pawelpiwowarczyk Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Cześć! Może podpowiedział by ktoś rozwiązanie mojego problemu. Mam przerzutkę m760 Low Normal + kaseta SunRace 11-40 + GripShift 9s. Wiele kombinacji przerobiłem, i cyngle, i obrotówki + top normal, i obecny układ pasuje mi najbardziej [niezmiennie od 15 lat :- ) ] Ale, ciut doskwiera mi mały zakres przełożeń. Chciałbym założyć kasetę o większym zakresie, np. 11-46, ale zachować dotychczasowy układ. Problem w tym, że dla przerzutki m760 obecny zakres jest na styk. Koronki 46 już nie obsłuży. Ma za mały skos pantografu (M770 ma taki sam skos). Mógłbym wymienić przerzutkę na współcześniejszą, ale Shimano zarzuciło koncepcję i nowszych (o większym skosie) low normal Shimano nie robiło. Słyszeliście o jakimś drutowym patencie na taką sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Przedłużki haka z aliexpress, a kiedy to, oczywiście, okaże się ślepą uliczką - przyzwyczaić się do nowszych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Września 2023 Udostępnij Napisano 22 Września 2023 13 godzin temu, pawelpiwowarczyk napisał: Ale, ciut doskwiera mi mały zakres przełożeń. A korba jaka? Nie da rady tam zmienić zębatek o większej różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelpiwowarczyk Napisano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2023 > Przedłużki haka z aliexpress, a kiedy to, oczywiście, okaże się ślepą uliczką - przyzwyczaić się do nowszych rozwiązań. Jak Ty to piszesz, to nie ma dla mnie nadziei. Kurczę, szkoda. A jakieś przerzutki butikowe? Albo butikowi producenci wózków do przerzutek? Przedłużkę miałem. Kowno do kwadratu. Chyba że, kiedy patent Shimano wygaśnie, SRAMowi uwidzi się, by trzepać kasę na takich jak ja "lownormalnych". > A korba jaka? Nie da rady tam zmienić zębatek o większej różnicy? Układ 1x9, więc tylko jedna koronka, 30t. Nie jestem w stanie osiągnąć aż takiej kadencji (na płaskim), żeby przejść na 28t :- ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 22 Września 2023 Udostępnij Napisano 22 Września 2023 (edytowane) SUNRACE RDM900, ma system przerzucania 2:1 (Shimano). Edytowane 22 Września 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelpiwowarczyk Napisano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Wszystkie odpowiednio nowe przerzutki MTB obsłużą duże kasety. Zawsze mógłbym je pożenić z GripShiftami SRAMa (zdaje się, że nowsze Shimano też z nimi pójdą). Problem w tym, że żadna z nich nie jest low-normal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 24 Września 2023 Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Nie wiem czy ktokolwiek jeszcze robi low-normal. Prędzej czy później będzie trzeba zmienić sprzęt i się przyzwyczaić. Alternatywa to robić nogi na podjazdy albo przeprosić się z przednią przerzutką Ewentualnie zelektryfikować biegi i wtedy wszystko jedno, bo masz guziki i silnik, a nie linkę i sprężynę. Niestety, niszowe rozwiązania są niszowe, dla mniejszości mało kto będzie produkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 5 Października 2023 Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Tak z ciekawości, czemu tak się upierasz na low normal? Chyba tylko przyzwyczajenie, bo żadnych zalet to nie ma, dla mnie byłoby bardziej upierdliwe nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelpiwowarczyk Napisano 8 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Low-normal z grip shiftami działa świetnie i intuicyjnie: odpuszczasz - przełączasz na lżejszy bieg, przekręcasz manetkę - przełączasz na szybszy (twardszy) bieg. Kiedy miałem grip shifty z top-normal, ciągle się myliłem. Manetek z dźwigienkami nie trawię. Ciągle zahaczam o nie palcami i podczas jazdy denerwuję się by nie ruszać rękoma, zamiast cieszyć się z jazdy. :- ) W dniu 24.09.2023 o 11:08, zekker napisał: Niestety, niszowe rozwiązania są niszowe, dla mniejszości mało kto będzie produkować. Pewnie masz rację; z drugiej strony firma, która by to wprowadziła, nie miałaby w tym segmencie konkurencji i zgarnęłaby cały tort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Jeżeli zahaczasz o cyngle, to były źle ustawione lub za wąskie chwyty. Low normal mam w mieszczuchu (biegi w piaście), w góralu top normal i przeważnie nie mam problemu z przestawieniem się. Owszem zdarza się pomylić kierunki, zwłaszcza po urlopie ale generalnie da się to opanować. Przy tej piaście jest to wygodne, bo można szybko zredukować przełożenie ale przy przerzutkach wydaje mi się to nienaturalne, zwłaszcza że można tylko po jednym biegu przełączać, a naciągając linkę do 3-5 na raz. Przymierzam się do zmiany na 11 biegową i tutaj będzie już top normal, bo Shimano zrezygnowało z odwrotnej. Ciekawe czy się przyzwyczaję, czy tak też będę narzekać, na plus manetka ma umożliwiać zmianę kilku biegów na raz, więc może nie będzie źle. Znając życie, to ten torcik jest mały, a ceny byłyby jak za ręczną robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Cytat Low normal mam w mieszczuchu (biegi w piaście), w góralu top normal i przeważnie nie mam problemu z przestawieniem się. Mam to samo w alfine 8 i faktycznie przestawiam się między rowerami bez problemu, lecz zdecydowanie bardziej wolę układ z low normal w mtb. Też myślę o 11stce, na razie kupiłem klamkomanetki di2 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi