hojrakhej Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Cześć, Posiadam rower Canyon Grizl CF 6.0. Link do specyfikacji poniżej: https://www.canyon.com/pl-pl/grizl-cf-sl-6/3243.html?dwvar_3243_pv_rahmenfarbe=YE&dwvar_3243_pv_rahmengroesse=L Od pewnego czasu mam problem z klikaniem podczas pedałowania na stojąco po górę, przy większym obciążeniu niż na płaskim. Klikanie pojawia się tylko podczas pedałowania prawą nogą (drive side), w momencie kiedy stopa jest już prawie na samym dole. Zrobiłem dokładny serwis tylnej osi i piasty zgodnie z filmem: Od razu odkręciłem kasetę, wyczyściłem i nasmarowałem bębenek. Rozkręciłem korbę. Łożyska suportu były już zużyte, miały luzy i stawiały opór. Wymieniłem suport na: https://allegro.pl/oferta/suport-token-ninja-bb841t-41-24mm-14291633424?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax_geo00&ev_campaign_id=17967208976&gclid=CjwKCAjwgsqoBhBNEiwAwe5w0_L4woPtCqhcRFphT3auFH-S50XddqH-cRe3mD1jguYMl5ccsYHuohoCMGsQAvD_BwE Odkręciłem pedały od korby. Wyczyściłem i nasmarowałem. Przeprowadziłem serwis sztycy. Czyszczenie i smarowanie. Wymieniłem standardowe osie na osie BB Banana. Problem z kllikaniem był też na standardowych osiach. Nie robiłem tylko serwisu sterów. Jak ruszam kierownicą to klikania nie ma. Jakieś pomysły co to może jeszcze być? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof111 Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Ja mam grizla cf sl 8, problem od kilku tys km ten sam , czyli klikanie podczas podjazdów i przy wkładaniu większej mocy w korby - serwis wszystkiego co wymieniłeś też mam za sobą- nic nie pomogło 😅 ale jest trop- szprychy aero tylnego kola - jest film na YouTube gdzie gościu tlumaczy że tylko przeplecenie kola na szprychy okrągłe rozwiazuje problem, ja na chwile obecna kupiłem tensometr i skorygowałem napięcie szprychy po oby stronach , chwilowo cisza , ale sugeruje po prostu zamontować kolo pasujące od innego roweru, tylko takie które jest pewne że nie wydaje dźwięków i wtedy zweryfikowac xzy to na pewno to. Ja nie mam od kogo pożyczyć, więc póki co kombinuje ze szprychami . Powodzenia i napisz czy coś się poprawiło 🫡 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hojrakhej Napisano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Dobre, na to bym nie wpadł. Mam drugi zestaw kół ale tych samych, nieużywanych. Sprawa dla mnie jest mega dziwna bo mam jeszcze Ultimate Canyona, który ma zmienione koła i nic tam nie było. Osie te same, suport ten sam, dlatego trochę to frustrujące. Będę testował, niestety koła z Ultimate mają napęd 2x11 i nie pasują, ale jak będzie dalej problem to zmienię kasetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof111 Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 (edytowane) Najgorsze jest to że tym sposobem można pół roweru wymienić, a ostatecznie okaże się że to jakaś drobnostka 🙈. Przerażony jestem tym jak te ramy niosą taki hałas, mi się ciągle wydaje że to suport ,a tam jest wszystko ok A dałbyś namiary na te osie , bo ja też chciałem wymienić ba osie tokena i gwint w ramie nie pasowal Edytowane 29 Września 2023 przez Krzysztof111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hojrakhej Napisano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2023 (edytowane) https://sklep.banana-bikes.com/bbc-road-t3-12-110mm-thru-axle,3,104,2299 https://sklep.banana-bikes.com/bbc-t4-road-12-142mm,3,104,1378 Powiedz tylko do jakiego roweru zeby nie bylo stozkow. Edytowane 29 Września 2023 przez hojrakhej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hojrakhej Napisano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Oddałem rower na serwis. Centowanie przedniego koła (upadek) i dociągnięcie szprysz w obu kołach. Jak na razie cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof111 Napisano 8 Października 2023 Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Noo, fajnie wiedzieć, zobaczymy jak pojeździsz trochę, koniecznie daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hojrakhej Napisano 13 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Na razie caly czas cisza. Jeżdżę codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi