trzyjedynki111 Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Dzień dobry. Chciałem zapytać czy istnieje techniczna możliwość wymiany sterów w rowerze Trek X-Caliber 8 (model na 2022r) na stery Works Components lub innej firmy które zmienią kąt główki ramy o 1.5 lub 2 stopnie. Obecnie kąt ma wartość 69.5 stopnia. Nie wiem czy te elementy będą kompatybilne w tym rowerze. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Musisz sprawdzić w katalogu treka (lub u siebie w rowerze) jaką masz główkę ramy, to jest jaki rodzaj osadzenia misek sterów. Na tej podstawie, na stronie worksa dobierz odpowiedni zestaw. Jeżeli stery masz zintegrowane (czyli w ramie są już gotowe gniazda pod łożyska) to niestety tego nie przeskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Rozumiem, znalazłem taką informacje w specyfikacji Stery: Półzintegrowane, kulkowe, góra 1-1/8”, dół 1,5” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 (edytowane) No to dobra wiadomość, chociaż niewystarczająca - teraz musisz ustalić jakiej średnicy masz osadzenie misek w główce ramy i gotowe jest duża szansa, że rozmiar sterów widnieje gdzieś wygrawerowany na miskach, być może wystarczy zdjąć widelec i gdzieś coś znajdziesz. Potem na tej podstawie dobierasz odpowiedni zestaw na stronie Works'a EC = External Cup - czyli miska wystaje z ramy, łożysko jest poza nią ZS = Zero Stack - czyli miska jest schowana w ramie (tak jak masz teraz) Numerek przy skrócie oznacza średnicę miski w milimetrach, po tym dobierasz wersję do swojej ramy I jeszcze jedno - zobacz sobie też te https://www.superstarcomponents.com/en/slackerizer-angle-headset.htm Mam, polecam, wykonanie bardzo dobre, nic się z nimi nie dzieje, a cena znacznie lepsza niż works Edytowane 23 Września 2023 przez akkwlsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Bardzo dziękuję za pomoc. Będę szukał teraz średnicy 🙂. Jakie stery będą lepszym wyborem Works czy może jakaś inna firma? Jeszcze chciałem spytać czy zmiana tego kąta może mieć wpływ na siły działające na ramę czy może coś nie wytrzymać jeśli kąt zmieniłby się z 69.5 na 67.5 stopnia. I czy zmiana kąta o tą wartość będzie miała pozytywny wpływ przy zjazdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 W podobnym przedziale cenowym dostępne są Works Components albo Superstar components (te co wysłałem post wyżej), a potem jest jeszcze cane creek, ale to sporo drożej. Więcej dostępnych od ręki nie znam. Owszem zmienisz siły działające na główkę ramy. Czy bardzo - nie wiem, nie mierzyłem Ale miej na uwadze, ze pewnie naruszasz warunki gwarancji i raczej zachowaj sobie oryginalne stery w razie czego. Zmiana o 2 stopnie znacząco wpłynie na stabilność roweru na zjazdach, zwłaszcza przy większych prędkościach. Zmieni się też przy jeździe pod górę i po płaskim - sterowanie będzie bardziej "leniwe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Dziękuję Ci serdecznie za pomoc. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Dól na 99% 56mm góra 44mm. Te pokazane stery wystają sporo poza główkę poza względami wizualnymi rura sterowa widelca zapwne będzie zwyczajnie za krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Twoje obecne stery to ZS44/ZS56 lub ZS44/ZS55. Znając Treka stawiam na te drugie. Niestety ale tylko o jeden stopień będzie można zmienić kąt. Pierwsze trzy pozycje sterów ze strony Works Components możesz użyć, jedynie nie ma pewności co do dolnej średnicy główki ramy, czyli EC44/ZS55, ZS44/EC56, ZS44/ZS56. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Pewnie będę musiał je faktycznie rozebrać chyba że w dowiem sie dzwoniąc do jakiegoś sklepu treka. Znalazłem jeszcze tutaj: https://www.workscomponents.co.uk/20-degree-ec44-zs55-angle-headset---to-suit-tapered-steerer-tube-954-p.asp A jeśli faktycznie nie znajdę takich które zmienią o 2 stopnie to czy zmiana o 1 stopień będzie warta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Będzie odczuwalna, czy będzie czegoś warta to już mocno subiektywna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Tańszym sposobem jest użycie podkładki Reverse Angle Spacer która zmienia tylko o 0,5 stopnia. https://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/angleset/prod/reverse-angel-sapcer-tapered Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Dzięki. W poniedziałek spróbuję się dowiedzieć jaka jest średnica 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Czy wspomniana podkładka nie podnosi czasami widelca o 10mm co przekłada się mniej więcej właśnie na 0,5 stopnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 2 godziny temu, leejoonidas napisał: Tańszym sposobem jest użycie podkładki Reverse Angle Spacer która zmienia tylko o 0,5 stopnia. https://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/angleset/prod/reverse-angel-sapcer-tapered To nic nie zmienia w geometrii ramy. Tak jak wspomniał @Dokumosa , to jest zwykły dystans pod bieżnię sterów. Daje taki sam efekt jak założenie nieco wyższego widelca i wygląda paskudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 2 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Chwilę to trwało ale udało się zdobyć informacje. Góra to 44(28.6mm) Dół 56(38.1mm). Wobec tego będę potrzebował EC44 ZS56 lub ZS44 ZS56 tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Tak, te mogą być EC44 ZS56 lub ZS44 ZS56. I jeszcze mogą być ZS44/EC56. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 2 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 2 Października 2023 Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Zwróć jeszcze uwagę na długość główki ramy, bo to nie jest bez znaczenia przy wyborze, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravve Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Kolego rozważ podniesienie skoku widelca o 2cm zamiast zabawy ze sterami. Ta rama jeździ na 120mm jako Roscoe. Jak masz powietrznego RS to przy okazji możesz zmienić sprężynę na DebonAir (nie wiem czy są do Judy), duża różnica wzgl. SoloAir. Wklep do https://trailhead.rockshox.com/en/ numer seryjny widelca (z tyłu na koronie) i będziesz miał dostępne części di upgrade'u. Minus taki że podsiodłówka będzie mniej stroma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 (edytowane) W dniu 23.09.2023 o 14:46, akkwlsk napisał: I jeszcze jedno - zobacz sobie też te https://www.superstarcomponents.com/en/slackerizer-angle-headset.htm Mam, polecam, wykonanie bardzo dobre, nic się z nimi nie dzieje, a cena znacznie lepsza niż works Wtrącę się bo mam te Slackerizer od SuperStarComponents z 2stopniową zmianą kąta, którą wyraźnie czuć (też z 69,5 na 67,5) a kupowałem je jak jeszcze brytole w UE były. Z pół roku temu znajomemu chciałem zamówić i nawet się dało przeprocesować i zapłacić, po czym zwrot kasy na drugi dzień bo coś tam nie mogą na razie do EU wysyłać po Brexicie. Kupowałeś je może oststnio, można już u nich zamówić z wysyłką do EU? Edytowane 3 Października 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 @Mentos nie, ja też jeszcze przed brexitem się załapałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2023 O, nie pomyślałem o takiej opcji tylko za pomocą czego można podnieść skok widelca? No i czy taki zabieg zadziała w taki sam sposób jak zmiana sterów? Pomyślalem żeby na chwilę obecną zmienić stery o 1.5 stopnia a w przyszłości zmienić widelec na 120mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Października 2023 Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Judy można ustawić na 120 bez żadnych dodatkowych elementów... ale ten widelec ma golenie 30mm, które przy skoku 100mm już się wyginają z bólu na wszystkie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzyjedynki111 Napisano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2023 No tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi