Kasia1976 Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Mam takie pytanie. Chcę wymienić standardową oś w piaście Shimano TX 800 (dł. ok 19 cm, na śruby) na oś drążoną pod szybkozamykacz (cel - trenażer, inaczej roweru nie wepnę, trenażer ma swój QR). Kupiłam już i oś Shimano model Y30K01200 145mm/10mm, i dopasowany szybkozamykacz wg. sugestii sprzedawcy sklepu rowerowego, ale jak rozkręciłam koło i położyłam nową oś na widełkach, to jakby była za krótka, dlatego się z tego wycofałam i złożyłam koło i piastę z powrotem (przy okazji wyczyściłam tylko piastę, kulki, posmarowałam). Czy faktycznie oś jest za krótka wobec widełek, czy OK? Popatrzcie na zdjęcia i poproszę o poradę, czy tak może być, czy ta oś jednak powinna dochodzić lub wychodzić poza zewnętrzne krawędzie widełek? Wg. instrukcji Shimano do tej piasty, oś powinna mieć 146 mm, ale to i tak by było za krótko do tych widełek, o ile to ma znaczenie. Rower Romet Rambler Fit 2017 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Jak dla mnie będzie OK (ale potrzebuję ekspertyzy innych bardziej doświadczonych kolegów). Teraz masz położoną ośkę na widełkach które są w stanie neutralnym - inaczej sprawa może wyglądać po założeniu koła z piastą i dociśnięciu szybkozamykaczem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia1976 Napisano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2023 No właśnie tak mi sprzedawca też pisał, że widełki powinny docisnąć do krawędzi osi. Dzięki, poczekam jeszcze co inni powiedzą, jak jest OK, to zamontuję, wolę dmuchać na zimne, bo chodzi o bezpieczeństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 To jest jak najbardziej w porządku. Z piasty pod szybkozamykacz ma wystawaćok 5mm osi po każdej stronie. Standardowe haki zaś mają ok 8mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 (edytowane) Jest dobrze, zamykacz ściśnie jeszcze nieco ramę. Edytowane 29 Września 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia1976 Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Dziękuję za porady, dziś udało mi się wymienić Siedziałam nad tym 2h, to tak dla pierwszaków porada, że może być czasochłonne, a najgorzej było regulować te śruby na osi piasty, z obu stron, żeby wystawało tyle samo osi, nie było oporu łożyska, no masakra. Za pierwszym razem uciekła mi pod bębenek, no to lekcja, żeby odpuścić odpowiednią długość osi na zewnątrz nakrętki, i zaczynać z drugiej strony :)) Nawet samymi palcami można, tylko kluczem 15 trzeba trzymać od strony bębenka. Ale zrobiłam, nie ma luzu, oporu, mieści się na widełkach tak, że zostało miejsce od krawędzi, ładnie się kręci, wpięłam szybkozamykacz. Do trenażera też mi już wszystko pasuje, trzeba tylko oponę wymienić na łysą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Sprawdź czy z czasem koło nie zacznie ci się przestawiać. Ja tak miałem i opona tarła po ramie bo wyrobił się hak przerzutki od tej śruby gwintowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia1976 Napisano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2023 @Czeczen Nie, nic się nie dzieje, koło ładnie chodzi, zrobiłam już na nim z 50km, jestem z siebie zadowolona, bo to pierwszy raz Co do haka/przerzutki tylnej - uważajcie na parkowanie rowerem przy stojakach rowerowych np. pod sklepami, w które trzeba wsadzić jedno z kół. Ja tak robiłam z tylnym, żeby przypinać je do stojaka, ale rok temu popsułam sobie przerzutkę, już wymieniłam i parkuję tylko przednim jak nie ma innego typu stojaków. Chociaż opony 2.1 to wchodzi tak na 'styk' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi