mareckiabc Napisano 28 Września 2023 Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Zaproponowano mi koła składane ZTR Crest MK4 na piastach DT Swiss 350 z ratchet 36T. Producent podaje limit wagowy 86 kg. Moja waga to 80-82 kg, czasami dochodzi plecak a w nim bywało i kilka kg więc już mamy 86 kg. Obawiać się tej wagi i wybrać koła z większym limitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 28 Września 2023 Udostępnij Napisano 28 Września 2023 (edytowane) Cześć Ja bym Ci powiedział tak, wybrać inne. do tego jeszcze trzeba doliczyć rower. Weź np dt 361 one są mocniejsze a przy tym nie bedą dużo więcej ważyć, jeśli o to Ci chodzi. Też się zastanawiałem a waże mniej, na tych obreczach waga wyszła 1560 na ZTR miało być 1520. Edytowane 28 Września 2023 przez Przecietny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 28 Września 2023 Udostępnij Napisano 28 Września 2023 (edytowane) Przez 3 lata na wyjazdach z sakwami przekraczałem limit obciążenia kół o ok 10-12 kg . Na czwartej wyprawie tylna obręcz pękła . Czyli wnioski chyba oczywiste . Fakt że po różnych drogach jeździłem i wertepy spore się zdarzały . Edit - pękła na trzeciej wyprawie . Edytowane 28 Września 2023 przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Crest MK4 to obręcze dla zawodników wagi piórkowej. Maksymalnie 80kg całkowitej masy. Ja bym poszedł w DT XR391 lub XM421. Zaproponowane wyżej XR361 trochę za wąskie jak na współczesne standardy i trendy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Nie intresować się XR361 nawet jeśli jeżdzę na w miarę wąskich oponach? Obecnie 700x50 nie wykluczone że będzie na x45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Września 2023 Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Jeżeli jeździsz na wąskich oponach i nie planujesz zakładania szerszych na ten zestaw kół, to śmiało możesz myśleć o XR361. Są lżejsze, ale przede wszystkim - asymetryczne, co ma poprawiać wytrzymałość kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Racja nigdy nic nie wiadomo choć max jakie bym ewentualnie mógl założyc to 2.25 -2.3 co na obręczy 22.5 też nie jest przeszkodą ale chyba lepiej brać standard 25 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi