jazda po takiej kresce jest dla ciebie "komfortowa". Dla mnie to żart, już bym wolał mieć licznik za 50 złotych i uchwyt na telefon. Btw wielu już się nauczyło na własnych błędach, że w rowerowych tematach lepiej raz a porządnie unikając niepotrzebnych, pośrednich wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlo497 Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Bardziej patrzyłem w stronę tego modelu https://www.igpsport.com/pl/igs630-highlights Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 59 minut temu, Mihau_ napisał: Zależy czego się oczekuje. Tutaj autorowi zależy na nawigacji a te liczniki mają tylko jej namiastkę, prowadzenie po śladzie - po prostu kreska na ekranie, linia łamana, żadnego widoku mapy Ja jeżdżę tylko po śladzie. We wszystkich garminach wyłączałem mapy. Nie używałem nigdy takich liczników z nawigacją ale raz widziałem coś takiego i tam nawigacja jest raczej głosowa i strzałkowa. Jazdy po śladzie nie zanotowałem ale być może jakieś wyższe modele mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 2 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Nie spodziewałem się tak burzliwej dyskusji Jeśli dałbym szanse Garminowi, to tylko te wersje z górnej półki mają sens czy te bardziej podstawowe typu 530 też są ok? Patrząc już tylko typowo pod nawigacje, bo jestem osadzony mocno w ekosystemie od Apple wiec teoretycznie wszystkie interesujące mnie parametry pociągnę z Apple Watch'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 32 minuty temu, carlo497 napisał: Bardziej patrzyłem w stronę tego modelu https://www.igpsport.com/pl/igs630-highlights Edge 530 kosztuje tyle samo, wahoo roam w decathlonie 2 stówy więcej Cytat Jeśli dałbym szanse Garminowi, to tylko te wersje z górnej półki mają sens czy te bardziej podstawowe typu 530 też są ok? Są ok pod względem funkcjonalności ale mają jedną wadę/zaletę - brak dotykowego ekranu. Wada bo jednak dotykiem obsługuje się szybciej, zaleta kiedy chcesz coś klikać w deszczu albo mocno spoconymi paluchami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlo497 Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 (edytowane) Pomyliłem modele, miał być ten https://allegro.pl/oferta/licznik-rowerowy-bezprzewodowy-igpsport-bsc300-14035273836?utm_feed=19e4b6ce-d5bc-4757-b461-da8281639515 Czyli za jednego Explore 2 mam dwa te wyżej. I tutaj się pojawia pytanie czy warto dopłacić do garmina. Edytowane 2 Października 2023 przez carlo497 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 2 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2023 (edytowane) No mi w oczy się rzuciło jeszcze takie coś: Beeline Velo 2 Spełniałoby teoretycznie potrzeby nawigacji a resztę brałbym z zegarka. Edytowane 2 Października 2023 przez sebullo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Twoje pieniądze, jeśli chcesz je wyrzucać w błoto to droga wolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 2 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Nie no, wiadomo, ze nie chce, zwyczajnie mam lekkie obiekcje co do aplikacji z Garmina. Nie przepadam jak aplikacja jest od wszystkiego, ona potem zbiera tone innych danych typu ile kroków zrobiłeś z telefonem w kieszeni itp. - coś co mnie zwyczajnie drażni, wolę jak jest dedykowana tylko do licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Aplikacja garmin connect służy do synchronizacji danych zebranych przez urządzenia garmin jakie do niej przypisałeś a nie z twojego telefonu. To jest profesjonalne narzędzie a nie telefon xiaomi co ci wyliczy ilość kroków i spalonych kalorii bazując na telepaniu się w kieszeni. Nie włączysz sobie na niej rejestracji trasy itd. Odpalasz aplikację, synchronizujesz z licznikiem, zamykasz aplikację. Zresztą możesz sobie i licznik łączyć z kompem przez bt odpalając garmin connect w przeglądarce albo i sobie plik z treningu po kablu zrzucać i ręcznie importować. Po prostu robiąc to telefonem jest o wiele efektywniej i wygofniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi