hadit Napisano 25 Września 2023 Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Siema. Myślę o odchudzeniu mojej szosy, Gianta Contenda 1 na Sorze. Chciałbym wymienić w nim koła. Wpadły mi w oko Visiony Team 35 Comp, ale one są na kasety 10-rzędowe, a ja mam Sorę 9 rzędów. Tu pojawia się pytane: czy muszę zmieniać napęd, czy jest jakiś dystans/reduktor/cokolwiek, co pozwoli mi używać tych kół z Sorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ4cK Napisano 25 Września 2023 Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Kasety 9 i 10 mają taką samą szerokość, nie potrzebujesz podkładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Ja bym raczej popatrzał od razu na koła z bębenkiem 11/12. W takim wypadku bez podkładki się nie obejdzie, ale jakbyś tylko chciał, to kasetę 11 założysz. Na bębenek 10 już nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Jasne niech wymieni całą grupę 🙃 Koła kosztują 1100 zł, niech sobie kupi i jeździ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 A czy wiadomo jakież jest uzasadnienie różnicy w szerokości kaset szosowych i mtb 11 rzędowych? Że największa koronka na szprychy za bardzo by nachodziła w szosie na zwykłym bębenku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Pewnie tak jak piszesz że kaseta szosowa jest szersza, a te typu mtb, największe koronki wychodzą poza obrys bębenka, 12 rzędowy sram wchodzi na zwykły bębenek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 49 minut temu, cervandes napisał: Że największa koronka na szprychy za bardzo by nachodziła w szosie na zwykłym bębenku? Tak właśnie. W MTB 11s+ kaseta jest przesunięta do wewnątrz w szosie musi być przesunięta na zewnątrz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 To są dwa bębenki Shimano, jeden jest szosowy drugi jest pod kasety MTB, wbrew pozorom oba są tej samej długości co widać na zdjęciach, jedyna różnica to długość na którą wsuwa się kasetę. Kasety szosowe od kaset Mtb nie różnią się całkowitą szerokością i nie są przesunięte do wewnątrz czy też na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 (edytowane) To teraz załóż na te bębenki odpowiednie kasety i się okaże, że MTB na szosowym bębnie bez podkładki 1,85 siedzi głębiej. Edytowane 26 Września 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Oj Zenek, przecież zamieściłem zdjęcie z podkładką na bębenku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi