trzyjedynki111 Napisano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2023 W jaki sposób przeprowadza się tuning takiego widelca? I prosiłbym Was o doradzenie czy lepiej stuningować tego Judy na 120mm czy zmienić stery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravve Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2018-2023-judy-30-recon-service-manual-english.pdf Co do wiotkości goleni 30mm - faktycznie szału ni ma, ale przy 85kg wagi na Roscoe jeździłem ścianki i nic się nie działo. W tym pdf'ie masz zmianę skoku przez usunięcie All-traver spacer, str.55. W sumie nic cię nie kosztuje spróbować, przy okazji możesz zrobić mały serwis widelca, wyczyścić i nasączyć gąbki. Co do sterów zmieniających kąty - trochę bałbym się jeździć strome z sterówką, która działa na główkę ramy w innej płaszczyźnie niż ta pod którą rama była projektowana. Z drugiej strony ludzie jeżdżą i chwalą. Pewnie też dużo zależy od twojej wagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 7 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Czy jeśli będę zamawiał te stary redukcyjne to z koroną redukcyjna widelca czy bez bo jest do wyboru w opcji dodatkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Podsylam zdjęcie tej dodatkowej opcji przy zamówieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 jeśli masz widelec ze sterówką tapered, to nie potrzebujesz redukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 28 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2023 (edytowane) Hej. Pisaliśmy że X-Caliber jeździ na ramie Roscoe z tym że Roscoe ma widelec 120mm, przeglądałem geometrię obu modeli i wychodzi na to że kąt główki ramy w Roscoe ma 67.3° natomiast w X-Caliber jest to 69.5,° czy zmiana widelca na 120mm będzie miał taki sam skutek. W załączniku nałożyłem na siebie te dwie ramy Edytowane 28 Października 2023 przez trzyjedynki111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravve Napisano 30 Października 2023 Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Dokładnie tak. Główka ramy idze 2 cm do góry, zmienia się też kąt podsiodłówki do 72 stopni chyba. Mają też różne rozmiary kół - roscoe 27,5+, xcaliber 29, więc środek suportu też pójdzie trochę do góry przy zmianie skoku widelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Wszystko jasne. Podsumowując myślę że wymienię widelec a stery po prostu zostaną:). Dziękuję za pomoc, dobrze że rozwinęła się ta dyskusja i dowiedziałem się że Roscoe jeżdżą na tej samej ramie. Serdecznie dzięki jeszcze raz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Mam jeszcze jedno pytanie:) czy wiecie może czy modele Roscoe z 2020/2021r również miały tą samą ramę co X Caliber? Pytam dlatego że maksymalny skok widelca w modelach z tego rocznika to 150mm https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-7/p/585988/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravve Napisano 5 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 (edytowane) W faq na stronie treka jest napisane że od m-ki w górę mają te same ramy co x-caliber. Nie wiem czy przyjmie widelec 150mm, nie wiem czy chciałbym takim rowerem jeździć. Pamiętaj że koło 29 i widelec 120 już podnoszą oś suportu w stosunku do roscoe. Kolejne 3 cm na widelcu podniosą bb o ok.2cm. Judy nie zrobisz na 150mm, musiałbyś zmienić widelec. edit: axle to crown dla roscoe od m w górę to 533mm wg treka. Edytowane 5 Listopada 2023 przez ravve błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi